• Informacje na temat:

    kiszenie żuru z zakwasu

Przepisy na temat: kiszenie żuru z zakwasu
  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

  • Trzy mąki, jeden chleb

    ...zrobić zakwasu do śląskiego żuru. W tym celu należy pożądaną ilość zakwasu rozwodnić, dodać więcej mąki typu 2000, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem(...)Przepis na chleb pszenno-żytni z "trzech mąk" otrzymaliśmy od pani Urszuli, która jest mistrzynią pieczenia chleba w domowym zaciszu. Na początek potrzebujemy zakwasu, który jest podstawą udanego...

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Są potrawy, które bez względu na region rządzą na wielkanocnych stołach w całej Polsce. Do nich należy między innymi żurek, biała kiełbasa czy słodkie mazurki. Inne dania są specyficzne dla konkretnego regionu. Co jada się na śniadanie wielkanocne w różnych rejonach Polski?

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...●500 ml gotowego zakwasu na żurek (żytniego) ●2 łyżki susz. grzybów ●włoszczyzna ● ząbek czosnku ● 25 dag ziemniaków ● 4 małe kiełbaski ● 5 dag słoniny ●ew. sól Sposób przygotowania: Grzyby namocz(...). Grzybowy żur sądecki Za 19 zł: Składniki: ●30 dag wędz. boczku ●500 ml zakwasu na żur (żytniego) ●pietruszka ●1/3 selera ●2 ząbki czosnku ●cebula ●30 dag kiełbasy ●125 ml śmietany ●kminek...

Artykuły na temat: kiszenie żuru z zakwasu
  • Jak zrobić dobry zakwas na żurek

    Przepis jest całkiem prosty. Przygotuj zakwas już dziś!

  • Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domowej roboty. Fot. 123RF/Picsel Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Czym różni się żurek od barszczu białego? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    ..., którzy do zakwasu na żurek wlewają miarkę soku z domowych kiszonych ogórków lub ukiszonej kapusty, traktując ją jako składnik uruchamiający i przyspieszający fermentację mąki. Osoby otwarte na(...), który może przypaść do gustu osobom, dla których klasyczny żurek jest nieco zbyt intensywny. Kiełbasa Bez dobrej, białej kiełbasy - podobnie zresztą jak bez samodzielnie przygotowanego zakwasu...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ...kwaśnej zupy, na południu Polski, jest zakwas pszenny. W innych regionach barszcz ten robiony jest bez zakwasu. By zakwasić gotującą się w garnku zupę, dodaje się do niej ocet, sok z ogórków czy sok z cytryny. Kolejną tradycyjną polską zupą, często myloną z barszczem białym, jest żur. Zupa przyrządzana jest na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, ma charakterystyczny kwaśny smak. Żur zabiela się...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka wskazówek, przygotujecie go bez trudu. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano...

  • Ruszył nowy kulinarny projekt „Biała Róża -przyjęcia i spotkania krakowskie”. Jego celem jest zwrócenie uwagi innych regionów Polski oraz Europy na teraźniejsze, ale naznaczone historią i literaturą kulinarne oblicze dawnej stolicy kraju.   Inicjatorką projektu jest Urszula Kania, właścicielka Białej Róży - krakowskiej restauracji wyspecjalizowanej w organizacji różnorodnych przyjęć.   Prażuchy wg przepisu Pani Marii Rydlowej na krakowski obiad w Rydlówce, żurek z topinamburu wg inspiracji...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...