• Informacje na temat:

    kiszenie brukselki

Przepisy na temat: kiszenie brukselki
  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca. Zalety kapusty kiszonej dostrzegł już Hipokrates. Dziś kupując ją w sklepie wybierajmy tę sprzedawaną z beczki - zachowuje najwięcej cennych dla zdrowia składników.

  • Przygotowanie Brukselki umyć i surowe pokroić w drobne paseczki, resztę składników drobno pokroić i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć majonezem, wstawić do lodówki na 1 godz. i zjeść . Smacznego! Sałatka o niepowtarzalnym smaku, na specjalne okazje. Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...

  • Brukselkowe z jagodami, czyli kimchi nieoczywiste

    Nie dość, że z brukselki, to jeszcze z jagodami - oto, jakie połączenie smaków w daniu zwanym kimchi proponują Małgorzata Ruszkowska i Kaja Nowakowska. Blogerki przekonują, że choć potrawa nie wygląda przesadnie ładnie, smakuje zaskakująco dobrze.

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...kapustą, pieczonymi lub świeżymi rzodkiewkami albo z ugotowanymi poprzedniego dnia ziemniakami. Do takiego bulionu można też dodać zalewę po kiszeniu marchewek, brukselki czy ogórków. Będzie wtedy...

  • Trzy mniej znane składniki dobre dla kości i stawów

    Bez złamań, bólu i kłopotów z chodzeniem.

  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    Dobrze wiesz, jak ważna jest zdrowa dieta. Ale co zrobić, gdy dziecko na widok kotlecika ucieka, marchewką pluje, a mleku mówi stanowcze "nie"!

Artykuły na temat: kiszenie brukselki
  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca. Zalety kapusty kiszonej dostrzegł już Hipokrates. Dziś kupując ją w sklepie wybierajmy tę sprzedawaną z beczki - zachowuje najwięcej cennych dla zdrowia składników.

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Zimowe sałatki

    .... Nałożyć sałatkę, ozdobić. Brukselka w ogórkach Składniki na 4 porcje: 4 świeże zielone ogórki (podłużne sałatkowe), 50 dag brukselki (najlepsza nieduża), 2 twarde, kwaśne jabłka, np. renety, 10 dag(...) dodać do wody też szczyptę cukru) i ugotować do miękkości. Nie przykrywać garnka. Następnie brukselki odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Ogórki umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki. Każdy...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć! Jakie właściwości może mieć brukselka? Fot. 123RF.COM/PICSEL Brukselka i kapusta lepsze niż zwykła, zdrowa dieta Dieta bogata w rośliny kapustowate (m.in. kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, rzeżucha, rzodkiewka) lepiej chroni przed rakiem niż dieta uwzględniająca różne warzywa i owoce. Potwierdzają to badania in vitro (na pobranych komórkach, przeprowadzane poza organizmem) i in vivo (wewnątrz organizmu).   Książka...

  • Warzywa sezonowe

    ...z wartości odżywczych brokułów, dyni, jarmużu, kalafiora, kalarepy, kapusty, brukselki, kukurydzy, buraków, marchwi, ziemniaków, natki pietruszki, cukinii, pora, pietruszki, rukoli, rzodkiewki, sałaty...

  • Dla niektórych osób brukselka stanowi jedynie przykre wspomnienie z przedszkolnej stołówki. My jednak zdecydowaliśmy się odczarować to warzywo. Przedstawiamy wam listę najciekawszych propozycji naszych użytkowników na dania z brukselką w roli głównej. Fot. 123RF Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje...

  • Dieta wzmacniająca odporność

    Jednym z czynników wpływających na odporność jest odpowiedni sposób odżywiania. W okresie wzmożonej zachorowalności szczególnie warto zadbać, by nasze posiłki były nie tylko odpowiednio zbilansowane, ale również bogate w składniki zwiększające odporność.

  • Brukselka - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, ten artykuł skierowany jest właśnie do was. Jest bowiem kilka ważnych powodów, dla których powinniśmy od czasu do czasu sięgać po to warzywo. Fot. 123RF Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy,...