• Informacje na temat:

    kiszone gruszki

Przepisy na temat: kiszone gruszki
  • Susz i już!

    Suszone owoce, takie jak jabłka, gruszki czy śliwki mogą stanowić świetną alternatywę dla słodyczy - zwłaszcza dla tych, którzy mają skłonności do ich podjadania. Można jeść je same, jako zdrową przekąskę w szkole czy w pracy, albo używać ich jako dodatku do owsianek czy różnego rodzajów wypieków, np. ciast, a nawet chleba. Malwina Bareła, autorka bloga "Filozofia smaku" oraz książki "Lunchbox na...

  • Zdrowie w kiszonkach

    ...również: buraki, marchew, pomidory, papryka czy cebula. Kiszenie owoców wciąż pozostaje na marginesie, a jednak dobrze sprawdzą się tu jabłka, gruszki czy śliwki. Kiszone rośliny zachowują swoje naturalne wartości odżywcze. Dla osób przeliczających kaloryczność posiłków istotnym będzie fakt, że kiszone warzywa i owoce mają obniżoną kaloryczność w stosunku do surowych. Naturalna flora bakteryjna...

  • Letnie sałatki z dobrą energią

    Z bobem i malinowym dressingiem Sposób przygotowania 1. Bób podsmaż na oleju z rozgniecionym czosnkiem, tak aby był delikatnie podpieczony. Cebulę posiekaj, rzodkiewki pokrój w plasterki. Ułóż składniki na talerzu, posyp ziołami, z boku umieść plasterki kiszonej marchewki.  2. Przygotuj dressing. Orzechy podpraż na suchej patelni i pokrusz. Dodaj maliny, olej i zblenduj na gładki sos...

  • Pięć propozycji zdrowego lunchu

    .... Dodajemy pokrojone warzywa. Piątek - 35 gramów kaszy jaglanej; - ser mozzarella; - kiwi, pół banana, połowa gruszki; - cynamon; - łyżka nasion słonecznika; - wiórki kokosowe...

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    .... - Produkty, po której warto sięgać zimą to również suszone grzyby, gruszki oraz śliwki, kiszone ogórki, różnego rodzaju kapusty i orzechy. O tej porze roku możemy się również cieszyć przetworami...

  • Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

    ..., kiszone ogórki, zielony groszek i jabłka. Kompozycja z tak wielu polskich warzyw dostarczy niezbędnych witamin, mikro- i makroelementów oraz antyoksydantów, więc tym bardziej nie powinno zabraknąć jej na...

  • Na tropie polskich przysmaków

    Na czasie jest podróżowanie kulinarnymi szlakami, a regionalne smakołyki mają wielu zwolenników. Coraz częściej też kulinarne specjały znajdziemy w sklepie lub zamówimy przez internet. Jakich produktów naprawdę warto skosztować?

  • Potrawy na cały tydzień

    ..., ułóż na nich po porcji masy buraczanej z serkiem.  3. Na wierzchu ułóż plasterki ogórka kiszonego, śledzia. Udekoruj czerwoną cebulą i natką pietruszki.  Placki kukurydziane z warzywami(...) poszatkuj, lekko ugnieć, by puściła sok. Marchewkę zetrzyj na tarce, śliwki i gruszki pokrój w paski.  2. Warzywa wymieszaj w misce, dodaj pokrojone w cienkie plastry sery, posyp solą i pieprzem...

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    Już św. Hildegarda w XIII w. uważała, że koper włoski – obok orkiszu i jadalnych kasztanów – daje siłę, sprawny umysł, i chroni przed chorobami.

  • Zamknij lato w słoiku

    ...to klasyk, czyli gruszki i jabłka w zalewie octowej z gwiazdką anyżu, goździkami, zielem i liściem laurowym. Do tego odrobina cukru. "Dodanie cynamonu też jest dobrym pomysłem" - przyznaje kucharz...

Artykuły na temat: kiszone gruszki
  • Anna Starmach: Byłam dość specyficznym dzieckiem

    Anna Starmach przyznaje, że była specyficznym dzieckiem. "Już jako dwulatka lubiłam ogórki kiszone. Nie lubiłam za to chipsów" - mówi jurorka "Masterchefa". Starmach długo nie mogła przekonać się do barszczu czerwonego. "Od kilku lat go lubię" - dodaje.

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    ...to koniec sezonu na nie. Tak zakonserwowane można później wykorzystać do zrobienia zupy, sosu czy potrawki. - Do słoików możecie także zapakować konfitury ze śliwek, prażone jabłka, gruszki w syropie...

  • Różnego rodzaju kiszonki bardzo często goszczą na naszych stołach, gdyż stanowią podstawę wielu, tradycyjnych dań. Kochamy ich smak, jednak rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ...

  • Dlaczego trzeba jeść kiszonki?

    ...owoce, takie jak jabłka, gruszki czy śliwki. Kiszonki najzdrowsze są w postaci surowej. Podczas gotowania tracą część swoich cennych właściwości. Witaminy i minerały Proces kiszenia podwaja(...) ciekawe, w procesie fermentacji zmniejsza się zawartość cukrów w przetworach, dlatego kiszonki są mniej kaloryczne i łatwiej strawne niż produkty świeże. Sok z kiszonek jest dobrym lekarstwem na...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...

  • Kiszonki: Zimowe skarby

    ..., cebulę, czosnek, cukinię, pomidory, cytryny, paprykę, jabłka, gruszki, śliwki i inne. Kiszone warzywa i owoce zachowują cenne składniki, a są niskokaloryczne.  Kiszonki zawierają dużo witamin(...) również związki o działaniu antynowotworowym, np. izotiocyjaniany.  Kiszone produkty wpływają dobroczynnie na żołądek i jelita, ponieważ zawierają błonnik i kwas mlekowy. Błonnik szybko zapewnia uczucie...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowe, warto więc zastanowić się, jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Gruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym powinniśmy popijać kompoty...

  • Kiszonki - zimowe skarby

    ..., czosnek, cukinię, pomidory, cytryny, paprykę, jabłka, gruszki, śliwki i inne. Kiszone warzywa i owoce zachowują cenne składniki, a są niskokaloryczne.  Kiszonki zawierają dużo witamin: A, C, E, K, PP oraz(...) o działaniu antynowotworowym, np. izotiocyjaniany.  Kiszone produkty wpływają dobroczynnie na żołądek i jelita, ponieważ zawierają błonnik i kwas mlekowy. Błonnik szybko zapewnia uczucie sytości, reguluje...

  • Wspominał o niej Homer w „Odysei”, zaś sam Juliusz Cezar zajmował się jej uprawą w swoich ogrodach. Mowa oczywiście o gruszce. Kochamy ją za jej piękny, kuszący kształt oraz delikatny słodki smak. Jakie ma właściwości i w jaki sposób możemy wprowadzić ją do naszej diety? Fot. 123RF/Picsel Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce i kaszlu. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do...