• Informacje na temat:

    kiełbasa z kapustą

Przepisy na temat: kiełbasa z kapustą
Artykuły na temat: kiełbasa z kapustą
  • Dlaczego warto jeść młodą kapustę?

    Młoda kapusta jest szczególnie bogata w olejki gorczyczne. Zawierają one wzmacniającą odporność i działającą przeciwzapalnie siarkę.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Włoska zupa z kapustą i fasolą

    Kapusta jest niedroga, łatwo dostępna i bardzo smaczna. A do tego ma mało kalorii! Doskonale smakuje z dodatkiem mięsa oraz w daniach jarskich i zupach.

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Biała kiełbasa na kapuście

    Kiełbasa będzie mniej tłusta, gdy się ją tylko sparzy: włóż ją do zimnej wody i powoli doprowadź do wrzenia. Nie smaż jej już, tylko upiecz.

  • W tym roku rezygnujesz z tradycyjnego, majówkowego grilla? Sprawdź, jak przygotować pyszną kiełbasę w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel W przypadku majówki wielu Polaku już od lat ma takie same plany kulinarne: grillowana kiełbasa i ewentualnie nieco innych przysmaków z rusztu. W tym roku może wyglądać to nieco inaczej. Czy jednak w takiej sytuacji musimy rezygnować z ulubionych dań? Nic z tych rzeczy. Alternatywą dla tradycyjnego grilla węglowego może być specjalna patelnia,...

  • Gulasz z kiszoną kapustą

    Do gulaszu najlepiej dodać kiełbasę wędzoną. Kiszoną kapustę zawsze należy wypłukać pod bieżącą wodą, by nie była za kwaśna i pokroić.

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...

  • Ziemniaki z kiszoną kapustą

    Zobacz także: Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

Wideo na temat: kiełbasa z kapustą
  • Kiszona czy kwaszona?

    Kucharz Piotr Kucharski zdradził w "Dzień Dobry TVN" tajniki kiszenia i kwaszenia. Wyjaśnił również, dlaczego warto jeść kiszone ogórki. Na stole w programie pojawiły się kiszone cytryny, gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepła sałatka z pęczaku z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą.

  • Co jeść, by się mniej stresować?

    Niektórzy w stresie nic nie mogą przełknąć, za to inni stres próbują zajadać. Na szczęście są produkty, które obniżają napięcie nerwowe i właśnie z nich Andrzej Polan przygotował w "Dzień Dobry TVN" dania uspokajająco-wyciszające. Wśród propozycji kulinarnych znalazły się: guacamole z awokado i chrzanem, sałatka z awokado, pomelo, ogórka, selera naciowego i pieczarek, naleśniki z kapustą włoską