• Informacje na temat:

    kiszenie jablek

Przepisy na temat: kiszenie jablek
  • Sok z kiszonych buraków i cynamonem

    Jak przyrządzić zdrowy i rozgrzewający napój?

  • Kiszone owoce - lato zamknięte w słoiku

    Kiszonki to jeden z istotniejszych kulinarnych trendów. Zwykle to różne warzywa są bohaterami tego kulinarnego nurtu, jednak równie dobrze można kisić owoce, do czego namawia Maia Sobczak.

  • Jabłka kiszone

    Oryginalny przepis.

  • Zapiekanka z kiszonej kapusty

    Pożywna i smaczna.

  • Golonka z jabłkami

    Dla dwóch osób.

  • Wigilijna sałatka

    Śledzie, buraki i ziemniaki to klasyczne, bardzo apetyczne połączenie. Charakteru całości dodają ogórki kiszone. Sałatkę można układać warstwowo lub wymieszać składniki,

  • Susz i już!

    Nie tylko mrożenie czy kiszenie, ale też suszenie jest sposobem na przechowywanie smaków lata. Idealnie nadają się do tego owoce, takie jak np. jabłka czy śliwki, które są świetną alternatywą dla amatorów słodyczy. Albo grzyby - będą w sam raz do wigilijnej kapusty!

  • Pora na kiszonki!

    Kiszone ogórki czy kapusta zawierają kultury pożytecznych bakterii, które wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową.

  • Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!

    W miesiącach zimowych trudno o pyszne, pachnące, zdrowe i tanie warzywa i owoce. Na sklepowych półkach rządzą marchewki, cebule, jabłka i buraki. Jak przetrwać nadchodzący czas w zdrowiu, jednocześnie jedząc urozmaicone posiłki i nie wydając fortuny na zdrowe odżywianie? Oto kilka pomysłów.

  • Bigos wegetariański

    Najważniejszym i najzdrowszym zarazem składnikiem bigosu jest kiszona kapusta. Wypróbuj nasz przepis w wersji bezmięsnej. Smakuje równie dobrze, jak tradycyjny, a jest bardziej lekkostrawny.

Artykuły na temat: kiszenie jablek
  • Kiszone rzodkiewki

    Ciekawa przekąska.

  • Nie wylewaj zalewy - działa jak lek

    Pozbywasz się soku z kiszonych ogórków, kapusty czy buraków? Nie rób tego! Kiszonki trzeba nie tylko jeść, ale i pić.

  • Mieszanka warzywna

    Sposób przygotowania: ◗Kapustę poszatkuj.  ◗Jabłka, seler, por, kalarepę i marchewkę obierz. Warzywa grubo zetrzyj na tarce.  ◗ Wymieszaj je z kapustą...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Zapiekanka z ziemniaków i kapusty

    Ziemniaki ugotować w mundurkach. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę jabłka, owoce jałowca, liść laurowy i kapustę kiszoną,...

  • Naturalne probiotyki

    ​Wbrew pozorom dobre bakterie to nie wynalazek współczesnej medycyny. Znano i wykorzystywano je od stuleci, głównie do konserwowania żywności. To dzięki dobrym bakteriom, czyli pałeczkom kwasu mlekowego, mamy kiszoną kapustę ogórki, jogurt, kefir i zsiadłe mleko.

  • Co jeść, gdy choruje się na refluks żołądkowy?

    Jedz dużo pokarmów zmniejszających produkcję kwasu żołądkowego, czyli mleka, masła, śmietany i jaj, a także fermentowany nabiał oraz kiszonki: kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę i ogórki, ponieważ neutralizują nadmiar soków trawiennych.

  • A jeśli brak mi kulinarnej smykałki?

    Nie trzeba gotować fikuśnych obiadów, których przygotowanie wymaga kilku godzin, ani zapiekać kaczki z jabłkami, by stworzyć smaczny, wartościowy posiłek. Nie róbmy z gotowania udręki. Proste, szybkie, zdrowe rozwiązania sprawdzają się najlepiej.

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz fermentowany nabiał oraz kiszonki - kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę oraz ogórki.

  • Dietetyczne kiszonki

    Są witaminową bombą i sprzyjają dbaniu o linię. Poddane kiszeniu warzywa czy owoce tracą cukier, a zyskują kwas mlekowy, odtruwający organizm. Kiszonki to podstawa diet oczyszczających.

Zdjęcia na temat: kiszenie jablek
Wideo na temat: kiszenie jablek
  • Kwaśnica i kapusta kiszona, czyli Andrzej Polan i jego przepisy na kiszonki

    Zimą, zwłaszcza w czasie mrozów, powinniśmy szczególnie zadbać o naszą odporność. Nasz organizm wzmocnią między innymi kiszonki, które mają mnóstwo witamin i błonnika pokarmowego. Andrzej Polan w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował swoje ulubione dania z kiszonkami w roli głównej. Na stole pojawiły się takie pyszności, jak: kwaśnica z pieczenią rzymską, kapusta kiszona z jabłkami, morwą i kminkiem oraz skrei w sosie śmietanowym z ogórkiem kiszonym.