• Informacje na temat:

    kiszona kapusta z białą kiełbasą

Przepisy na temat: kiszona kapusta z białą kiełbasą
  • Bożonarodzeniowe przepisy

    ..., zagotowujemy. Następnie odlewamy zagotowaną wodę i dolewamy świeżej wody, po czym ponownie zagotowujemy, dodajemy 3 liście laurowe i tyle samo ziela. Kapustę białą szatkujemy i powtarzamy czynności, tak...

  • Tradycyjny bigos

    ...1. Grzyby opłukać, namoczyć w wodzie, ugotować w tej samej wodzie. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę w plasterki, mieszając obsmażyć na smalcu. 2. Kapustę białą poszatkować. Włożyć do dużego garnka razem z kiszoną, dodać śliwki, przyprawy, wlać wino. Zagotować, dołożyć mięso z cebulą i grzyby  razem z wodą, w której się gotowały. Dusić na małym ogniu 2 godziny, mieszając, żeby się nie...

  • Najsmaczniejsza własnej produkcji :)

  • Słynne potrawy kuchni śląskiej

    ...zwijamy w roladę i spinamy wykałaczką (można je też związać białą nicią bawełnianą, którą należy usunąć przed podaniem zrazów). Zwinięte mięso oprószamy mąką, solą i pieprzem.  3. Na głębokiej patelni(...) tłuszczu, składniki zalewamy gorącą wodą, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Posypujemy zieleniną. Modra kapusta 1. Kapustę drobno szatkujemy. Tak przygotowaną umieszczamy w garnku...

  • Kiszona kapusta domowa ma niepowtarzalny smak i aromat. Do zrobienia kapusty w domu skłoniło mnie brak dobrej kapusty (mocno kwaśnej, prawdziwie kiszonej a nie kwaszonej np. kwaskiem cytrynowym), której nawet nie można dostać na rynku. Przygotowuję ją kilka razy w roku. Kiszenie kapusty i innych warzyw to tak naprawdę proces fermentacji mlekowej ( z udziałem bakterii kwasu mlekowego). Do kiszenia kapusty niezbędna jest sól niejodowana, gdyż jod z soli jodowanej hamuje proces fermentacji...

  • Aromatyczne kapuśniaki

    ...odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Dobrej jakości kapusta kiszona powinna być biała bez wyczuwalnej woni octu.

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    .... Najczęściej wykorzystuje się tę pszenną lub zamienia się ją na kwaśne mleko.  Żurek z białą kiełbasą, a może bez? W mięsie siła? Wydaje Ci się, że jest ono absolutnym must have każdego żurku i barszczu...

  • Domowa kapusta kiszona dla tych, którzy lubią wiedzieć co jedzą ;)

Artykuły na temat: kiszona kapusta z białą kiełbasą
  • Tradycyjny polski bigos

    ...1. Grzyby opłukać, namoczyć w wodzie, ugotować w tej samej wodzie. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę w plasterki, mieszając obsmażyć na smalcu. 2. Kapustę białą poszatkować. Włożyć do dużego garnka razem z kiszoną, dodać śliwki, przyprawy, wlać wino. Zagotować, dołożyć mięso z cebulą i grzyby  razem z wodą, w której się gotowały. Dusić na małym ogniu 2 godziny, mieszając, żeby się nie...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Trzy kapuśniaki

    Zupa z kapusty na trzy sposoby - łagodny warzywny kapuśniak, aromatyczna kwaśnica na wędzonce i zupa z młodej kapusty. Wybierz swoją ulubioną.

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Ekspresowe dania na święta. Sprawdzone pomysły

    ...brytfanny lub innego naczynia żaroodpornego. Na uduszonych warzywach układamy białą kiełbasę. Całość zapiekamy pod przykryciem. Gdy kiełbasa zrobi się rumiana, danie jest gotowe! Zapiekana kiszona kapusta, podkręcona aromatycznymi przyprawami, i ułożone na niej laski białej kiełbasy skuszą z pewnością każdego, kto rzuci na nie okiem. Pamiętajcie tylko, że kiełbasa, po którą sięgnięcie, powinna być...

  • Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć. Fot.123RF/Picsel Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna...

  • Bigos hultajski

    Przygotowanie: Białą kapustę posiekaj, posól i lekko ugnieć. Zalej na chwilę wrzątkiem, odsącz na sicie. Kapustę kiszoną i cebulę posiekaj. W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę smalcu. Podsmaż cebulę i dodaj białą kapustę. Smaż przez 3 minuty, mieszając. Przełóż do garnka kapustę kiszoną i po 2 minutach zalej rosołem. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj cząber, liście laurowe, ziele angielskie oraz...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Żurek to niewątpliwie jedna z najlepiej znanych polskich zup. Jeśli przygotować go zgodnie ze sztuką, będzie pachniał i smakował tak, jak żadna inna wielkanocna potrawa. W przypadku żurku – podobnie zresztą, jak w przypadku innych dań tradycyjnej polskiej kuchni – diabeł tkwi jednak w szczegółach. Kluczowa kwestia to dobór składników użytych do jego przygotowania. Postanowiliśmy wobec tego sprawdzić, co powinno się obowiązkowo znaleźć w wielkanocnym żurku.

  • Tej zupy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Fot. materiały prasowe Składniki:• biała kiełbasa JBB • 3-4 kawałki • 300 g wędzonego boczku JBB • 1/2 l zakwasu na żur • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 5 ząbków czosnku• 5 jajek • 4 ziarenka ziela angielskiego • 1 cebula • 2 liście laurowe • majeranek • świeży koperek • sól i pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy....