• Informacje na temat:

    kiszenie ogórków na zimę

Przepisy na temat: kiszenie ogórków na zimę
  • Jedz kiszone

    Są to przede wszystkim kultury bakterii, które korzystnie wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową. Zawarte w nich probiotyki zasiedlają nasze jelita, dzięki czemu chronią przed atakiem i namnażaniem się bakterii chorobotwórczych.   O tej porze roku warto na co dzień spożywać ogórki małosolne, które możemy trzymać w kuchni w glinianym naczyniu.   Na jesień i zimę najlepiej...

  • Kiedy rozpoczyna się sezon letni wiele osób czeka z niecierpliwością na świeżo kiszone ogórki. Niestety, nawet na ogórki małosolne trzeba poczekać kilka dni. Istnieją jednak sposoby, które proces kiszenia przyspieszają:)

  • Najlepsze kiszone

    Są to przede wszystkim kultury bakterii, które korzystnie wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową. Zawarte w nich probiotyki zasiedlają nasze jelita, dzięki czemu chronią przed atakiem i namnażaniem się bakterii chorobotwórczych.   O tej porze roku warto na co dzień spożywać ogórki małosolne, które możemy trzymać w kuchni w glinianym naczyniu.   Z koeli na jesień i zimę najlepiej...

  • Ogórki kiszone, to jedna z najpopularniejszych form przechowywania ogórków podczas zimy. Ogórki zaprawione wg tego przepisu, dzięki dodatkowi cukru nie ukiszą się zbyt mocno, pozostaną dość twarde i dłużej będzie można je przechowywać.

  • Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!

    ...pieczonych z selera? Carpaccio z buraka z dodatkiem sera pleśniowego? Indyjskiego curry z dyni? Pasztetu z soczewicy? Karmelizowanego pasternaka? Zimę w kuchni potraktuj jak wyzwanie i za punkt honoru...

  • Sprawdzony i niezawodny przepis na kiszone ogórki

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    ..., które przygotowaliśmy latem. Jak się okazuje, zima ma bardzo wiele smaków - powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topac. Idealne danie na zimę według przepisu Rafała Borysa - Szefa...

  • Najlepsza polska kiszonka!

  • Dla niejadka

    ....   O tej porze roku warto na co dzień spożywać ogórki małosolne, które możemy trzymać w kuchni w glinianym naczyniu.  Z koeli na jesień i zimę najlepiej przygotować klasyczne ogórki kiszone...

  • Wykorzystałam duże ogórki które nie nadają się do kiszenia.

Artykuły na temat: kiszenie ogórków na zimę
  • Co zrobić by kiszone ogórki się udały?

    Każdy z nas ma swój indywidualny przepis na zrobienie najlepszych ogórków kiszonych. Jedni dodają więcej chrzanu, inni, czosnku. Co jednak zrobić, żeby przetwory udały się i utrzymały przez całą zimę?

  • Kiszone na zdrowie

    ...chorobotwórczych. Na co dzień warto spożywać ogórki małosolne, które możemy trzymać w kuchni w glinianym naczyniu.  Na jesień i zimę najlepiej przygotować klasyczne ogórki kiszone, zamknięte szczelnie...

  • Pora na ogórka z pola

    ...ciśnienia. - Dlatego kiedy otwiera się słoik, lepiej robić to tam, gdzie był on przez całą zimę - dodaje. Rozmówczyni PAP z IO w Skierniewicach dodaje, że do kwaszenia ogórków najlepiej nadają się(...) tych warzyw to pomysł późniejszy - z XVIII-XIX wieku. - Polacy jedzą bardzo dużo ogórków. Uprawiamy ich w Polsce prawie 20 tys. hektarów. A ogórki w ponad 90 proc. przetwarzamy. Tylko kilka procent...

  • Zimą zahartuj swój organizm dietą

    To w jakiej kondycji dotrwamy do upragnionej wiosny w dużej mierze zależy od tego jak będziemy się odżywiać przez zimę.  - O tej porze roku utrudniony jest dostęp do niektórych źródeł witamin. Wtedy ratujmy się kiszonkami, które znakomicie wzmocnią naszą odporność. Swoim pacjentom polecam łączenie witamin z naturalnymi prebiotykami zawartymi właśnie w kiszonej kapuście czy ogórkach - mówi...

  • Zapasy na zimę

    ...zalewą, zakręć. Pasteryzuj 4-5 min. Rada: Z ogórków i cebuli możesz przygotować pyszną sałatkę na zimę. 3 kg ogórków pokrój w plasterki. Dodaj 60 dag cebuli pokrojonej w piórka, po 250 ml octu 10 proc(...) zakręć.Przechowuj je w chłodnym miejscu. Sałatka wielowarzywna Składniki na 5-6 słoików: 1 kg ogórków, 3 strąki papryki czerwonej, 1 strąk papryki żółtej, 1 mały kalafior, 3-4 cebule, 1 średnia marchewka...

  • Co jeść zimą, by nie przytyć?

    ...samopoczucie swoją rolę odegra również świeża cebula czy czosnek. Odpuść sobie natomiast zbyt duże ilości niewiadomego pochodzenia ogórków i pomidorów. Polub kiszonki Kiszone warzywa mają zbawienny wpływ na florę bakteryjną jelit, regulują ich perystaltykę, wspomagają procesy trawienne. O zapasy kiszonych ogórków czy kapusty warto zadbać jeszcze latem, by cieszyć się ich smakiem, gdy nastaną...

  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    .... Kiszenie Innym sposobem konserwowania warzyw na zimę jest kiszenie. Kisić można większość warzyw, przede wszystkim rośliny kapustne, ale także marchewkę, buraki, seler, cebulę, ogórki, pomidory...

  • Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

    Kasza jaglana jest jedną z najstarszych kasz! Ostatnio wróciła do łask i jest... bardzo modna. Nie bez powodu! Mogą ją jeść osoby z wieloma problemami zdrowotnymi, bo łagodzi dolegliwości, a także dodaje energii.

  • Odporność wzmacniaj zimą

    Wypróbuj sposoby, dzięki którym organizm twojego dziecka będzie silniejszy i zmniejszy się ryzyko sezonowych infekcji.

  • Przetwory z ogórków

    Sprawdzone przepisy na przetwory z ogórków.

Wideo na temat: kiszenie ogórków na zimę
  • Piotr Ogiński pokazał przepis na ogórki kiszone, które możemy zaprawić na zimę.

  • Kwaśnica i kapusta kiszona, czyli Andrzej Polan i jego przepisy na kiszonki

    Zimą, zwłaszcza w czasie mrozów, powinniśmy szczególnie zadbać o naszą odporność. Nasz organizm wzmocnią między innymi kiszonki, które mają mnóstwo witamin i błonnika pokarmowego. Andrzej Polan w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował swoje ulubione dania z kiszonkami w roli głównej. Na stole pojawiły się takie pyszności, jak: kwaśnica z pieczenią rzymską, kapusta kiszona z jabłkami, morwą i kminkiem oraz skrei w sosie śmietanowym z ogórkiem kiszonym.