• Informacje na temat:

    kiełki brokuła w sałatkach

Przepisy na temat: kiełki brokuła w sałatkach
  • Sezon na kiełki

    Dlaczego warto je jeść Po zimie nasz organizm domaga się świeżych zielonych warzyw. Zanim na straganach pojawią się nowalijki, to właśnie kiełki, szczypiorek i rzeżucha dają zastrzyk energii, dostarczając witamin, błonnika oraz cennych mikroelementów. Idealne dla przyszłych mam Kiełki soczewicy i fasoli zawierają potas oraz kwas foliowy, dlatego polecane są jako naturalne uzupełnienie diety...

  • Kiełki: najlepsze i najtańsze źródło witamin na wiosnę

    Zeszłoroczne warzywa już straciły większość witamin, a nowalijki są pełne chemii. Za to kiełki są zdrowe, ekologiczne i pyszne.

  • Zalety kiełków

    Kiełki pochodzą z Dalekiego Wschodu i nie są jeszcze bardzo znane ani popularne w polskiej kuchni. Można wyhodować je z różnych nasion, m.in. ze słonecznika, soi, fasoli, rzodkiewki, brokułów, a nawet rzeżuchy, kukurydzy czy pszenicy. Mają bardzo wiele cennych walorów, zarówno odżywczych, jak i zdrowotnych. Wartość odżywcza kiełków Kiełki należą do produktów o wysokiej wartości odżywczej. Są...

  • Pyszne sałatki

    .... Maluchy chętnie zjedzą także danie z obgotowanych drobnych różyczek kalafiora i brokuła, wymieszanych z posiekanym jajkiem na twardo oraz majonezem. Kilkulatka może skusić sałatka z wędzonego...

  • Kiełkujemy na wiosnę

    Kiełki są przykładem produktu kompletnego - zawierają wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu. Sprzyjają prawidłowemu rozwojowi flory bakteryjnej przewodu pokarmowego i poprawiają wchłanianie. Zależność jest banalnie oczywista: im lepsze wchłanianie, tym lepiej są odżywione komórki całego organizmu.

  • Moc kiełkujących nasion

    Czyli wtedy, kiedy z nasion zaczynają wyrastać kiełki, ale nie zdąży się jeszcze uformować dojrzała roślina. Na tym etapie organizm człowieka jest zdolny pobrać największą ilość witamin, minerałów, aminokwasów i cukrów zgromadzonych w roślinie. To jest podstawowy powód, dla którego warto swój jadłospis uzupełnić o kiełki. Nie okazjonalnie, ale codziennie. Zima i przedwiośnie są najtrudniejsze...

Artykuły na temat: kiełki brokuła w sałatkach
  • Kiełki – produkt całościowy

    Mimo że należą do grupy produktów o najwyższej wartości odżywczej, wciąż są niedoceniane i zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na naszych talerzach. Jest wiele powodów, by włączyć kiełki do jadłospisu. Poznajmy najważniejsze.

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Fot. 123RF/Picsel Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie witaminy (co prawda, w różnych proporcjach), a także minerały: wapń, magnez, cynk,...

  • Dlaczego warto jeść kiełki?

    Świeże kiełki to bogactwo witamin i cennych minerałów. Ważne jest to, że możemy dodawać je właściwie do wszystkiego: kanapek, sałatek czy koktajli.

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Kiełki - eliksir zdrowia czy zagrożenie?      Fot. © 123RF.COM/PICSEL Co dają nam niepozorne kiełki? Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie...

  • Pokochaj kiełki

    Wyobraź sobie tylko, ile mocy kryją kiełki, skoro z takiego maleństwa wyrasta cała roślina! Korzystaj – to koncentrat składników odżywczych!

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...

  • Więcej witamin dzięki kiełkom

    Możesz je wyhodować u siebie w domu i są dostępne przez cały rok. Zobacz, dlaczego warto jeść kiełki.

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...

  • Kiełki - małe-wielkie superfoods

    Świeże owoce i warzywa są niezbędne dla zrównoważonej diety. Warto również wzbogacić swój codzienny jadłospis o kiełki - to skarbnica witamin i składników mineralnych. To pokarm, który pokocha nasz mózg.

  • 8 godzin w pracy, a w środku dnia łapie nas wilczy głód. Nierzadko sięgamy wówczas po kaloryczne i niezbyt zdrowe przekąski. A może by tak zmienić swoje nawyki żywieniowe? W końcu wystarczy kilka chwil, aby przygotować smaczną sałatkę, którą bez problemu możemy zjeść nawet przy biurku. Fot. 123RF Chcąc zachować smukła sylwetkę, mimo siedzącego trybu życia, warto zdecydować się na zabieranie ze sobą do pracy domowych posiłków. Komponując je samodzielnie, macie pewność, że nie będziecie zjadać...