• Informacje na temat:

    klasyczny krem cytrynowy

Przepisy na temat: klasyczny krem cytrynowy
  • Krem szampański

    Klasyczny deser.

  • Dzisiaj zrobiłam krem cytrynowy. Ma on kosystencję pianki, nadaje się do ciastek, ciast i do jedzenia po prostu z pucharków. Robi się go około 10 minut, z czekaniem na stężenie około godziny czasu. Zapraszam do przygotowania.

  • Tiramisu prosty deser

    Klasyczny deser.

  • Lekki, o cytrynowym posmaku krem, świetnie sprawdzi się do przełożenia ciast i ciasteczek. Jako, że wywodzi się z Wysp Brytyjskich znany jest też pod nazwą lemon curd. Wykonanie proste i szybkie. Polecam.

  • Tiramisu w sześciu odsłonach

    Podajemy klasyczny przepis i "wariacje na temat".

  • Krem nie jest do przełożenia ciasta !

  • Ambasador

    ..., - 7 żółtek, - 3 łyżki kakao, - 3 szkl. mleka, - 2 torebki budyniu waniliowego, - puszka brzoskwiń, - tabliczka gorzkiej czekolady. Przyrządzanie: Jajka ubić z cukrem na parze. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. Dokładnie wymieszać. Piec 40 minut w temp. 180 st. C. Dwie i pół szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmącić żółtka, wymieszać z resztą mleka i budyniem, wlać do gotującego...

  • Pyszny cytrynowy krem do ciast,tortów ,babeczek!POLECAM!

  • Światowy Dzień Tiramisu

    ...wsparcie producentów włoskiego mleka i nabiału, którzy zwracają uwagę na to, że najważniejszy w tym uwielbianym na świecie deserze jest rodzimy delikatny, kremowy serek mascarpone, a tylko włoski - zapewniają - gwarantuje najwyższą jakość.   Oczywiście, jak się zauważa, choć najlepsza jest klasyczna wersja tiramisu - z biszkoptami maczanymi w kawie i z kremem z mascarpone oraz żółtek - to inspiruje...

  • Przykładem praktycznego wykorzystania produktów w kuchni jest właśnie mój przepis na klasyczny tort czekoladowy. Pełen czekolady – czekoladowe ciasto, krem czekoladowy plus dodatek bitej śmietany. Klasyczny tort czekoladowy u mnie w rodzinie wywołał zachwyt wśród dzieci.Na szczęście miałam to szczęście i dzieciakom posmakowało. Strach pomyśleć co by było gdyby było inaczej. Jest to przepis, który tak naprawdę powstał spontanicznie. Co tu dużo mówić był pyszny.

Artykuły na temat: klasyczny krem cytrynowy
  • Najlepsze przepisy z angielskim kremem cytrynowym

    Krem cytrynowy (lemon curd) jest tak pyszny, że można go jeść samego, ale najczęściej jest stosowany jako dodatek do ciast i deserów.

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Cytrynowa tarta w szklaneczkach

    ...pokryta papierem do pieczenia i piec 25 minut w 150°C. Cytrynowy krem : Sok z 3 cytryn 200 g cukru 150 g masla 6 jajek Sok z cytryn zagotowac z polowa cukru oraz z maslem. W misce(...) do wystygniecia bezy. W szklaneczkach ukladac warstwami klasycznie: crumble, krem cytrynowy i beze - te ostatnia najlepiej wycisnac przez rekaw cukierniczy, badz w innej kolejnosci: beza, krem...

  • Wiktoria przygotowała przepyszny deser z ciasteczkami, masą serową, lemon crud i frużeliną malinową. Zobaczcie jak łatwo można go przygotować samodzielnie. Ciastka:160 g mąki żytniej jasnej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g zimnego masła70 g brązowego cukru1 jajko Masa serowa:1 cytryna1 szklanka jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru1 szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny 50 ml...

  • ​Czy woda z cytryną naprawdę jest taka zdrowa?

    ..., przez co wyrównują poziom cukru we krwi i chronią przed cukrzycą. Zwalcza kamienie nerkowe Zawarty w soku kwas cytrynowy potrafi rozpuszczać tworzące się kamienie nerkowe. Zwiększa też kwaśność(...) i sprężysta.  Dodatkowo, zawarto w soku z cytryny witamina C (składnik wielu kremów) sprawia, że lśni i promienieje.

  • Ciemny biszkopt nasączony odrobiną wiśniówki, do tego polewa czekoladowa i śmietanowy krem. Wszystko ozdobione samochodzikami z kolorowej masy cukrowej. Biszkopt 6 jaj150 g cukru115 g mąki pszennej25 g kakao40 g masła Nasączenie 1/3 szklanki wiśniówki2/3 szklanki wody Krem 1 łyżka żelatyny5 łyżek wody550 ml śmietanki kremówki2 łyżeczki cukru pudru Konfitura wiśniowa 500 g wiśni200 g cukru1 cytryna Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki kremówki60 g gorzkiej czekolady (70% kakao)60 g mlecznej...

  • Aromatyczne poncze do biszkoptów

    ...pasuje do tortów orzechowych oraz biszkoptów przekładanych kremem kawowym lub czekoladowym. Rumowo-cytrynowy Zagotuj 1 szklankę wody z 1/2 szklanki cukru oraz skórką otartą z 1/2 cytryny. Następnie dobrze wystudź i przecedź przez gęste sitko. Dolej 100 ml rumu. Stosuj do nasączania blatów czekoladowych i klasycznych biszkoptów przekładanych bitą śmietaną albo kremem maślanym. Pomarańczowo...

  • Orzechowiec to ulubione ciasto wielu Polaków, którzy nie wyobrażają sobie bez niego Świąt. Jak go upiec, żeby był idealny?     Na ciasto 500 g mąki pszennej 200 g cukru drobnego 160 g miękkiego masła 2 jajka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Na masę orzechową ok. 250 g grubo posiekanych orzechów włoskich 80 g masła ok. 80 g miodu 2 łyżki cukru   Na krem 700 ml mleka 1 laska wanilii 1,5 łyżeczki namoczonej w zimnej wodzie żelatyny 2...

  • Modne, ale czy na pewno zdrowe?

    ...: Owsianka z płatków górskich, ugotowana na wodzie, z dodatkiem orzechów, malin i jagód. Drugie śniadanie: Kawałki ogórka, papryki i kalafiora z pastą z soczewicy i marchewki. Obiad: Krem z fasolki...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

Wideo na temat: klasyczny krem cytrynowy
  • Polska kuchnia w wykonaniu Katarzyny Bosackiej

    Katarzyna Bosacka przygotowała w "Dzień Dobry TVN" klasyczne dania kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie. Na stole pojawił się śledź w mrożonych, cytrynowych łódkach, krem z buraków z porto, pierś kaczki w miodzie pitnym z pietruszkowymi kopytkami oraz pierogi czekoladowe z serem, jabłkiem i białą czekoladą na deser. (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Prosta tarta z wyjątkowym przybraniem

    Wystarczy jedynie twarda obieraczka do warzyw lub nożyk do sera - tak właśnie wyczarujemy piękną ozdobę tarty. Okazuje się, że rabarbar doskonale sprawdza się jako przybranie. Jak sprawić, by nasze ciasto wyglądało pięknie? Ola Głębicka w programie "Pytanie na śniadanie" przedstawiła swoją klasyczną tartę z delikatnie cytrynowym kremem i dekoracją z rabarbaru, która idealnie zrównoważy słodycz