• Informacje na temat:

    klopsiki warzywa

Przepisy na temat: klopsiki warzywa
  • Klopsiki otulone warzywami

    Sposób przygotowania 1. Bułeczkę namocz. Marchewki i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. Ugotuj je w posolonej wodzie na półtwardo. Warzywa odcedź, osącz. Pieczarki oczyść, ew. opłucz i osusz. Pomidorki umyj, pokrój na połówki.  2. Bułeczkę odciśnij dołóż do mięsa. Wbij jajko. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób.  3. Z masy uformuj niewielkie klopsiki. Smaż je 5 minut na...

  • Cielęce klopsiki

    Są delikatne i wyjątkowo smaczne. Starszym dzieciom możesz podać klopsiki w sosie pomidorowym.

  • Mięsne klopsiki smakowicie nadziane

    Masz ochotę posmakować czegoś nowego? Śmiało zmieniaj klasyczny przepis na kotlety z mielonego mięsa. Wciśnij do ich środka warzywa albo zioła, a wyjdą wyborne.

  • Smakowite klopsiki bez mięsa

    ...przebierz, opłucz na sitku, gotuj 10 minut we wrzątku. Jeśli używasz mrożonego groszku, wrzuć go do wrzątku bez wcześniejszego rozmrażania. Ugotowane do miękkości warzywa odcedź, osącz, przeciśnij przez(...), koperek, miętę).  Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą. Wyrób. Z masy warzywnej uformuj małe kuleczki. Klopsiki obtocz w bułce tartej. Smaż partiami na maśle klarowanym (po ok...

  • Klopsiki inne niż nasze!

    ...zimnej wody. Dokładnie wyrób masę ręką (ok. 5 minut).  2. Z masy uformuj małe klopsiki. Ułóż je na talerzu i schowaj do lodówki. Zrób sos: na patelni rozgrzej oliwę. Pomidory pokrój, razem z zalewą przełóż na patelnię. Dodaj koncentrat.  3. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do pomidorów. Przypraw solą i pieprzem. Duś 3 minuty, mieszając. Włóż klopsiki, duś 20 minut. Po 10 minutach...

  • Klopsiki cielęce

    Przygotowanie 1. Mięso starannie umyj pod bieżącą wodą i zmiel. 2. Jajko dokładnie umyj w gorącej wodzie i sparz wrzątkiem. 3. Do zmielonego mięsa dodaj pół jajka, kaszkę kukurydzianą i posiekany koperek, wyrób masę i uformuj z niej małe klopsiki. 4. Z pomidora zdejmij skórkę, jarzyny umyj pod bieżącą wodą, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. 5. Warzywa włóż do gorącej wody...

  • Klopsiki cielęce

    Przygotowanie 1. Mięso starannie umyj pod bieżącą wodą i zmiel. 2. Jajka dokładnie umyj w gorącej wodzie i sparz wrzątkiem. 3. Do zmielonego mięsa dodaj jajka, kaszkę kukurydzianą i posiekany koperek, wyrób masę i uformuj z niej małe klopsiki. 4. Z pomidorów zdejmij skórkę, jarzyny umyj pod bieżącą wodą, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. 5. Warzywa włóż do gorącej wody i gotuj...

  • Nadziewane klopsiki

    ...10 minut. Zaciągnij śmietaną, rozmieszaną z mąką. Klopsiki podawaj w sosie paprykowym, z dodatkiem ziemniaków. Drobiowe pączusie z warzywami 1. Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło(...) jednolitą masę.  2. Warzywa zalej 1/2 szkl. osolonej wody wymieszanej z łyżką oleju. Odcedź i krótko zmiksuj, tyle by nie powstała pulpa warzywna (ew. drobno je posiekaj). Wymieszaj je z posiekaną natką...

  • Rurki z klopsikami

    ...uformuj równe klopsiki. Smaż je porcjami na 2 łyżkach oliwy. Odłóż do ostygnięcia. Cukinię i paprykę oczyść, pokrój na kawałki. Podsmaż na 1 łyżce oliwy, posól.  4. Resztę oliwy wymieszaj z ziołami prowansalskimi, mieloną papryką i 1 łyżeczką pieprzu. Polej makaron, dołóż warzywa, przemieszaj. Nałóż klopsiki. Schłodź, posyp zieleniną.

  • Klopsiki na jarzynce

    ...reszcie oliwy. Groszek i kukurydzę osącz z zalewy. Pomidory pokrój na kawałki. Łodygi selera oczyść, umyj, potnij w plasterki. Przygotowane warzywa wymieszaj z pieczonymi ziemniakami. Ew. oprósz solą i pieprzem. Na jarzynce ułóż klopsiki. Danie udekoruj, np. listkami natki.

Artykuły na temat: klopsiki warzywa
  • Klopsiki z warzywami

    Przygotowanie: Mąkę z ciecierzycy przesiej przez sito do dużej miski, dodaj przyprawy i wymieszaj. Paprykę pokrój w małą kostkę, a kukurydzę i groszek przelej ciepłą wodą. Do miski wlej pół szklanki letniej wody i wrzuć wszystkie warzywa, wlej sos sojowy i olej. Całość wymieszaj, aż powstanie klejąca się masa. Odstaw na 15 minut. Zwilżonymi dłońmi formuj kulki i układaj je na blasze...

  • Klopsiki indycze

    ..., pokrojoną w małą kostkę paprykę, jajko oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Z masy uformuj klopsiki. Obtocz je w mące.  3. Na 2 łyżkach oleju zeszklij cebulę, oprósz kurkumą. Do garnka wlej bulion. Dodaj cebulę i pozostałe warzywa. Gotuj ok. 10 min. Wrzuć klopsiki. Gotuj na średnim ogniu 30-40 min. Wlej śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw.  Zobacz także:

  • Klopsiki w zapiekance pełnej warzyw

    ..., w którym smażyliśmy klopsiki, wsypujemy pozostałą cebulę, chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy bulion i mleko, gotujemy 5-7 minut. W międzyczasie doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. 4. Ziemniaki kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanym oleju ok. 5 minut, aż się zrumienią. W żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem układamy warzywa, klopsy i zalewamy sosem. Na wierzchu układamy...

  • Pożywna zupa z klopsikami

    ...warzywa. Smaż 2-3 min. Przełóż do garnka. Dodaj soczewicę, bulion, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Gotuj ok. 15 min.  3. Na koniec dodaj koncentrat. Gotuj jeszcze 5 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W międzyczasie usmaż klopsiki na rozgrzanym oleju. Zupę przelej do miseczek. Podawaj z kleksem jogurtu lub śmietany i klopsikami. Zobacz także:

  • Zupa paprykowa z klopsikami

    Przygotowanie: Paprykę, pomidory, cebulę, czosnek, chili i ziemniaki wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na około 30 minut, aż zmiękną. Upieczone warzywa obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, cebulę i czosnek posiekaj, a ziemniaki pokrój. Warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj przez ok. 15-20 minut. Następnie zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj śmietanę i przypraw do...

  • Zupa z klopsikami

    ...dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze ok. 1 min. Warzywa przełóż do bulionu, dodaj pomidory z puszki. Gotuj ok. 30 min. Warzywa odcedź. Kilka pasków papryki odłóż do dekoracji. Warzywa zmiksuj blenderem na gładki mus i wlej do nich bulion. Dodaj słodką i ostrą paprykę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Włóż podsmażone klopsiki oraz paski papryki, podgrzej. Zobacz także:

  • ... 1. Cebulę i marchew umyć, obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na 1 łyżce oliwy. 2. Warzywa zalać bulionem, ugotować, zmiksować, doprawić, sos zabielić. 3. Różyczki brokuła ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, wymieszać z kaszą, utartym serem, jajkami, bułką, doprawić. Z masy formować kule, smażyć na oliwie.

  • Warzywa z klopsikami

    ...5 min przed końcem gotowania dodaj groszek cukrowy. Warzywa przecedź, bulion zachowaj. W rondlu rozgrzej masło i wsypuj do niego mąkę, mieszając trzepaczką. Smaż 3-4 min. Następnie stopniowo wlej 3/4 l bulionu, wciąż mieszając. Na koniec wlej śmietankę, podgrzewaj 5 min. Do sosu dodaj ugotowane warzywa i mięsne kuleczki, wymieszaj.

  • Klopsiki z cukinią, papryką i ziemniakami

    Mięso to źródło białka, a warzywa są kopalnią składników odżywczych. Zadbaj o to, by jeść różnokolorowe warzywa, najlepiej 5 porcji dziennie.

  • Pasta z pieczonych warzyw

    Weronika: Gdybym miała wybierać ulubione pieczone warzywa, byłyby to ziemniaki. Takie mocno przypieczone, ekstrachrupiące, pokrojone w dowolne kształty zawsze bardzo lubiłam. Zresztą gotowanymi też(...), bakłażana, cukinię i ziem­niaki. Jak zwykle przygotowałam całą blachę, więc na oko o jedną trzecią za dużo, niż potrzebowałam. Ale takie było założenie. Pieczone warzywa są dobre na wszystko. Pamiętam, że...