• Informacje na temat:

    kiszona surówka na zimę

Przepisy na temat: kiszona surówka na zimę
  • Jedz kiszone

    Są to przede wszystkim kultury bakterii, które korzystnie wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową. Zawarte w nich probiotyki zasiedlają nasze jelita, dzięki czemu chronią przed atakiem i namnażaniem się bakterii chorobotwórczych.   O tej porze roku warto na co dzień spożywać ogórki małosolne, które możemy trzymać w kuchni w glinianym naczyniu.   Na jesień i zimę najlepiej...

  • Dzisiaj mam idealną propozycję dla miłośników kwaśnych smaków. Zapraszam na surówkę, która idealnie będzie pasowała do młodych ziemniaczków i kawałka mięsa. Robi się ją ekspresowo, a potrzebujemy praktycznie tylko czterech składników. :)

  • Najlepsze kiszone

    Są to przede wszystkim kultury bakterii, które korzystnie wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową. Zawarte w nich probiotyki zasiedlają nasze jelita, dzięki czemu chronią przed atakiem i namnażaniem się bakterii chorobotwórczych.   O tej porze roku warto na co dzień spożywać ogórki małosolne, które możemy trzymać w kuchni w glinianym naczyniu.   Z koeli na jesień i zimę najlepiej...

  • Skoro nastał sezon na brukselkę, to trzeba spróbować ją zakisić. Przecież brukselka to również kapusta, a warzywa kapustne kiszą się wyjątkowo łatwo i bezproblemowo. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Kupiłam kilogram brukselki, umyłam, oczyściłam z uszkodzonych listków i wpakowałam do dużego słoja. Ponieważ nie wiedziałam, czego się po brukselce spodziewać, niektóre główki pozostawiłam w całości, niektóre przekroiłam na pół, a z kilku bardzo luźno związanych zdjęłam większość liści i luzem...

  • Kapusta idealna na zimę

    To typowo zimowe warzywo stanowi skarbnicę witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, wapnia i błonnika.

  • Kiszonka wielowarzywna ubijana w słoju lub kamiennym garnku. Technika wykonania - jak przy kiszeniu kapusty, tylko kiszonka ładniejsza, bardziej dekoracyjna, bo kolorowa.

  • Dla niejadka

    ....   O tej porze roku warto na co dzień spożywać ogórki małosolne, które możemy trzymać w kuchni w glinianym naczyniu.  Z koeli na jesień i zimę najlepiej przygotować klasyczne ogórki kiszone...

  • kolorowe urozmaicenie na talerzu, a kiszony ogórek to zimą warzywo sezonowe i zdrowe :) porcja na 3-4 osoby, choć potrafię połowę zjeść sama :)

  • Kiszonki na każdą okazję

    ...wpływa na stan naszego zdrowia. Dlatego na stole powinna pojawić się kiszona kapusta i ogórki. Paradoksalnie to nie jedyne warzywa, które można kisić. Równie dobrze mogą to być kiszonki zawierające(...) będąc również ich źródłem. Królową kiszonek pozostaje bezsprzecznie kapusta. Kapusta pełna witamin i minerałów Kiszona kapusta, to składnica witaminy C oraz A i E. Znajdziemy w niej też potas...

  • Nie od dziś wiadomo, że wszystkie kiszonki są bardzo zdrowe i nie powinno ich zabraknąć w naszym jadłospisie, szczególnie w okresie zimowym.Zdrowa i smaczna , zwłaszcza zaraz po ukiszeniu. Wybornie smakuje do różnego rodzaju wędlin lub dań z grilla.

Artykuły na temat: kiszona surówka na zimę
  • Kiszone na zdrowie

    ...chorobotwórczych. Na co dzień warto spożywać ogórki małosolne, które możemy trzymać w kuchni w glinianym naczyniu.  Na jesień i zimę najlepiej przygotować klasyczne ogórki kiszone, zamknięte szczelnie...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Co zrobić by kiszone ogórki się udały?

    Każdy z nas ma swój indywidualny przepis na zrobienie najlepszych ogórków kiszonych. Jedni dodają więcej chrzanu, inni, czosnku. Co jednak zrobić, żeby przetwory udały się i utrzymały przez całą zimę?

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Kiszenie kapusty nie jest trudne

    Nie przygotowuję dużej ilości kiszonki na całą zimę, tylko np. kilka słoików, i co jakiś czas robię nową partię. Dzięki temu przez cały rok mam świeżą kapustę.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego,...

  • Odporność wzmacniaj zimą

    Wypróbuj sposoby, dzięki którym organizm twojego dziecka będzie silniejszy i zmniejszy się ryzyko sezonowych infekcji.

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Sałatki w kuchni polskiej pojawiły się pod koniec XVIII wieku. Ich wybór był jednak niewielki, a składniki często się powtarzały. Inspiracji do polskich sałatek szukano więc w kuchniach innych narodów. Od tamtych czasów wiele się jednak zmieniło. Książka ta zawiera kilkadziesiąt przepisów na surówki i sałatki, które mają ułatwić nam poszukiwania nowych smaków. Sałatki tu zaproponowane mogą być nie tylko dodatkiem do wędlin, ale samodzielnymi przystawkami, małymi daniami, którymi częstuje się...