• Informacje na temat:

    kiełki lucerny

Przepisy na temat: kiełki lucerny
  • Wegetariańskie sajgonki z kiełkami

    ...w naszej kuchni. Badania naukowe potwierdzają, że kiełki lucerny zawierają znaczne ilości prowitaminy A, witamin B, C, D, E i K oraz soli mineralnych: potasu, żelaza, wapnia i fosforu, cynku, miedzi(...). Kroimy wędzone tofu na równe słupki (powinno ich wyjść ok. 16). Dzielimy marchew, kapustę, makaron ryżowy i kiełki lucerny na cztery równe części. Przygotowujemy sos nuoc-mam, mieszając biały ocet...

  • Propozycja na szybkie przygotowanie zdrowego serka śniadaniowego z wyraźną nutą ostrości pieprzu cayenne.

  • Sezon na kiełki

    Pod koniec zimy, gdy brakuje nam witamin, warto wprowadzić kiełki do codziennego menu.

  • Wypróbowany przepis na "Roladki z kiełkami lucerny"

  • Sezon na kiełki

    ..., dania główne, duszone warzywa, pasty, sosy, kanapki, surówki oraz sałatki. Są one niezastąpione w kuchni azjatyckiej. Po zielone kiełki lucerny i pora oraz rzeżuchę chętnie sięgamy też, szykując(...) wiedzieć Najbardziej popularne są kiełki fasoli mung oraz wielkanocna rzeżucha. Prócz nich w sklepach znajdziesz też wykiełkowane nasiona rzodkiewki, lucerny, pszenicy, soczewicy, grochu, brokułu...

  • Smaczny pomysł na "Kiełki w kwiatach nasturcji"

  • Kiełki: najlepsze i najtańsze źródło witamin na wiosnę

    Zeszłoroczne warzywa już straciły większość witamin, a nowalijki są pełne chemii. Za to kiełki są zdrowe, ekologiczne i pyszne.

  • Kiełki są źródłem najcenniejszych dla organizmu składników odżywczych: witamin: A, B1, B6, B9,C, E i H, mikroelementów, białka i kwasów tłuszczowych. Posiadają także właściwości antywirusowe oraz wzmacniające układ odpornościowy.

  • Kiełki pełne witamin

    ...zdrową żywnością, ale także samodzielnie wyhodować w domu. Kiełki różnią się nie tylko smakiem i wyglądem, ale też wartością odżywczą, dlatego warto sięgać po różne z szerokiej ich gamy. Najbardziej popularne są kiełki rzodkiewki, słonecznika i lucerny, ale warto sprawdzić jak smakują kiełki fasoli mung, soczewicy, pszenicy, soi czy rzeżuchy. Z czym jeść? Można je stosować jako dodatek do...

  • Sami decydujecie... Może to być samodzielne, dość sycące danie lub dodatek do mięsa. Wszystko zależy od tego, co w danej chwili jest Wam potrzebne. To danie ma jeszcze jedną zaletę, przygotowuje się je bez większego wysiłku i nie jest skomplikowane. Takie niby nic a najeść się można :) Polecam.

Artykuły na temat: kiełki lucerny
  • Kiełki lucerny na menopauzę

    Lecznicze właściwości kiełków sprawiły, że zaczęto je traktować jak cudowne lekarstwo. Dlaczego warto jeść również kiełki lucerny?

  • ​Dlaczego warto jeść kiełki?

    Większość dietetyków twierdzi, że należy jeść jak najwięcej produktów pełnoziarnistych. Ale w trosce o zdrowie i samopoczucie warto też uwzględnić w swoim menu ziarna dopiero kiełkujące. Kiełki są bowiem fenomenalnym dodatkiem do potraw, który kryje w sobie bogactwo witamin, żelaza, białka i błonnika.

  • Pokochaj kiełki

    Wyobraź sobie tylko, ile mocy kryją kiełki, skoro z takiego maleństwa wyrasta cała roślina! Korzystaj – to koncentrat składników odżywczych!

  • Kiełki dla maluszka

    Mogą być rożne: soi, rzodkiewki, rzeżuchy, fasoli mung, brokuła czy lucerny. Kiełki to nieocenione źródło witamin z grupy B. Witaminy te są bardzo ważne dla funkcjonowania systemu nerwowego malucha(...) wydajność pracy mózgu. Witamina B9 (kwas foliowy) jest niezbędna do prawidłowej budowy układu nerwowego. Natomiast witamina B12, którą też zawierają kiełki, poprawia koncentrację. Witaminy...

  • Kiełki – idealne na wiosnę

    ...do dyspozycji między innymi: kiełki lucerny, pszenicy, owsa, brokuła, buraka, rzeżuchy, soczewicy, fasoli mung, soi, żyta i wiele innych. Z powodzeniem możemy zjadać je solo, jako przekąskę między(...) asystować w procesie od początku. Kiełki osiągają stan gotowości do spożycia po około czterech dniach. Ale ten czas wymaga regularnego ich płukania: nie rzadziej niż dwa-trzy razy dziennie, najlepiej...

  • Smaki spiżarni: Kiełki

    Najczęściej jadamy je wczesną wiosną, na przednówku. Wtedy nasz organizm bardzo potrzebuje naturalnych witamin, minerałów, a kiełki to ich najlepsze źródło. Mają w sobie też inne cenne składniki, np(...) największych zalet należy niska kaloryczność. Najpopularniejsze są kiełki warzyw i zbóż. Ale nie wszystkie można jeść, np. kiełki pomidorów czy papryki są trujące. Najlepiej, gdy będziemy jeść je na surowo...

  • Kiełki pełne witamin

    ..., wymieszaj i podawaj. Awokado z marchewką i kiełkami lucerny Składniki: 1 awokado, 2 marchewki, sok z 1/2 limonki lub cytryny, oliwa z oliwek, kiełki lucerny, świeżo zmielony czarny pieprz(...) miejsce po pestce i posyp kiełkami lucerny. Do marchewki możesz jeszcze dodać uprażone na patelni ziarna sezamu. Uwaga: kiełki lucerny to doskonałe źródło witaminy C - 1/2 szklanki tych kiełków zawiera jej...

  • Kiełki. Małe jest wielkie

    ...roślinki. Kiełki lucerny. Zawierają fitoestrogeny, warto więc jej jeść w okresie ciąży, karmienia, a także menopauzy. Zawierają żelazo, duże ilości białka, kanwaninę, przeciwdziałającą nowotworom oraz(...)Te maleńkie roślinki to magazyn niezbędnych składników odżywczych. Są źródłem witamin z grupy B, D, E, K, PP oraz witaminy C (np. 1/2 szklanki kiełków lucerny zawiera jej tyle, co 6 szklanek soku...

  • Kiełki - dietetyczne supergwiazdy

    Kiełki brokułów hamują wzrost komórek rakowych, a wegetarianie koniecznie powinni włączyć do swej diety kiełki lucerny. Poznaj niezwykłe właściwości prawdziwych żywnościowych supergwiazd, które pomogą ci zachować zdrowie, urodę i zgrabną sylwetkę!

  • Kiełki dla zdrowia i urody

    Jesteś osłabiona po zimie? Sięgnij po kiełki. To wielowitaminowa pigułka skuteczniejsza niż cała armia suplementów.

Wideo na temat: kiełki lucerny
  • Kuchnia fit: Duszone tofu

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy przygotowywali prowadzący nowych programów na kanale TVN Meteo Active - dziennikarka Beata Sadowska i trenerzy Joanna i Dariusz Brzezińscy. Jaki jest przepis na duszone tofu, a jak przygotować chipsy z pietruszki i pasternaku? W menu znalazła się też tortilla z humusem, świeżym ogórkiem i kiełkami lucerny. (Dzień Dobry TVN/x-news)