• Informacje na temat:

    kiełbasa surowa wędzona jak jeść

Przepisy na temat: kiełbasa surowa wędzona jak jeść
  • To musisz wiedzieć o diecie bezglutenowej!

    Co jest podstawą diety bezglutenowej, a co trzeba z niej wykluczyć? Sprawdź, jakie są zalecenia postępowania dietetycznego w przypadku nietolerancji glutenu.

  • Smaczny pomysł na "Surowa polska wędzona kiełbasa"

  • najlepsza jaką jadłam :) z podanej porcji wyszły 44 kiełbaski

  • Domowa kiełbasa jest najlepsza. Przyprawiona tak jak lubimy. Z taką ilością peklosoli jaka wystarczy (sklepowe mają o wiele więcej). Dobrze uwędzona. Do grzania na śniadanie, na kanapki (również w wersji podsuszanej), do zup czy fasoli po bretońsku. Idealna.

  • Nic dodać nic ująć. Naturalna be konserwantów. Na naturalnych przyprawach.

  • Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.

  • Jest wiele przysmaków, które można jeść pod koniec miesiąca bez obaw, że "pojadą nam" po portfelu.

  • Jeżeli masz dość przemysłowych kiełbas o nijakim (lub odwrotnie - o nadmiernym) smaku, nadzianych chemią i o strukturze pasztetu - zrób sobie sam kiełbaskę. Postanowiłem zrobić po swojemu. Będzie mocno naczosnkowana i pachnąca jałowcem.

  • Pyszna i aromatyczna. Uwielbiam dania z papryką więc nie może zabraknąć tej kiełbasy wśród moich wędlin. Można ją zrobić w jelitach wieprzowych lub baranich. Przeznaczenie dla mojej kiełbasy - do bezpośredniego spożycia, czyli grzania.

  • Domowa kiełbasa jest najlepsza. Przyprawiona tak jak lubimy. Dobrze uwędzona. Do grzania na śniadanie, na kanapki (również w wersji podsuszanej), do zup czy fasoli po bretońsku. Idealna. Oto moja wariacja kiełbasy śląskiej (na podstawie kilku przepisów ). Przepis na ok. 3 kg kiełbasy (podczas wędzenia tradycyjnego woda odparuje).

Artykuły na temat: kiełbasa surowa wędzona jak jeść
  • ...charakterystyczną goryczkę, staje się delikatniejszy. Dlatego jarmuż warto też mrozić. Młode listki możemy jeść surowe. Na przykład położyć na kanapkę lub dodać do sałatki. Wybornym dodatkiem do dań(...) z czosnkiem czy cebulką na oliwie z oliwek, który możemy podlać śmietaną czy jogurtem (jak szpinak) lub bulionem warzywnym. Zaś jarmuż podsmażony z czosnkiem, połączony z fetą będzie wyśmienitym farszem do...

  • Zdarza się, że zostają nam resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić, bo nikt nie ma na nie już ochoty, a szkoda je wyrzucać. Czy dawanie ich domowym zwierzętom to dobry pomysł? Czy pies lub kot może bezpiecznie jeść z naszych talerzy?    Fot. 123RF/Picsel Co z resztkami po obiedzie? Możemy zrobić z nich różne jednogarnkowe potrawy. Najpopularniejszy jest bigos, do którego może trafić praktycznie wszystko. Różne wędliny będą świetnie smakować, a i resztki zostaną zjedzone. Z warzyw można...

  • Antyciśnieniowa dieta DASH

    ...i demencją. Zapobiega udarowi i zawałowi. Jak „zbić” ciśnienie? Badania nad skuteczną dietą dla wysokociśnieniowców prowadzone są od 1993 roku. Aby odkryć związek pomiędzy rodzajem pokarmów a wartością(...) miała więcej warzyw i owoców. Pozostali mogli jeść jedynie produkty diety DASH, tj. owoce, warzywa, niskotłuszczowy nabiał, pełne ziarno, drób, ryby i orzechy. Ograniczono im znacznie ilość tłuszczu...

  • Kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim z pieczeniem i gotowaniem. Ale czy wiedzieliście, że niektóre produkty powinniśmy jeść na surowo, aby móc czerpać z nich to, co najlepsze? Niektóre składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są na tyle delikatne, że jakakolwiek obróbka termiczna może im jedynie zaszkodzić. Wysoka temperatura podczas gotowania, może sprawić, iż z pozoru zdrowe produkty staną się zupełnie bezwartościowe, a nasz trud, włożony w przygotowanie zbilansowanego posiłku pełnego...

  • Smakoszostwo dnia drugiego

    ...wiecie. Natomiast nie wiecie, dlaczego macie za dużo". Nad przyczynami tej niewiedzy chciałbym się zastanowić. Trzeba mieć bardzo, ale to bardzo liczną rodzinę, żeby w trzy dni zjeść zawartość wózka(...) żałować. Zgadzam się z tym. Ale jednego moi respondenci nieświadomie sobie żałują - przyjemności twórczego gotowania, bo w te dni wypada jeść, a nie gotować. Jednak to przecież fikcja, bo i tak sporo...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • W tym roku rezygnujesz z tradycyjnego, majówkowego grilla? Sprawdź, jak przygotować pyszną kiełbasę w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel W przypadku majówki wielu Polaku już od lat ma takie same plany kulinarne: grillowana kiełbasa i ewentualnie nieco innych przysmaków z rusztu. W tym roku może wyglądać to nieco inaczej. Czy jednak w takiej sytuacji musimy rezygnować z ulubionych dań? Nic z tych rzeczy. Alternatywą dla tradycyjnego grilla węglowego może być specjalna patelnia,...

  • Kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim z pieczeniem i gotowaniem. Ale czy wiedzieliście, że niektóre produkty powinniśmy jeść na surowo, aby móc czerpać z nich to, co najlepsze? Niektóre składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są na tyle delikatne, że jakakolwiek obróbka termiczna może im jedynie zaszkodzić. Wysoka temperatura podczas gotowania, może sprawić, iż z pozoru zdrowe produkty staną się zupełnie bezwartościowe, a nasz trud, włożony w przygotowanie zbilansowanego posiłku pełnego...

  • Ta mała roślinka w wielkanocnej tradycji symbolizuje nadzieję i odrodzenie. Istnieje kilka jej rodzajów, jednak tylko jeden jest jadalny. Jest to rzeżucha ogrodowa - o drobniutkich liściach i charakterystycznym, pikantnym smaku. Stanowi ona cenne źródło składników odżywczych. Fot. 123RF/Picsel Rzeżucha jest rośliną bogatą w witaminy. Obecna w niej witamina C opóźnia starzenie się skóry, a w połączeniu z przeciwutleniaczami chroni organizm przed nowotworami. Po rzeżuchę warto również sięgnąć...

  • Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć. Fot.123RF/Picsel Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna...