• Informacje na temat:

    kiszona słonina

Przepisy na temat: kiszona słonina
  • Kiszona kapusta zasmażana

    Pasuje do różnego rodzaju mięs i doskonale uzupełnia posiłki serwowane jako drugie dania. Kojarzy się z tradycyjnym obiadem niedzielnym, ale warto serwować ją częściej, zwłaszcza że jej przygotowanie nie przysparza trudności.

  • Smalec domowej roboty

    Nie ma nic lepszego, niż prawdziwy, wiejski smalczyk ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Można spróbować odtworzyć te smaki w domowym zaciszu - efekt będzie zachwycający.

  • Smalec klasyczny, ze skwarkami i cebulką

    Najlepszy do chrupiącego pieczywa i kiszonych ogórków.

  • Smalec o smaku cebulki i czosnku

    ...w słupki. Gdy słonina zacznie się topić, delikatnie zacznij mieszać składniki. Cały czas smaż na malutkim ogniu, aż tłuszcz się wytopi. 2. Gotowy smalec dopraw solą, przestudź, następnie przelej...

  • Smalec Szlachetny Profi: Domowa receptura w nowej odsłonie

    Należący do kanonu tradycyjnych specjałów polskiej kuchni smalec to bez wątpienia gratka dla wielbicieli rodzimych i treściwych dodatków do świeżego pieczywa. Dlatego też zupełnie nowy Smalec Szlachetny Profi, dostępny w trzech różnych wersjach smakowych, z pewnością powitany zostanie z entuzjazmem przez rzesze smakoszy. Szczególnie, że nie wymaga wielogodzinnych przygotowań w kuchni, a od apetycznego kęsa dzieli nas zaledwie kilka sekund, potrzebnych do otwarcia słoiczka.

  • Bigos

    Świąteczny przepis.

  • Smakowita moc ziemniaczanej kluski

    Jednym z pierwszych przysmaków regionalnych, których powinniśmy skosztować na Litwie, są cepeliny, ziemniaczane kluski z mięsnym farszem. Ta odmiana pyz znana jest w Polsce pod nazwą kartacze i uchodzi za specjalność Podlasia.

  • Kuchnia na cały tydzień

    Smaczne i pożywne dania!

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

Artykuły na temat: kiszona słonina
  • Litewska babka ziemniaczana

    Słoninę i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu. Odsącz na papierowym ręczniku, a na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę...

  • Od zasmażki do fusion

    Młynarski: "jest jeszcze śledź w śmietanie, metafizyczne danie"). Zostały zrehabilitowane kiszony ogórek i kiszona kapusta. Specjalistka od żywienia, influencerka Dr Ania, z sukcesem lansuje je...

  • Dieta lekkostrawna

    ...smażone, solone, wędzone, marynowane; konserwy rybne; wędliny i wyroby wędliniarskie; pasztety; konserwy mięsne; łój; smalec; słonina; boczek; margaryny twarde; masło solone lub topione; placki ziemniaczane; frytki; ziemniaki odsmażane; fasola sucha i szparagowa; kapusta świeża i kiszona; ogórki świeże i kiszone; kalafiory; brukselka; groch zielony i suchy; kapusta pekińska; czosnek; cebula...

  • Dania z wołowiny

    Wystąpią w głównej roli na niedzielnym obiedzie.

  • Jedzenie, że hej!

    Góralska kuchnia jest wyrazista, jak charakter mieszkańców Tatr. Kwaśnicę najlepiej robić z kapusty tak kwaśnej, że "gębę wykręca", a litworówkę pić mocną, 70-procentową - radzą Bartłomiej Kuraś i Paweł Smoleński w znakomitym przewodniku po tatrzańskiej historii, kulturze i kuchni "Kruca fuks. Alfabet góralski".

  • Pieczeń na piątkę!

    Proste zasady, o których nie zawsze pamiętamy, pozwolą nam osiągnąć kulinarny sukces w starciu z uwielbianym przez Polaków mięsem.

  • Bieszczady

    Choć bieszczadzkie połoniny przestały być wiodącym celem wycieczek Polaków, nadal cieszą się sporym zainteresowaniem nie tylko wśród studentów i rodzin z dziećmi. Trudno się dziwić - od wielu lat Bieszczady przyciągają uwagę turystów tęskniących za swobodą i klimatem kameralnego wypoczynku.

  • Ulubione kluski

    Krajane, leniwe czy lane - dorośli darzą je sentymentem, a dzieci wręcz uwielbiają. Dowiedz się o nich więcej.

  • Smacznych świąt

    ...lodówki na kilka godzin. 2. Słoninę pokrój w cienkie paski, obłóż nimi marynowaną tuszkę i obwiąż nitką, by w trakcie pieczenia słonina dokładnie przylegała do perliczki. Do środka włóż sparzoną...

  • Mięso i owoce - dobrana para

    Suszone, świeże lub z zalewy. Do mięsa warto dodać owoce w dowolnej postaci.