• Informacje na temat:

    kiszony piernik

Przepisy na temat: kiszony piernik
  • Bożonarodzeniowe przepisy

    Unoszący się w domu zapach pierników czy aromatycznego bigosu oznacza, że już niedługo Święta Bożego Narodzenia. Na świąteczne menu wielu z nas czeka cały rok z utęsknieniem. I choć w każdym domu potrawy wigilijne różnią się od siebie, zgodnie ze zwyczajem powinno być ich dwanaście. Co podać na uroczystą kolację? Podpowiadamy!

  • Piernik zachowuje długo świeżość.

  • Świąteczne pogotowie ratunkowe – sposoby, jak zaoszczędzić czas

    ...orzechami i szczyptą przyprawy do piernika. Doskonale sprawdzi się również deska lub półmisek wędlin, zwróćmy jednak uwagę, aby były to produkty dobrej jakości - my rekomendujemy produkty z linii(...), rzymskiej i dębowej), kawałkami kiszonych ogórków, piklami czy świeżą papryką. Barszczowy kłopot Wigilijna kolacja zwykle kojarzy się nam z białym obrusem. Niestety, elegancki wystrój ma również...

  • Piernik świąteczny po mojemu

  • Piernik nie tylko na swięta. :)

  • Smaczny i szybki do zrobienia piernik, bardzo miękki i puszysty

  • Pyszny, delikatny i aromatyczny piernik, doskonały na święta bądź do kawy.

  • W Polsce jednym z najpopularniejszych ciast jest piernik. Przepisów na to ciasto znajdziemy bardzo dużo. Zaletą piernika są przyprawy. Aromatyczny imbir, cynamon, nutka pieprzu. Miód, który stanowi doskonały zamiennik cukru, a zarazem nadaje ciastu specyficznego zapachu i smaku. Nie kiedy możemy spotkać piernika z dodatkiem orzechów czy rodzynek. Ja jednak preferuję wersję bez takich dodatków. Moim zdaniem do takiego tradycyjnego ciasta nie potrzeba nic dodawać.

  • Smaczne ciacho do kawy..

  • Świąteczny piernik z orzechami, korzennymi przyprawami i miodem. Aromatyczny i delikatny.

Artykuły na temat: kiszony piernik
  • Smaczne święta malucha

    ...suszone owoce, także  z wigilijnego kompotu.  Kup suszone naturalnie, bez dodatku konserwującej siarki.   Na to jeszcze za wcześnie Lepiej nie dawać ciast z miodem (np. pierników). Miód może...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Tego zazdrości nam Europa

    Zupa ogórkowa Składniki: 3 ogórki kiszone, 3 szklanki soku z kiszonych ogórków, 6 ziemniaków, marchewka, pietruszka, cebula, kawałek selera, 100 ml śmietany kremówki, liść laurowy, 2 ząbki czosnku(...) g włoszczyzny, 2 cebule, 2 liście laurowe, 4 ziarnka pieprzu, 4 ziarnka ziela angielskiego, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 200 ml czerwonego wina, 80 g powideł śliwkowych, 50 g piernika, cytryna...

  • Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!     110 g masła40 ml oleju300 g płynnego miodu80 g cukru trzcinowego3 jajka350 g mąki tortowej (pszennej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżki przyprawy piernikowej skórka otarta z 1 pomarańczy Do dekoracji 2-3 łyżki...

  • Wielki Test o Żywności – znamy wyniki

    Tradycyjna Specjalność jest: bardzo kruchy bardzo soczysty 7. Które z ciast można, a nawet trzeba przygotować na kilka tygodni przed Wigilią? piernik makowiec 8. O ile wzrosła liczba gospodarstw...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Od zasmażki do fusion

    ...ciasta. Do serników i pleśniaków doszły muffinki i brownies, co antropolodzy uznają za dowód amerykanizacji. Jednak importowane desery idą w cień, gdy nadchodzą święta. Z makowców i pierników na Boże(...) Młynarski: "jest jeszcze śledź w śmietanie, metafizyczne danie"). Zostały zrehabilitowane kiszony ogórek i kiszona kapusta. Specjalistka od żywienia, influencerka Dr Ania, z sukcesem lansuje je...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...zaś podawana na słodko, a jej podstawowymi składnikami są bakalie: suszone śliwki, rodzynki, płatki migdałowe, figi , orzechy włoskie oraz daktyle. Smak dopełnia ponadto: starty na tarce piernik(...), pieczone migdały czy najróżniejsze pierniki. Pieczona gęś podawana z ziemniakami z wody to z kolei najpopularniejsza potrawa serwowana w Niemczech. Przyrządzana jest tam również - zwłaszcza na...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...