• Informacje na temat:

    kiszenie dyni

Przepisy na temat: kiszenie dyni
  • Ptasie mleczko z pieczonej dyni

    Dynia jest coraz bardziej doceniana. Zwłaszcza, że szefowie modnych restauracji, w sezonie, coraz chętniej serwują dynię pod różnymi postaciami. Czy może czymś zaskoczyć? Za przykład niech służy ptasie mleczko z pieczonej dyni.

  • 4 wyjątkowe przepisy na placki ziemniaczane

    Jesienią przygotuj doskonałe placki z dodatkiem warzyw takich jak dynia czy cukinia. Sprawdź nasze propozycje!

  • Energia na talerzu

    Dlaczego warto jeść dynie.

  • Siedem warzyw w jesiennym menu

    ...dla diabetyków korzystne jest spożywanie marchwi jedynie na surowo. Warzywo gotowane ma zdecydowanie wyższy indeks glikemiczny. Marchew ma też korzystny wpływ na procesy metaboliczne i pracę jelit(...) zyskała miano zielonego złota. Obfituje w witaminy, składniki mineralne, chlorofil i błonnik. Działa wzmacniająco i alkalicznie. Dynia Cenny odżywczo i zdrowotnie jest nie tylko miąższ, ale też...

  • Trzy mniej znane składniki dobre dla kości i stawów

    ...zwierzęcym (mięso) oraz laktozą (mleko). Dobre źródła:  kasza gryczana i jaglana, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, migdały, orzechy, pestki dyni.  Witamina K Aktywuje...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...przykryciem 45 minut w temp. 180 st. C. Polewaj sosem w trakcie pieczenia.   Gulasz w dyni 1. Umyte mięso pokrój, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Dodaj musztardę i olej(...). Dodaj ogórki kiszone, pokrojoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Z dyni odkrój czubki i wydrąż środek. Oprósz solą, piecz w temp. 180°C do miękkości. Napełnij gulaszem.  Pierogi z kaszą i serem...

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    ...produkty sięgać zatem zimą? Jednym z nich jest dynia, której w listopadzie jest pełno we wszystkich sklepach. To jesienne warzywo, w które warto zaopatrzyć naszą spiżarnię, robiąc duże zapasy. Posiada ona sporą ilość witamin i minerałów i dodatkowo jest mało kalorycznym warzywem. Możemy z niej zrobić pyszne zupy, ciasta czy dyniowe purée. W zimowej spiżarni świetnie sprawdzą się także ziemniaki, które...

  • Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!

    ...połączeniach – na przykład ogórek kiszony z pomidorem oraz gotowaną zieloną soczewicą.  Nie bój się eksperymentów, kiszonki nie muszą być jedynie dodatkiem do klasycznego zestawu „schabowy i ziemniaki(...) pieczonych z selera? Carpaccio z buraka z dodatkiem sera pleśniowego? Indyjskiego curry z dyni? Pasztetu z soczewicy? Karmelizowanego pasternaka? Zimę w kuchni potraktuj jak wyzwanie i za punkt honoru...

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    ...pieprzem. Inną wariacją na temat sałatki z pieczonej szynki jest podanie jej w towarzystwie rukoli, sera feta i kawałków pieczonej dyni hokaido. Wystarczy, że wymienione składniki wymieszamy z odrobiną...

  • 5 superfoods na 2017 rok. Jakie produkty będą królować w naszej diecie?

    ...), wyróżniające się wysoką zawartością kwasów omega-3, antyoksydantów oraz błonnika. - Coraz bardziej doceniamy też nasiona słonecznika, sezamu, czy dyni, które są bogate w witaminy, minerały...

Artykuły na temat: kiszenie dyni
  • Owies, chia, kiszona kapusta - święta trójca zdrowej skóry

    ...całego organizmu, ale również wyglądu skóry jest cynk, którego niestety często brakuje w naszej codziennej diecie.  "Pokarmy będące bogatym źródłem cynku, takie jak pestki dyni, nasiona chia i siemię...

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • Kapuśniak z klopsikami

    Przygotowanie: 1. Z dyni usuń pestki oraz skórę, pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda...

  • Pestki dyni to popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Fot. 123RF/Picsel Chociaż wciąż cieszymy się latem, jesień zbliża się nieubłaganie. Wraz z nią, na naszych stołach pojawią się najróżniejsze potrawy z dyni. Czy wiedzieliście o tym, że to niepozorne warzywo ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu,...

  • Ciążowe zachcianki

    ...bogatych w witaminy B12, B9 i B6. Sięgajmy zatem po kaszę gryczaną, płatki owsiane, mięso z hodowli ekologicznych, groch, fasolę, orzechy brazylijskie, nasiona dyni, słonecznika i sezamu. A co z kiszonymi...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Co jeść, gdy choruje się na refluks żołądkowy?

    ..., surówka z selera, woda. Podwieczorek Ryż z jabłkami i jogurtem, herbata albo 2 ciastka owsiane, spodek malin, kompot. Kolacja Risotto z dynią i parmezanem, kakao albo 2 kromki drożdżowego ciasta...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...