• Informacje na temat:

    kiszenie buraczków czerwonych

Przepisy na temat: kiszenie buraczków czerwonych
  • Modne kiszonki

    Robią je nie tylko babcie, ale również młode gospodynie. Barszcz z własnych buraczków, kiszone cytryny czy solone grzyby to smakołyki, którymi warto się popisać przed gośćmi.

  • Idealna sałatka do smażonej rybki. I nie tylko do rybki. ma ciekawy i oryginalny smak.

  • Żelazna dieta na anemię

    Anemia zwana również niedokrwistością, często jest spowodowana niedoborem żelaza w organizmie. Ten pierwiastek wchodzi w skład hemoglobiny, barwnika czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen w organizmie. Żelazo jest niezbędne również do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka - jego długotrwały niedobór może nawet spowolnić rozwój intelektualny. U niemowląt anemia pojawia się często...

  • Dieta kontra anemia

    ...z nauką w wieku szkolnym! Żelazo bierze przecież udział w wytwarzaniu hemoglobiny - barwnika w czerwonych krwinkach, niezbędnego do transportu tlenu w organizmie. Obniżenie liczby czerwonych krwinek(...) maluch polubił mięsko, ponieważ oprócz żelaza, zawiera ono witaminę B12, niezbędną do prawidłowego tworzenia czerwonych krwinek. Do tego procesu potrzeba także kwasu foliowego, który występuje głównie...

  • Pyszna surówka buraczkowa,która bardzo nam smakuje i często przygotowuję ją do obiadu.Przepis znalazłam na blogu:wkuchennymoknie.blogspot.com.Polecam:)

  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    .... Jeśli nie lubi np. buraczków, nie zmuszaj go do jedzenia, ale zastąp je np. kiszoną kapustą. Smaki się zmieniają, dlatego warto, byś po prostu po jakimś czasie wróciła do danego warzywa. Możesz też...

  • Smak i aromat na świątecznym stole.

  • Surówka z czerwonych buraczków może być podana do obiadu do wędlin na ciepło np do grilla lub wędlin na zimno . Smakuje wyśmienicie do chleba z masłem .

  • Wielbiciele buraczków będą na tak.

Artykuły na temat: kiszenie buraczków czerwonych
  • Więcej warzyw i owoców to aż pięć nowych korzyści dla zdrowia!

    Zjadaj co dnia nawet sześć porcji warzyw i cztery owoców. Porcja to np.: 1 pomidor, 1 szklanka różyczek brokuła, 1/2 szklanki tartych buraczków, 1 jabłko, 2 mandarynki. Taka ilość roślinnych pokarmów zapewni ci nie tylko szczupłą sylwetkę i zdrowy układ krążenia!

  • Żelazo: Pierwiastek życia

    Bez żelaza nie byłoby życia. Pierwiastek ten jest składnikiem hemoglobiny, z której zbudowane są czerwone krwinki (erytrocyty).

  • Żelazo: Pierwiastek życia

    Bez żelaza nie byłoby życia. Pierwiastek ten jest składnikiem hemoglobiny, z której zbudowane są czerwone krwiniki (erytrocyty).

  • Co jeść, by nie dać się grypie?

    Antygrypowy jadłospis zawiera dużo ciepłych, gotowanych pokarmów, zwłaszcza zupy. Beta karotenu oraz witaminy C, ważnych dla odporności, dostarczą Ci natomiast marchew, czerwona papryka, buraki, cytrusy i natka pietruszki. Spożywaj też miód i czosnek - naturalne antybiotyki o właściwościach przeciwbakteryjnych i antywirusowych.

  • Żelazo. Pierwiastek życia

    Bez żelaza nie byłoby życia. Pierwiastek ten jest składnikiem hemoglobiny, z której zbudowane są czerwone krwiniki (erytrocyty).

  • Co jeść, aby zapobiegać częstym skurczom mięśni?

    Potrzebujesz żelaza, magnezu, potasu i witamin z grupy B, więc powinnaś jeść czerwone mięso, natkę, banany, pełnoziarniste pieczywo i pić sok z buraków. Każdy posiłek ma się składać przynajmniej w 1/3 z warzyw lub owoców. Nie zapomnij też o orzechach i olejach roślinnych z pierwszego tłoczenia – spożywaj przynajmniej 2 łyżki dziennie. Pij co najmniej 1,5 litra bogatej w elektrolity (magnez, potas, wapń) wody mineralnej. Jedz banany, ziemniaki i pomidory.

  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Wzmocnij się po antybiotyku

    .... Turbo oczyszczanie - surówka z buraczków kiszonych : 4 buraki czerwone, 3 ząbki czosnku, listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka soli, 2 l wody Buraki obierz, pokrój w kostkę i włóż(...) te naturalne, zawarte np. w warzywach i owocach. Są najlepiej przyswajalne. W okresie rekonwalescencji po chorobie organizm najbardziej potrzebuje: witaminy A (jest w jajkach, żółtych i czerwonych...

  • Sezonowe warzywa świetne dla figury!

    Przyspieszają przemianę materii, pomagają spalić tłuszczyk.

  • Jak chudnąć, gdy zdrowie szwankuje?

    Ale jak to zrobić, gdy mamy np. chore serce, cukrzycę czy niedoczynną tarczycę? Przy przewlekłych chorobach boimy się ograniczeń dietetycznych.