• Informacje na temat:

    kiszenie ogorkow malosolnych

Przepisy na temat: kiszenie ogorkow malosolnych
  • Pięć sposobów na idealne ogórki kiszone

    Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.

  • Jedz kiszone

    Kiszone ogórki mają smak wyjątkowy. Nawet niejadki się na nie skuszą, a pamiętać trzeba, że kiszonki zawierają cały szereg pożytecznych dla organizmu składników.

  • Najlepsze kiszone

    Kiszone ogórki mają smak wyjątkowy. Nawet niejadki się na nie skuszą, a pamiętać trzeba, że kiszonki zawierają cały szereg pożytecznych dla organizmu składników.

  • Aleksander Baron zachęca do samodzielnego kiszenia

    ...księgarń, pisze jej autor, Aleksander Baron.Znany szef kuchni jednej z warszawskich restauracji wyjaśnia, że kiszenie i kwaszenie to procesy tożsame, polegające na fermentowaniu różnych produktów spożywczych...

  • Sałatka z ogórków

    Nie doceniamy ogórków. Tymczasem oprócz walorów smakowych, zawierają sporo witaminy K i mikroelementów. A ponieważ składają się w 96 proc. z wody ich wartość kaloryczna jest znikoma. Jeżeli chcesz podać sałatkę jako samodzielne danie, dodaj do niej makaron. Będzie wtedy bardziej sycąca.

  • Chłodnik z botwinką i ogórkami

    Proponujemy przepis na pyszny chłodnik. Idealny na upalne dni.

  • Dla niejadka

    Dobre są i kiszone, i małosolne. Warto jeść je dla zdrowia kilka razy w tygodniu.

  • Chrupiąca sałatka

    Nie masz pomysłu na sałatkę? Zrób taką, która chrupie. Smakuje naprawdę pysznie.

  • Sycąca sałatka

    Taką sałatkę można przygotować bardzo szybko. Jest dodatkiem do drugiego dania, albo samodzielną przekąską. Jeżeli jesteś na diecie, możesz zastąpić majonez naturalnym jogurtem. Smacznego!

  • Made in USA

    Hamburger i hot dog mogą być wyrafinowanymi potrawami, a bajgiel podstawą pysznej kanapki z łososiemjak z Nowego Jorku. Spróbuj! Nie potrzebujesz wizy...

Artykuły na temat: kiszenie ogorkow malosolnych
  • Ogórki małosolne

    Kiszenie sprawia, że poddane temu procesowi produkty stają się skarbnicą witaminy C i z grupy B oraz minerałów. Dzięki fermentacji wytwarza się kwas mlekowy, który wzmacnia odporność, reguluje florę bakteryjną jelit, wspiera trawienie i ułatwia przyswajanie składników z pożywienia.

  • Ogórki małosolne

    Idealne ogórki do kiszenia to średnie i małe (duże robią się puste w środku), niezbyt pękate i podobnej wielkości, by równo się kisiły; ciemnozielone z kolcami.

  • I małosolny, i kiszony

    Należą do rodziny dyniowatych. W naszej kuchni znalazły miejsce na stałe – i nic w tym dziwnego, bo ogórki są nie tylko pysznym dodatkiem do głównego dania, ale też znakomitą przekąską, którą możemy zjeść między posiłkami.

  • Sprawdzony sposób na kiszenie ogórków

    Domowe, ekologiczne i przede wszystkim zdrowe. Wbrew pozorom kiszenie ogórków wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Dziś zdradzamy kilka sekretów, dzięki którym twoje przetwory zawsze się udadzą.

  • Ogórki po przeróbce

    Delikatniejsze i bardziej chrupkie od kiszonych są ogórki małosolne. Wystarczy, że włożymy je na 48 godzin do solanki, by ze świeżych zmieniły swój smak. Wszystko dzięki procesowi fermentacji.

  • Małosolne są pyszne!

    Ogórki małosolne zawierają niezbędne dla naszego zdrowia mikroelementy. Warto wprowadzić je do diety całej rodziny.

  • Ogórki kiszone - wzmacniają i odchudzają

    Sezon ogórkowy trwa w najlepsze. Jeśli jeszcze nie robiłeś kiszonych ogórków, pora się za to zabrać. Kiszenie ogórków nie jest zbyt skomplikowane i każdy może się tego nauczyć. Warto je mieć w domu, bo to świetna baza surówek, zupy ogórkowej i zdrowa przekąska.

  • Kiszone na zdrowie

    Cała rodzina powinna włączyć je do menu. Są smaczne, a co najważniejsze bardzo zdrowe.

  • Pora na ogórka z pola

    W Polsce przetwarza się ponad 90 proc. zbiorów ogórka. A do przetworów najlepiej nadają się ogórki polowe z drugiej połowy sezonu. O fascynującej roślinie, jaką jest ogórek, opowiadają w rozmowie z PAP badaczki roślin warzywnych.

  • Letnie ogórki

    ...tracą wodę a z nią sprężystość, chrupkość i zapach - tracą swoją tożsamość. Kiszenie takich ogórków nie ma sensu. Nie ma też sensu kiszenie ogórków bez wspomnianych wcześniej liści, bo to właśnie...