• Informacje na temat:

    kiszenie pomidorów zielonych

Przepisy na temat: kiszenie pomidorów zielonych
  • Zamknij lato w słoiku

    "Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    Już św. Hildegarda w XIII w. uważała, że koper włoski – obok orkiszu i jadalnych kasztanów – daje siłę, sprawny umysł, i chroni przed chorobami.

  • 5 superfoods na 2017 rok. Jakie produkty będą królować w naszej diecie?

    ...jogurty naturalne. Zgodnie z nadchodzącymi trendami kulinarnymi, będziemy w tym roku zajadać się jogurtami warzywnymi, z dodatkiem pomidorów czy buraków.

  • Pyszne sałatki

    W jednej porcji możesz znaleźć komplet składników odżywczych. Wszystko zależy od tego, z jakich produktów skomponujesz to proste i zdrowe danie.

  • Żelazna dieta na anemię

    Smyk nie ma energii, mało je, często jest chory? Może brakuje mu żelaza. Oto jadłospis, który pomoże dziecku wrócić do zdrowia.

  • Dieta kontra anemia

    ...w owocach i zielonych warzywach. Ze wszystkimi tymi produktami trzeba brzdąca jak najszybciej zapoznać i warto się postarać, by je polubił. W poszukiwaniu żelaza Jego najlepszym źródłem są mięso...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... Przed podaniem wybij na półmisek i skrop octem. II. Ryba ze szparagami Za 42 zł: Składniki:   ●50 dag wyfiletowanego łososia bez skóry ●30 dag zielonych szparagów (mogą być też ze słoika(...), zastudź, wstaw na 3 godz. do lodówki. Podaj z cytryną. Za 23 zł: Składniki:  ●50 dag filetów z dorsza ●30 dag zielonych szparagów (mogą być też ze słoika) ●szczypiorek ●sól, pieprz ●800 ml bulionu...

  • Kolacja na smaczny sen

    Porcja kaszki, kanapka, a może naleśniki? Jeśli nie wiesz, co podać dziecku na wieczorny posiłek, mamy dla ciebie kilka propozycji.

Artykuły na temat: kiszenie pomidorów zielonych
  • Pomidory w każdej postaci

    Świeże czy przetworzone – są pyszne w każdej postaci.

  • W jaki sposób zachować na dłużej wyjątkowy smak letnich pomidorów? Oczywiście, należy przygotować z nich przetwory. Nasi użytkownicy doskonale wiedzą, jak je zrobić. Fot. 123RF/Picsel Nie od dziś wiadomo, że polskie, dojrzewające w słońcu pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli wyrosły w naszym ogródku. Warto zatrzymać ich smak na dłużej, przygotowując pyszne przetwory. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a efekt końcowy wart jest wysiłku. Pomidory dla osób odchudzających się Wszyscy,...

  • Jedz zielone... i nie tylko

    Stawiaj na owoce i warzywa! Nie unikaj nabiału, nie bój się mięsa, a potrawy posypuj pestkami.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. Rasbak / Wikimedia Commons Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i...

  • Ogórek bez tajemnic - 25 informacji na temat zielonego warzywa

    ...i chłodzące właściwości ogórków są doceniane w branży kosmetycznej. Wyciągi z zielonych warzywo to częsty składnik mleczek, kremów czy toników. Sok ze świeżego ogórka oczyszcza skórę, a jednocześnie ją(...) wywaru i startych ogórków kiszonych. Jednym z ciekawych wariacji na jej temat jest danie z surowych, zielonych ogórków. Podstawą takiej zupy jest wywar i ogórki, dodaje się do niej także m.in. serki...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Korzystaj z lata i chudnij: 7 zielonych warzyw, które ci w tym pomogą

    Dostarczają niewiele kalorii, za to są bogate w składniki sprzyjające odchudzaniu. Teraz właśnie zawierają ich wyjątkowo dużo, bo dojrzewały na słońcu i trafiają na nasze talerze prosto z ogródka. Szkoda zmarnować taką okazję!

  • Japońskie odmiany zielonej herbaty cieszą się ogromnym uznaniem na całym świecie i określane bywają mianem „najlepszych z najlepszych”. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje wyjątkowa Matcha, występująca w postaci intensywnie zielonego, drobnego i gładkiego proszku. Fot. 123RF/Picsel Jedyna w swoim rodzaju, niesamowita i absolutnie zjawiskowa - takie opinie na temat Matchy spotkać można w publikacjach i dyskusjach na jej temat. Niesamowite wrażenie robi już sam wygląd, ponieważ takiej barwy...

  • Zielone światło dla odchudzania

    ...jest kwas chlorogenowy (CGA). Duża ilość CGA znajduje się w wyciągu z zielonych, niepalonych ziaren kawy. Jak działa kwas chlorogenowy? Hamuje wchłanianie cukru w jelicie cienkim, przez co zapobiega...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

Wideo na temat: kiszenie pomidorów zielonych
  • Polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Przepisy Darii Ładochy

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się potrawy: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.