• Informacje na temat:

    kiełki rzodkiewki

Przepisy na temat: kiełki rzodkiewki
  • Sałatki z kiełkami

    Bukiet sałat z jajkiem Sposób przygotowania Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 minut). Obierz, wystudź. Kiełki przelej na sitku wrzątkiem, osącz. Sałaty opłucz, listki osusz. Rzodkiewki oczyść(...) buraki będą miękkie. Gotowe buraczki wyjmij, odłóż do wystudzenia. Kiełki przełóż na sitko, przelej wrzątkiem, odłóż, by ociekły. Jogurt wymieszaj z chrzanem. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny...

  • Sezon na kiełki

    ...wiedzieć Najbardziej popularne są kiełki fasoli mung oraz wielkanocna rzeżucha. Prócz nich w sklepach znajdziesz też wykiełkowane nasiona rzodkiewki, lucerny, pszenicy, soczewicy, grochu, brokułu(...)Dlaczego warto je jeść Po zimie nasz organizm domaga się świeżych zielonych warzyw. Zanim na straganach pojawią się nowalijki, to właśnie kiełki, szczypiorek i rzeżucha dają zastrzyk energii...

  • Kiełki: najlepsze i najtańsze źródło witamin na wiosnę

    Zeszłoroczne warzywa już straciły większość witamin, a nowalijki są pełne chemii. Za to kiełki są zdrowe, ekologiczne i pyszne.

  • Kiełki pełne witamin

    ...zdrową żywnością, ale także samodzielnie wyhodować w domu. Kiełki różnią się nie tylko smakiem i wyglądem, ale też wartością odżywczą, dlatego warto sięgać po różne z szerokiej ich gamy. Najbardziej popularne są kiełki rzodkiewki, słonecznika i lucerny, ale warto sprawdzić jak smakują kiełki fasoli mung, soczewicy, pszenicy, soi czy rzeżuchy. Z czym jeść? Można je stosować jako dodatek do...

  • Ziemniaczane z kiełkami fasoli

    Obierz ziemniaki i na grubej tarce zetrzyj do misy. Opłucz kiełki, poprzekrawaj i dodaj do ziemniaków. Dodaj mleko i jajka. Obierz i wyciśnij czosnek do mieszanki ziemniaczanej. Dopraw majerankiem, wymieszaj i zagęść mąką, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni olej, wlej do niej chochelkę ciasta i smaż powoli z obu stron do przyrumienienia. Gotowe placuszki wykładaj na półmisek...

  • Zalety kiełków

    Kiełki pochodzą z Dalekiego Wschodu i nie są jeszcze bardzo znane ani popularne w polskiej kuchni. Można wyhodować je z różnych nasion, m.in. ze słonecznika, soi, fasoli, rzodkiewki, brokułów(...) uprawy kiełków można znaleźć na opakowaniach produktu. Poniżej przedstawiono charakterystykę i zastosowanie wybranych kiełków. Kiełki rzodkiewki Smak:  ostry, pieprzny. Skład i działanie na...

  • Twarożek z rzodkiewką

    Składniki: 30 dag białego sera śmietana mleko lub jogurt (do rozrobienia sera) pęczek rzodkiewek kiełki (także np. rzodkiewki) sól, pieprz Przygotowanie: 1. Biały ser rozgnieć(...) i osączone kiełki rzodkiewki. Wymieszaj. 3. Twarożek możesz doprawić do smaku szczyptą soli, najlepiej morskiej, oraz pieprzem. Nałóż do przygotowanych naczyń i podawaj, np. z grahamkami lub...

  • Placki z kiełkami rzodkiewki

    Składniki na 6 porcji: - szklanka mąki mieszanej (białej i razowej), - butelka kefiru, - jajko, olej, - 1/2 szklanki kiełków rzodkiewki, - sól, pieprz, - tymianek, - keczup. Przyrządzanie: Jajko wymieszać z kefirem, solą, pieprzem i tymiankiem. Roztrzepać. Dosypać mąkę, a na końcu kiełki rzodkiewki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdyby jednak było zbyt gęste, dodać...

  • Makaron ze smażonym tofu, rzodkiewką oraz dressingiem z chrzanu

    .... Dodajemy makaron ryżowy i rzodkiewki. Całość dokładnie mieszamy. Sprawdzamy balans smaku ostrego, słonego, słodkiego i kwaśnego. W razie potrzeby dodajemy któryś ze składników (np. sos sojowy lub ocet). Podajemy przybrane kiełkami rzodkiewki. Przepis pochodzi z książki "Jem (to co) kocham i chudnę" Karoliny i Macieja Szaciłło. Wydawnictwo Zwierciadło. "Jem (to co) kocham i chudnę...

  • 5 tajemnic kiełków

    ...smakowe, zapachowe i aromatyczne, aktywizujące enzymy trawienne. 2. Kiełki to skoncentrowane witaminy. We wszystkich gatunkach kiełków znajduje się pełen zestaw witamin, różnią się one jedynie ilością. Przykładowo szczególnie dużo witaminy A zawierają kiełki fasoli mung i adzuki, rzodkiewki, gorczycy, soi, soczewicy, lucerny, słonecznika. W witaminę B1 bogata jest pszenica i soja. Witaminy B2

Artykuły na temat: kiełki rzodkiewki
  • Rzodkiewka czy kiełki rzodkiewki? Co wybrać w kwietniu?

    Rzodkiewka jest niekwestionowaną zapowiedzią wiosny. Wypatrujemy jej na straganach, a gdy się pojawi, niezależnie od aury, uznajemy, że zima minęła. Kiedy warto po nią sięgać, a kiedy lepszym wyborem będą kiełki rzodkiewki?

  • ​Dlaczego warto jeść kiełki?

    Większość dietetyków twierdzi, że należy jeść jak najwięcej produktów pełnoziarnistych. Ale w trosce o zdrowie i samopoczucie warto też uwzględnić w swoim menu ziarna dopiero kiełkujące. Kiełki są bowiem fenomenalnym dodatkiem do potraw, który kryje w sobie bogactwo witamin, żelaza, białka i błonnika.

  • Pokochaj kiełki

    Wyobraź sobie tylko, ile mocy kryją kiełki, skoro z takiego maleństwa wyrasta cała roślina! Korzystaj – to koncentrat składników odżywczych!

  • Więcej witamin dzięki kiełkom

    Możesz je wyhodować u siebie w domu i są dostępne przez cały rok. Zobacz, dlaczego warto jeść kiełki.

  • Kiełki dla maluszka

    Mogą być rożne: soi, rzodkiewki, rzeżuchy, fasoli mung, brokuła czy lucerny. Kiełki to nieocenione źródło witamin z grupy B. Witaminy te są bardzo ważne dla funkcjonowania systemu nerwowego malucha(...) wydajność pracy mózgu. Witamina B9 (kwas foliowy) jest niezbędna do prawidłowej budowy układu nerwowego. Natomiast witamina B12, którą też zawierają kiełki, poprawia koncentrację. Witaminy...

  • Sześć sposobów na wyhodowanie kiełków w domu

    ...środków konserwujących, z certyfikatem ekologicznym.  Możesz kupić nasiona roślin strączkowych (fasoli, grochu, soczewicy, soi), zbóż (gryki, amarantusa, komosy ryżowej, owsa), warzyw (rzodkiewki, brokułu(...). Dzięki temu będą się przemieszczać i napowietrzać.  Nasiona mają być wilgotne, ale nie zamoczone. Trzymaj je w ciepłym miejscu, aż pojawią się kiełki. Kiedy osiągną trzy cm (zależnie od rodzaju po...

  • Ziemniaki i kiełki

    ...). Rzodkiewki umyj i przekrój na cztery części. Ugotowane ziemniaki odcedź z wody, ostudź, obierz i pokrój na pół (lub drobniej), w zależności od ich wielkości. Ziemniaki zalej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki, posyp solą oraz pieprzem i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp sałatkę kiełkami rzodkiewki. Zobacz także:

  • Smaki spiżarni: Kiełki

    Najczęściej jadamy je wczesną wiosną, na przednówku. Wtedy nasz organizm bardzo potrzebuje naturalnych witamin, minerałów, a kiełki to ich najlepsze źródło. Mają w sobie też inne cenne składniki, np(...) największych zalet należy niska kaloryczność. Najpopularniejsze są kiełki warzyw i zbóż. Ale nie wszystkie można jeść, np. kiełki pomidorów czy papryki są trujące. Najlepiej, gdy będziemy jeść je na surowo...

  • Kiełki – leki z domowej apteki

    ...kiełki (np. rzodkiewki czy rzeżuchy) dobrze komponują się z mało wyrazistymi w smaku produktami - jajami, majonezem, mięsem, wędliną. Lekko słodkawe, np. pszenne, pasują nawet do deserów. Zarodki(...) w nasionach czy rozwiniętej postaci danej rośliny. To zasługa enzymów, które uaktywniają się podczas kiełkowania, a potem giną. Każdy może sobie wyhodować kiełki w domu. Należy tylko pamiętać, że nasiona...

  • Kiełki pełne witamin

    ...i octem jabłkowym, dopraw solą i pieprzem. Ułóż sałatę na talerzu, dodaj cząstki pomidorków, plasterki szynki i kiełki. Polej sosem, wymieszaj. Kiełki rzodkiewki zawierają witaminy A, C, B, E, H, kwasy(...)Sałatka z szynką i kiełkami rzodkiewki Składniki: mieszanka sałat (rukoli, radiccio, masłowej), 3-4 pomidorki koktajlowe, kilka plasterków szynki parmeńskiej, garść kiełków rzodkiewki lub...