• Informacje na temat:

    kiełki brokuł

Przepisy na temat: kiełki brokuł
  • Sezon na kiełki

    ...wiedzieć Najbardziej popularne są kiełki fasoli mung oraz wielkanocna rzeżucha. Prócz nich w sklepach znajdziesz też wykiełkowane nasiona rzodkiewki, lucerny, pszenicy, soczewicy, grochu, brokułu(...)Dlaczego warto je jeść Po zimie nasz organizm domaga się świeżych zielonych warzyw. Zanim na straganach pojawią się nowalijki, to właśnie kiełki, szczypiorek i rzeżucha dają zastrzyk energii...

  • Kiełki są źródłem najcenniejszych dla organizmu składników odżywczych: witamin: A, B1, B6, B9,C, E i H, mikroelementów, białka i kwasów tłuszczowych. Posiadają także właściwości antywirusowe oraz wzmacniające układ odpornościowy.

  • Kiełki: najlepsze i najtańsze źródło witamin na wiosnę

    Zeszłoroczne warzywa już straciły większość witamin, a nowalijki są pełne chemii. Za to kiełki są zdrowe, ekologiczne i pyszne.

  • Wypróbowany przepis na "Kiełki - z czym smakują najlepiej?"

  • Zalety kiełków

    Kiełki pochodzą z Dalekiego Wschodu i nie są jeszcze bardzo znane ani popularne w polskiej kuchni. Można wyhodować je z różnych nasion, m.in. ze słonecznika, soi, fasoli, rzodkiewki, brokułów(...)?  Dobrze komponują się z kanapkami z serem, wędliną czy pasztetem; sprawdzają się jako dodatek do dań z mięsa, ryb oraz sałatek (np. z pomidorów) Kiełki brokułów Smak:  lekko pikantny Skład...

  • Sprawdzony przepis na "Jajka z kiełkami brokuła"

  • Kiełkujemy na wiosnę

    Kiełki są przykładem produktu kompletnego - zawierają wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu. Sprzyjają prawidłowemu rozwojowi flory bakteryjnej przewodu pokarmowego i poprawiają wchłanianie. Zależność jest banalnie oczywista: im lepsze wchłanianie, tym lepiej są odżywione komórki całego organizmu.

  • Smaczna warzywna zupa, bardzo lubiana u mnie w domu. Dodatek śmietany kremówki nadaje jej niepowtarzalny smak.

  • Zasmakuj w kuchni orientalnej

    Kuchnia orientalna, do której zaliczana jest zarówno kuchnia Bliskiego Wschodu, jak i kuchnia chińska jest coraz bardziej popularna. Dania orientalne, dzięki dużej ilości warzyw i przypraw, są bardzo aromatyczne, smaczne, a przede wszystkim zdrowe, dlatego świetnie sprawdzają się w codziennej diecie. Jednymi z produktów, po które warto sięgać są kiełki fasoli mung i pędy bambusa.

  • Szybka przystawka z mozzarelli w mojej ulubionej wersji. Smacznego.

Artykuły na temat: kiełki brokuł
  • Kiełki – produkt całościowy

    Mimo że należą do grupy produktów o najwyższej wartości odżywczej, wciąż są niedoceniane i zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na naszych talerzach. Jest wiele powodów, by włączyć kiełki do jadłospisu. Poznajmy najważniejsze.

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Fot. 123RF/Picsel Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie witaminy (co prawda, w różnych proporcjach), a także minerały: wapń, magnez, cynk,...

  • Dlaczego warto jeść kiełki?

    Wszystkie kiełki zawierają cenne składniki, niektóre mają jednak szczególne właściwości.

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Kiełki - eliksir zdrowia czy zagrożenie?      Fot. © 123RF.COM/PICSEL Co dają nam niepozorne kiełki? Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie...

  • Dlaczego warto jeść kiełki?

    Świeże kiełki to bogactwo witamin i cennych minerałów. Ważne jest to, że możemy dodawać je właściwie do wszystkiego: kanapek, sałatek czy koktajli.

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...

  • Pokochaj kiełki

    Wyobraź sobie tylko, ile mocy kryją kiełki, skoro z takiego maleństwa wyrasta cała roślina! Korzystaj – to koncentrat składników odżywczych!

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...

  • Więcej witamin dzięki kiełkom

    Możesz je wyhodować u siebie w domu i są dostępne przez cały rok. Zobacz, dlaczego warto jeść kiełki.

  • Gotowane jajka to pożywne danie, które jest bogate w wiele cennych składników odżywczych. Ich zaletą jest również to, że można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, a w zależności od dodatków zyskują zupełnie nowy smak i niepowtarzalny charakter. Wzbogacone o łososia i kapary, stanowić mogą nawet wykwitną przekąskę na przyjęcie czy rodzinną uroczystość. Fot. materiały prasowe Składniki (10 porcji): · 5 jajek · 50 g łososia wędzonego · 1 łyżka jogurtu greckiego · 1 łyżeczka majonezu ·...