• Informacje na temat:

    kiszona rzodkiew

Przepisy na temat: kiszona rzodkiew
  • Składniki : świeże ogórki, jajka, pomidory, zielona sałata, ogórki kiszone (niewielkie ilości), rzodkiew, troszkę majonezu, śmietana, sól.

  • ile można sałatę z pomidorem? - zaczęłam komponować nieoczywiste sałatki, ale tak, żeby był idealny smak, a to jeden z pomysłów :) wersja wege z winegretem, a świetnie smakuje z dipem czosnkowym :)

  • Kiszona w ten sposób kapusta pekińska jest trochę kwaśna, trochę słodka, trochę pikantna i bardzo aromatyczna, a przy tym piękna, kolorowa. Smaczna jedzona samodzielnie albo jako dodatek do obiadu. Dobrze komponuje się właściwie z każdym rodzajem potrawy. Mniam!

  • Idealna jako dodatek do obiadu.

  • Dzisiaj mam idealną propozycję dla miłośników kwaśnych smaków. Zapraszam na surówkę, która idealnie będzie pasowała do młodych ziemniaczków i kawałka mięsa. Robi się ją ekspresowo, a potrzebujemy praktycznie tylko czterech składników. :)

  • Botwinka kiszona w solance - młode liście. Kiszona botwinka to jedna z moich ulubionych kiszonek. Jest łatwa do zrobienia, bardzo smaczna i zdrowa. Sok z kiszonych buraków to genialny napój, a delikatne buraczki oraz liście możesz jeść same lub dodać do innych potraw. To podstawowy przepis na kiszoną botwinkę. Składniki kiszonki - botwinka - solanka - przyprawy Sposób przygotowania Umyj i oczyść botwinkę. Wybierz zdrowe i jędrne liście z łodygami, możesz je pokroić lub wsadzić w całości....

  • Kiszona dynia smakuje zupełnie inaczej niż powszechnie znane kiszonki takie jak ogórki, czy kapusta. Dynia jest słodko-kwaśna z korzenną nutą i tylko lekko słona.

  • Kiszona kapusta domowa ma niepowtarzalny smak i aromat. Do zrobienia kapusty w domu skłoniło mnie brak dobrej kapusty (mocno kwaśnej, prawdziwie kiszonej a nie kwaszonej np. kwaskiem cytrynowym), której nawet nie można dostać na rynku. Przygotowuję ją kilka razy w roku. Kiszenie kapusty i innych warzyw to tak naprawdę proces fermentacji mlekowej ( z udziałem bakterii kwasu mlekowego). Do kiszenia kapusty niezbędna jest sól niejodowana, gdyż jod z soli jodowanej hamuje proces fermentacji...

  • Kisimy ją od razu w słoikach.

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

Artykuły na temat: kiszona rzodkiew
  • Siedem powodów, dla których warto jeść czarną rzepę

    To większa kuzynka rzodkiewki (choć nazywamy ją rzepą, jej prawdziwa nazwa to czarna rzodkiew). Zimą ma najwięcej wartości odżywczych.

  • Zgaga! Oto koło ratunkowe

    Istnieją kuracje na pozbycie się zgagi. W walce z tą przypadłością pomocne są zioła. Sok z kiszonych warzyw także możne być ratunkiem w sytuacji awaryjnej. Ważne, aby przestrzegać kilku zasad. Wówczas o zgadze możemy zapomnieć na zawsze.

  • Zgaga? Oto koło ratunkowe

    Istnieją kuracje na pozbycie się zgagi. W walce z tą przypadłością pomocne są zioła. Sok z kiszonych warzyw także możne być ratunkiem w sytuacji awaryjnej. Ważne, aby przestrzegać kilku zasad. Wówczas o zgadze możemy zapomnieć na zawsze.

  • Surówka – uzupełnienie czy baza posiłku?

    ...po prostu pokroić na cienkie plastry. Białą rzodkiew myjemy, ściągamy z niej skórkę i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy zielone oliwki i kapary. Ich rolą, podobnie jak soku z cytryny, jest tonowanie...

  • Kwaszone soki warzywne - prozdrowotna bomba

    Soki z warzyw kwaszonych np. z buraków, marchwi, selera, pietruszki, kapusty czy brokułów są znacznie zdrowsze od tych konwencjonalnych. Zwalczają wolne rodniki w organizmie, zapobiegają nowotworom, opóźniają starzenie.

  • Jak naturalnie i bezpiecznie pobudzić jelita do pracy i schudnąć?

    ...i, rzecz jasna, produkty, które zechcemy ukisić. A przefermentować można nie tylko białą kapustę czy ogórki gruntowe, ale także rzodkiew, paprykę, marchew, a nawet... jabłka, gruszki czy...

  • Pięć sprawdzonych sposobów  na zaparcia

    Lecz się naturalnie.

  • Jak skutecznie podkręcić metabolizm?

    ...rzodkiew, buraki, liście jarmużu, melona czy nawet... cytrynę. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że fermentację warzyw i owoców możemy przeprowadzić według własnych upodobań. No i w domowym zaciszu...

  • Proste triki na płaski brzuch

    ...niezbędny do rozwoju przyjaznych nam bakterii. Nie czuj się skazana na ogórki i kapustę, bo kisić można m.in.: kalafior, marchewkę, cebulę, kalarepkę, rzodkiew, buraki. Ważne tylko, aby były kiszone...

  • Dieta odkwaszająca wzmocni cię przed zimą

    ...w sokowirówce. Odkwaszająco działa też sok z brzozy - kupisz go w sklepach ze zdrową żywnością. Pięć razy dziennie sięgaj po warzywa i owoce Najsilniejsze działanie zasadotwórcze mają pietruszka, kiszona kapusta i kiełki. Naturoterapeuci polecają też bakłażany, dynię, cukinię, ogórki, sałatę, botwinę, szpinak (surowy) oraz czarną rzodkiew. Bez ograniczeń możesz jeść buraki, brokuły, marchew, seler...