• Informacje na temat:

    klasyczny hummus czyli pasta z ciecierzycy

Przepisy na temat: klasyczny hummus czyli pasta z ciecierzycy
  • Wiosenny hummus ze szparagami i czosnkiem

    Ze względu na zdrowotne właściwości czosnku, warto włączyć go do diety - zwłaszcza, że ma charakterystyczny smak. Choć nie do końca wszystkim odpowiada, można go przemycić np. w wiosennym hummusie ze szparagami.

  • Majówkowe grillowanie – zaskocz swoich gości

    ...buraka. Gotową, gładką masę solimy. Gotowy hummus posypujemy kawałkami orzechów włoskich i koperkiem. Panna cotta z żurawiną Panna cotta, czyli gotowana śmietanka to klasyczny deser z północnych(...) plackiem pita, ale my możemy zaserwować hummus do kanapek, krakersów lub chipsów. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 5 łyżek jasnej pasty sezamowej tahini 2 łyżki oliwy z oliwek...

Artykuły na temat: klasyczny hummus czyli pasta z ciecierzycy
  • Hummus  bogactwem białka

    ...​Hummus to pasta z ciecierzycy bardzo popularna w kuchni arabskiej. Jak przygotować ja w domu?

  • Do czego można dodać hummus i dlaczego warto go jeść? Popularna w kuchni arabskiej pasta coraz częściej gości na polskich stołach. Czasem zdarza się jednak, że rezygnujemy z hummusu, nie wiedząc z czym będzie się dobrze komponował. Oto kilka propozycji! Fot. Hummus to najzdrowsza pasta/Picsel Choć do niedawna nasza kuchnia była raczej ograniczona, dziś to się zmienia. Częściej eksperymentujemy i nie boimy się nowych, orientalnych smaków. Nic więc dziwnego, że uwielbiany przez mieszkańców...

  • 6 wysokoproteinowych przekąsek, które możesz zabrać do pracy

    ...pełnotłusty – dzięki temu witaminy zostaną lepiej przyswojone.  5. Hummus z warzywami Hummus – czyli pasta z ciecierzycy, tahini, oliwy z oliwek oraz soku z cytryny. Świetnie nadaje się jako dodatek do surowych warzyw (np. marchewki) lub kromki pełnoziarnistego chleba. Z jedzenia hummusu płynie wiele korzyści, m.in. obniża poziom glukozy we krwi, poprawia gospodarkę lipidową, korzystnie wpływa...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Czy mieliście kiedyś okazję jeść hummus? Albo inną warzywną pastę? Czy myślicie, że hummus to po prostu ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa? Chcemy Was przekonać, że nie tylko… Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową...

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Za oknami skwar, a my głowimy się co podać najbliższym na obiad. Ten wymarzony powinien być lekki, pożywny i pyszny. Fot. materiały prasowe/Pawel Ochman WegenomJeśli dodamy kilka nietypowych składników, które nie tylko będą super przyprawami, ale również dostarczą potrzebnych wartości odżywczych to mamy już prawie pełnię kulinarnego sukcesu. Taki efekt zapewni dodanie już jednej łyżeczki czarnuszki, moringi, babki płesznik, baobabu czy białka konopnego. Wypróbujcie zatem hummus z ćwikłą i...

  • Wydawałoby się, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Po prostu, wrzucamy makaron do wody, gotujemy i już. Tylko dlaczego we włoskich restauracjach smakuje jak nigdzie indziej? W czym tkwi sekret prawdziwej pasty? Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje - czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM. Czym...

  • Pyszna, domowa tradycyjna szarlotka z mnóstwem kwaskowatych jabłek. Szarlotka smakuje najlepiej posypana cukrem pudrem i z dodatkiem sosu malinowego. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Ser żółty cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Na stole pojawia się najczęściej w porze-śniadania, w towarzystwie świeżych warzyw i chrupiącego pieczywa. Jednak ser to nie tylko śniadaniowa przekąska. Fot.123RF/Picsel Ten żółty przysmak doskonale komponuje się z mięsem, makaronem, pysznie smakuje także w zu-pie. Poznaj kilka oryginalnych sposobów na podanie żółtego sera. Kotlety po czesku Ser żółty, nawet lekko przesuszony, można podać jako pyszną przekąskę na ciepło. Mowa tu o...