• Informacje na temat:

    kiszona papryka

Przepisy na temat: kiszona papryka
  • Naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami

    Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 15 dag mąki, 1/2 łyżeczki soli Farsz: 30 dag kapusty kiszonej, 30 dag pieczarek, cebula, 10 dag boczku wędzonego, 2 ząbki czosnku, wegeta, pieprz, ostra papryka Panierka: mąka, jajko, bułka tarta, olej do smażenia. Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto miksuję i odstawiam na kwadrans...

  • Nie od dziś wiadomo, że wszystkie kiszonki są bardzo zdrowe i nie powinno ich zabraknąć w naszym jadłospisie, szczególnie w okresie zimowym.Zdrowa i smaczna , zwłaszcza zaraz po ukiszeniu. Wybornie smakuje do różnego rodzaju wędlin lub dań z grilla.

  • Strudel z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą

    Z mrożonego ciasta francuskiego.

  • Paprykę kiszoną możemy przygotować o każdej porze roku i wykorzystać od razu. Natomiast w "sezonie paprykowym" można paprykę zakisić a następnie zapasteryzować co zabezpieczy ją przed psuciem.

  • Przepis na kiszoną paprykę jest naprawdę bardzo, bardzo prosty i pochodzi z Bułgarii. No cóż, dla nas – Polaków – to Bułgaria jest ojczyzną pysznej, słodkiej, dojrzałej w słońcu papryki. Bułgaria i może jeszcze Węgry. Ale to właśnie Bułgarzy przygotowują paprykę na znacznie więcej sposobów, które udaje się przechować przez zimę, nawet polską zimę. Świeżo ukiszona, taka prawie małosolna, jest chrupiąca, mało kwaśna i pyszna. Przechowywana dłużej mięknie i staje się mazista, ale dzięki temu...

  • Placki z ziemniaków i kiszonej kapusty

    Ze skarmelizowanymi szalotkami i śmietaną

  • Bo my lubimy nieoczywiste połączenia ;)

  • Duszona kapusta kiszona z mięsem to duet perfekcyjny. Wprost idealne danie na jesienne i zimowe dni. To danie na pewno przypadnie do gustu wielbicielom pikantnych smaków. W przepisie specjalnie nie podaję ilości przypraw, ponieważ każdy z nas ma inny poziom tolerancji ostrości.

Artykuły na temat: kiszona papryka
  • Dlaczego warto jeść paprykę?

    Czerwona, pomarańczowa, żółta, zielona - każda ma niewiele kalorii - 100 g to zaledwie 23 kcal. Najzdrowsza jest surowa papryka, ale duszona, pieczona (ajwar) czy kiszona też ma sporo zalet. Warzywo(...) tej witaminy. To dwa razy więcej niż potrzebujemy każdego dnia.  Najlepiej jeść ją na surowo jako dodatek do sałatek lub jako przekąskę z jogurtowym dipem - pod wpływem wysokiej temperatury papryka...

  • Kiszona kapusta kimchi

    Zdrowa kiszonka z Japonii.

  • Kiszenie czas zacząć

    Wszystkie warzywa  Nie ograniczaj się do kiszenia ogórków i kapusty. W ten sposób można konserwować wiele warzyw. Doskonale smakują kiszone buraki, papryka, pomidory, marchew, kalafior, a nawet fasolka szparagowa. Aby kiszonki były smaczne, muszą być zrobione z dobrej jakości jędrnych, zdrowych warzyw. Najlepiej kupować je u sprawdzonych sprzedawców. Czyste słoiki Warunkiem udanych przetworów...

  • Gulasz z kiszoną kapustą

    Do gulaszu najlepiej dodać kiełbasę wędzoną. Kiszoną kapustę zawsze należy wypłukać pod bieżącą wodą, by nie była za kwaśna i pokroić.

  • Schab w kiszonej kapuście

    W starożytności kapustą leczono: choroby płuc, stawów, wątroby, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, a także bezsenność. Dlatego należny pamiętać o tym dodatku w naszej diecie.

  • ​Bento: Kotlety z papryką i kukurydzą

    Siekane kotlety drobiowe z warzywami to smaczna alternatywa dla smażonych w całości filetów. Z pewnością przypadną do gustu także najmłodszym. Do bento proponuję zapakować je razem z surówką z kiszonej kapusty i marchewki. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i przede wszystkim zdrowa - radzi Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento".

  • Trzy warzywa rządzą na talerzu

    ...: - pół główki kapusty pekińskiej; - czerwona papryka; - trzy małe ogórki kiszone; - sok z połówki cytryny; - trzy łyżki tłoczonej na zimno oliwy; - łyżka czarnuszki.  ***Zobacz także...

  • 2 dania z kapusty

    Kapusta kiszona to doskonały składnik prostych i smacznych dań.

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Ziemniaki pieczone z ziołami

    Pieczone ziemniaki najlepiej smakują z surówką z kiszonej kapusty, ale można je też podawać z ćwikłą z chrzanem.

Zdjęcia na temat: kiszona papryka
Wideo na temat: kiszona papryka
  • Przepis na wyborną sałatkę z makaronem

    Sałatki z makaronem są prawdziwym hitem na polskich stołach. Tym razem mamy dla was przepis na wyborną sałatkę z makaronem, kiszonym ogórkiem, papryką, kukurydzą i szynką. Takie połączenie smaków to wyjątkowa propozycja dla wszystkich - sałatka sprawdzi się przy każdej okazji! Zobaczcie, jakie to proste!

  • Przepis na wyborną sałatkę z makaronem

    Sałatki z makaronem są prawdziwym hitem na polskich stołach. Tym razem mamy dla was przepis na wyborną sałatkę z makaronem, kiszonym ogórkiem, papryką, kukurydzą i szynką. Takie połączenie smaków to wyjątkowa propozycja dla wszystkich - sałatka sprawdzi się przy każdej okazji! Zobaczcie, jakie to proste!

  • Przepis na wyborną sałatkę z makaronem

    Sałatki z makaronem są prawdziwym hitem na polskich stołach. Tym razem mamy dla was przepis na wyborną sałatkę z makaronem, kiszonym ogórkiem, papryką, kukurydzą i szynką. Takie połączenie smaków to wyjątkowa propozycja dla wszystkich - sałatka sprawdzi się przy każdej okazji! Zobaczcie, jakie to proste!