• Informacje na temat:

    kielbasa sloi

Przepisy na temat: kielbasa sloi
  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

  • Śląski żurek

    Pyszny i aromatyczny

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    Najlepiej smakuje z dodatkiem majeranku i chrzanu. To idealna, rozgrzewająca zupa na chłodne dni.

  • Twoje ulubione śniadanie w zdrowej wersji

    Słyszysz wciąż, że rano liczy się tylko kasza jaglana? Nie ulegaj presji. Jedz to, co lubisz i co daje ci energię. Możesz tylko nieco śniadanie zmodyfikować, tak aby było zdrowsze.

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej, aromaty i smaki nie pozwalają jej się oprzeć. Zdrowa, bo oparta na prostych produktach kuchnia, bywa jednocześnie niestety kaloryczna, niemniej zwolennicy diety też znajdą coś dla siebie.

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej sprawia, że trudno się jej oprzeć.

Artykuły na temat: kielbasa sloi
  • Przepis na święta

    Pastele okrzyknięto przebojem wiosny. Ale Marta i Darek już wiele lat temu uwierzyli w dobrą moc delikatnych kolorów. Dlatego ich podwarszawski dom jest pełen rozbielonych fioletów, zieleni i różów. Do wielkanocnego śniadania gospodarze z trójką dzieci zasiądą w liliowym salonie. Biały obrus i zastawa to nawiązanie do tradycji. A różowe zające? Cóż, te umykają świątecznym regułom. Podobnie jak menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    Najlepiej smakuje z dodatkiem majeranku i chrzanu.

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • 5 niezawodnych sposobów na uderzenia gorąca

    Sprawdź jak łatwo pozbyć się uderzeń gorąca. Lecz się naturalnie.

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...

  • ​W drodze przez Wiedeń do Włoch

    ​Na tej trasie mijamy tę krainę nieświadomie. To błąd. Jest w niej wszystko, za czym tęskni zapracowany człowiek. Cesarskie miasta ulokowane wśród winnic. XVIII- wieczne kamieniczki z piwnicami pełnymi morawskich win. Tradycyjne knajpy, które karmią po staremu i obficie. Zanurzyć się w tym historycznym klimacie, którego nie zmąciła nawet wojenna nawałnica, to tak, jakby nasz czas się zatrzymał. Warto.

  • Polacy coraz chętniej spędzają wolny czas na grillowaniu pod chmurką. Naukowcy alarmują jednak, aby nie robić tego bezmyślnie. Grillujmy z umiarem i przestrzegajmy kilku zasad. Fot. 123RF/PicselGrillowanie staje się naszym sportem narodowym. Gdy tylko wartości pokazywane na termometrach idą w górę, przestaje padać, a trawa zaczyna się zielenić, ludzie z radością wyciągają pochowane na zimę grille. Rokrocznie pojawia się wiele pytań o to, czy aby na pewno jest to bezpieczna i zdrowa forma...

  • Kwaśne i pyszne

    Te zupy, nie mają sobie równych, a już szczególnie te kwaśne. ​

  • W tym roku rezygnujesz z tradycyjnego, majówkowego grilla? Sprawdź, jak przygotować pyszną kiełbasę w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel W przypadku majówki wielu Polaku już od lat ma takie same plany kulinarne: grillowana kiełbasa i ewentualnie nieco innych przysmaków z rusztu. W tym roku może wyglądać to nieco inaczej. Czy jednak w takiej sytuacji musimy rezygnować z ulubionych dań? Nic z tych rzeczy. Alternatywą dla tradycyjnego grilla węglowego może być specjalna patelnia,...