• Informacje na temat:

    kielki kukurydzy

Przepisy na temat: kielki kukurydzy
  • Zalety kiełków

    ..., a nawet rzeżuchy, kukurydzy czy pszenicy. Mają bardzo wiele cennych walorów, zarówno odżywczych, jak i zdrowotnych. Wartość odżywcza kiełków Kiełki należą do produktów o wysokiej wartości odżywczej. Są(...) sosu sojowego Na rynku można też spotkać kiełki innych roślin: - strączkowych - np. soczewicy, grochu, ciecierzycy - zbożowych - np. pszenicy, owsa, kukurydzy, żyta - krzyżowych - np. rzepy...

  • Dla miłośników kukurydzy :)

  • Składniki: 7 jajek, 20 dag szynki, 2 słoiki kiełków sojowych, 1 puszka kukurydzy, 1 cebula, kilka łyżek majonezu, sól, pieprz.

  • Bardzo prosta sałatka z kukurydzy.

  • Gołąbki z kapusty włoskiej z rybą

    ...kiełki fasoli mung i ziarna kukurydzy, zawijaj w liście kapusty. Na dno naczynia wlej olej, ułóż liście kapusty i gołąbki. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Dekoruj kolendrą i sosem.

  • Super lekka i zdrowa kolacja.

  • Dyniowe kule

    Składniki dla 4 osób: 2 małe dynie pierś z kurczaka cebula  4 łyżki śmietany 20 dag śmietankowego serka topionego puszka kukurydzy pęczek szczypiorku olej 2 garście kiełków z buraka ćwikłowego szczypta ostrej czerwonej papryki pół łyżeczki rozmarynu sól pieprz 1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki...

  • Tym razem to kukurydza gra główną rolę. Wegańska pasta na przekąskę. Jest słodka i aromatyczna. Z ziołami i oliwą z oliwek stanowi smaczny dodatek do kanapek. Powstała w chwili, gdy postanowiliśmy z mężem ograniczyć spożywanie mięsa. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Smaczna, a co najważniejsze małokaloryczna!

  • Tajskie zielone curry z kukurydzą

    Przygotowanie Wszystkie składniki na zieloną pastę curry miksujemy w przystawce do blendera ręcznego lub ucieramy zgodnie z kolejnością składników w moździerzu (dodajemy jeden po drugim i ucieramy). Na oleju podsmażamy całą zieloną pastę curry, aż wydobędzie się intensywny aromat. Uważamy, aby jej nie przypalić. Wlewamy mleko kokosowe i wodę. Kolbę kukurydzy obieramy z liści i obkrawamy...

  • Jak nie mam zupełnie weny na jakieś nowe danie to przeglądam moje zasoby w kuchni licząc na jakieś natchnienie ;) I tak pewnego razu mój wzrok padł na długo już nie wykorzystywaną puszkę kukurydzy. I tym sposobem upiekłam pyszne placuszki :)

Artykuły na temat: kielki kukurydzy
  • Więcej witamin dzięki kiełkom

    ..., ciecierzycy, fasoli, pszenicy oraz kukurydzy trzeba przed jedzeniem poddusić albo ugotować. Zobacz także:

  • Długie włókna nazywane wąsami lub też znamionami kukurydzy, mają zaskakujący wpływ na zdrowie. Z tego względu nie powinniśmy ich wyrzucać. Fot. 123RF/Picsel Kupujesz świeże kolby kukurydzy, a przed ugotowaniem oczyszczasz je starannie z liści oraz charakterystycznych "wąsów". Miłośnicy kuchni meksykańskiej mogą wykorzystać liście, aby zrobić na przykład aromatyczne, meksykańskie tamale, jednak te drugie niemal natychmiast lądują w koszu. To duży błąd, ponieważ mają one zaskakujące właściwości...

  • Zalety kiełków

    ..., a nawet rzeżuchy, kukurydzy czy pszenicy. Kiełki mają bardzo wiele cennych walorów, zarówno odżywczych, jak i zdrowotnych. Spożywanie ich zaleca się niemal każdemu, także dzieciom i osobom starszym(...) - zbożowych - np. pszenicy, owsa, kukurydzy, żyta - krzyżowych - np. rzepy, rzeżuch Opracowanie: A.Harton, J.Myszkowska-Ryciak...

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Fot. 123RF/Picsel Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie witaminy (co prawda, w różnych proporcjach), a także minerały: wapń, magnez, cynk,...

  • Kiełkujące witaminy

    ...doskonale przyswajane przez organizm. Kiełkować można nasiona rzodkiewki, lucerny, pszenicy, fasoli, brokuła, słonecznika, grochu i kukurydzy, a nawet czerwonej kapusty czy buraków ćwikłowych. Te...

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Kiełki - eliksir zdrowia czy zagrożenie?      Fot. © 123RF.COM/PICSEL Co dają nam niepozorne kiełki? Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie...

  • Sałatki. Rozpieszczają nasze oczy i podniebienia. Nawet najwięksi mięsożercy ulegają czasem ich urokowi. Bo jak tu się oprzeć rozwichrzonym liściom sałaty, kolorowym paprykom, złocistej kukurydzy i pachnącym słońcem pomidorom? Na dodatek skomponowanym w estetyczną całość, dopełnioną doskonałym sosem ? Po prostu - trzeba jeść!

  • Bambus to najszybciej rosnąca trawa na świecie. Potrafi osiągnąć do 20 metrów wysokości i znany jest z szerokiego zastosowania w ogrodnictwie, budownictwie, dekoracji wnętrz, a nawet w kuchni. Fot. materiały prasowe Młode pędy bambusa są niezwykle cennym źródłem substancji korzystnych dla naszego organizmu. Warto więc bliżej przyjrzeć się tej roślinie i wprowadzić ją do naszego menu.100 gramów pędów bambusa to jedynie 20 kalorii, znikomy procent węglowodanów i ani grama tłuszczu. Roślina ta...

  • Oliwki pielęgnacyjne górą!

    ....    Oliwka pielęgnacyjna z olejkiem z kiełków kukurydzy Teraz oliwka pielęgnacyjna z olejkiem z kiełków kukurydzy jest dostępna w nowym, atrakcyjnym opakowaniu! Ta oliwka zawiera naturalny olejek z kiełków kukurydzy, a więc jest bogata w naturalną witaminę E) i kiełków pszenicy oraz naturalne olejki wspomagające nawilżanie skóry. Jest wyjątkowo łagodna. Nie zawiera barwników i konserwantów.  

  • Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek. Fot. materiały prasowe W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą. Składniki na zupę:   4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej...