• Informacje na temat:

    kiełbasa polska wędzona 3 kg

Przepisy na temat: kiełbasa polska wędzona 3 kg
  • Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

    Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez aromatycznych wędlin. Wśród półmisków mięs pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa, pasztet i boczek. Boczek serwować można jako pełnoprawną wędlinę, ale jego plastry sprawdzą się także w formie dodatku do świątecznych przekąsek. Poznajcie najlepsze pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach.

  • Smaczny pomysł na "Surowa polska wędzona kiełbasa"

  • Sycące zupy na chłodne dni

    Tradycyjna polska kuchnia aż kipi od przepisów na pyszne, rozgrzewające zupy.

  • Domowa kiełbasa jest najlepsza. Przyprawiona tak jak lubimy. Z taką ilością peklosoli jaka wystarczy (sklepowe mają o wiele więcej). Dobrze uwędzona. Do grzania na śniadanie, na kanapki (również w wersji podsuszanej), do zup czy fasoli po bretońsku. Idealna.

  • Cała prawda o tradycyjnych polskich serach

    ...wykorzystywane do wyrobu tego sera pozyskiwane jest od owiec rasy określanej jako Polska Owca Górska. Oscypek Wytworzenie oscypka jest skomplikowane i wymaga dużo czasu. Po otrzymaniu ściętego(...) m.in. andruty kaliskie, kiełbasa lisiecka, rogal świętomarciński, ser koryciński swojski, truskawka kaszubska. Znak chronionej nazwy pochodzenia dotyczy produktów, których wszystkie surowce...

  • Wędzenie przynajmniej dwa razy do roku. Tak to wygląda u mnie. Wiem, co jem to ważne, ponieważ w dobie konserwantów i ulepszaczy wpadamy w niezłą pułapkę żywieniową. Czytanie składników na opakowaniach sprawia, że już nie wiem, czy to, co jem jest tym, czym być powinno? Dlatego prosta zasada. piekę. wędzę i bardzo rzadko kupuję wędliny. Dzisiaj polecam odgrzebany przepis z mojego starego bloga na kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka.

  • Bardzo smaczna kiełbasa, wersja wędzona, lepsza jest podsuszona ale nie doczekaliśmy, jedna pałka podsusza się a drugą rozpoczęliśmy :) Kiełbasa wędzona metodą garnkową na zrębkach typu "Borniak" olcha.

  • Pyszna i aromatyczna. Uwielbiam dania z papryką więc nie może zabraknąć tej kiełbasy wśród moich wędlin. Można ją zrobić w jelitach wieprzowych lub baranich. Przeznaczenie dla mojej kiełbasy - do bezpośredniego spożycia, czyli grzania.

  • Jeżeli masz dość przemysłowych kiełbas o nijakim (lub odwrotnie - o nadmiernym) smaku, nadzianych chemią i o strukturze pasztetu - zrób sobie sam kiełbaskę. Postanowiłem zrobić po swojemu. Będzie mocno naczosnkowana i pachnąca jałowcem.

  • Nic dodać nic ująć. Naturalna be konserwantów. Na naturalnych przyprawach.

Artykuły na temat: kiełbasa polska wędzona 3 kg
  • Wędzone niezdrowe?

    Polska słynie z wędzonych tradycyjnymi metodami kiełbas, szynek, a także serów, ryb lub owoców (słynne wędzone śliwki węgierki). Okazuje się jednak, że bardzo długie wędzenie mięsa i wędlin może być niezdrowe.

  • W tym roku rezygnujesz z tradycyjnego, majówkowego grilla? Sprawdź, jak przygotować pyszną kiełbasę w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel W przypadku majówki wielu Polaku już od lat ma takie same plany kulinarne: grillowana kiełbasa i ewentualnie nieco innych przysmaków z rusztu. W tym roku może wyglądać to nieco inaczej. Czy jednak w takiej sytuacji musimy rezygnować z ulubionych dań? Nic z tych rzeczy. Alternatywą dla tradycyjnego grilla węglowego może być specjalna patelnia,...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    ...jadło się bardzo dużo ryb. Polska kuchnia to właśnie ryby, kapusta, kasze, dziczyzna i dary lasu... Dziś często się o tym zapomina na rzecz na przykład kurczaków. - To prawda. W naszym domu na stole...

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...

  • Wielki test o żywności - sprawdź wyniki

    ...z kołdunami b) barszcz czerwony z uszkami Która z tych kiełbas odznacza się wyjątkowo dużą trwałością? a) kiełbasa wiejska b) kiełbasa myśliwska Głównym surowcem do wyrobu oscypka jest mleko(...)? a) lubelscy Żydzi b) kupcy z Czech Popularny produkt eksportowy polskiego drobiarstwa to "młoda polska gęś": a) gryczana b) owsiana Który z tych znaków jest nadawany przez Ministra Rolnictwa...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Sycące zupy na chłodne dni

    Tradycyjna polska kuchnia aż kipi od przepisów na pyszne, rozgrzewające zupy.

  • Obecna sytuacja pozbawiła nas wielu rozrywek i zmusiła do pozostania w domu. Zawsze jednak możemy skorzystać z pięknej pogody i rozpalić grilla w rodzinnym gronie. Nie musimy ograniczać się do pieczonych skrzydełek czy karkówki. Można inaczej, ciekawiej! Jak więc urozmaicić rodzinne grillowanie? Podpowiadamy! Fot. materiały prasowe Zorganizowanie grilla dla całej rodziny wcale nie jest taką prostą sprawą. Musimy wziąć pod uwagę preferencje wszystkich domowników - zarówno dzieci, jak i...

  • Wakacje: Dobry czas dla twojego serca

    .... Powód? Sprzyjają poczuciu rywalizacji, a w następstwie... doświadczaniu stresu. 23. Grilluj od święta Smażona karkówka czy kiełbasa to nie jest najlepsze menu, gdy miewasz podwyższone ciśnienie czy...

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Skąd wziął się ten zwyczaj, jak kupić dobrego karpia i kiedy smakuje najlepiej? Oto kilka rad i trzy przepisy na karpia, które sprawdzą się nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie...