• Informacje na temat:

    kiełbasa pieczona w boczku

Przepisy na temat: kiełbasa pieczona w boczku
  • Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

    Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez aromatycznych wędlin. Wśród półmisków mięs pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa, pasztet i boczek. Boczek serwować można jako pełnoprawną wędlinę, ale jego plastry sprawdzą się także w formie dodatku do świątecznych przekąsek. Poznajcie najlepsze pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach.

  • Smaczna i prosta w wykonaniu przekąska na stół świąteczny.

  • Z kiełbasą, groszkiem i szparagami

    Składniki dla 2 osób: pół szklanki mleka 5 jajek 2 łyżki mąki pszennej 15 dag wędzonego boczku pół pęczka zielonych szparagów pół puszki zielonego groszku łyżka masła klarowanego szczypta gałki muszkatołowej szczypta czerwonej papryki 2 łyżeczki masła sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końcówki. Na maśle klarowanym...

  • Kiełbasę zrobiłam według przepisu z filmu (rosyjski kanał kulinarny). Jest to farsz ziemniaczany z usmażonymi skwarkami z wędzonego boczku umieszczony w jelicie wieprzowym o średnicy fi 55-60 mm. Ziemniaki zostały starte na grubszych oczkach i średnich. Jest to tak jak kiszka ziemniaczana tylko troszkę inaczej zrobiona. Polecam.

  • Warstwowiec z cukinią i kiełbasą

    Składniki: 3 duże ziemniaki 1 cukinia 20 dag podsuszanej kiełbasy (ew. chudego wędzonego boczku) 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 i 1/2 szkl. gęstego przecieru pomidorowego 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 5 plasterków żółtego sera sól i pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do formy oregano do dekoracji Przygotowanie: 1.Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plastry. Cukinię...

  • Super koreczki na przekąskę na zakrapianą imprezę.

  • Żurek na żeberkach z kiełbasą

    Składniki: 2 paski surowych żeberek wieprzowych 15 dag wędzonego boczku po 2 kawałki każdej kiełbasy: białej parzonej, pieczonej i chłopskiej cebula 3 ząbki czosnku mała marchewka 2 łyżki pokrojonej papryki łyżka chrzanu 6 łyżek śmietany pęczek natki 8 jajek butelka białego żurku sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ugotuj żeberka. Wyjmij mięso, zbierz tłuszcz. Dolej wody, by otrzymać...

  • smażona kielbasa, moze byc biala lub kazda inna rodzaju bratwurst

  • Rodzinne śniadanie

    Jajka z majonezem, biała kiełbasa, żurek i sałatka jarzynowa to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Anna Starmach zdradza najprostsze sposoby na wielkanocne przysmaki.

  • Swojska biała kiełbasa pieczona w sosie z piwa i cebuli z przyprawami, pikantna i pyszna.

Artykuły na temat: kiełbasa pieczona w boczku
  • Rozmaitości z pieca

    Zapiekanka góralska Składniki na 4-6 porcji: 6 dużych ziemniaków, 6 dużych pieczarek, 3 strąki papryki (czerwona, zielona i żółta), 20 dag żółtego sera, 20 dag kiełbasy, 15 dag boczku, 1 duża(...) nich usmażone pieczarki, potem plastry kiełbasy i boczku oraz pokrojoną w krążki cebulę. Przykryć warstwą sera wymieszanego z natką i kawałkami papryki. Zapiekać przez ok. 20 minut w temp. 180ºC...

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...

  • Zamieszaj i do... pieca

    Składniki na 4 porcje: 1 cukinia, 2 pomidory, 1 puszka kukurydzy, 20 dag mrożonego groszku, 15 dag boczku wędzonego, 1/2 pęczka natki pietruszki,  2 łyżki masła, 1 cebula, 100 ml śmietanki, sól, pieprz...

  • W tym roku rezygnujesz z tradycyjnego, majówkowego grilla? Sprawdź, jak przygotować pyszną kiełbasę w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel W przypadku majówki wielu Polaku już od lat ma takie same plany kulinarne: grillowana kiełbasa i ewentualnie nieco innych przysmaków z rusztu. W tym roku może wyglądać to nieco inaczej. Czy jednak w takiej sytuacji musimy rezygnować z ulubionych dań? Nic z tych rzeczy. Alternatywą dla tradycyjnego grilla węglowego może być specjalna patelnia,...

  • Pyszności z kiełbasą

    Kapuśniak z kiełbasą Składniki na 4 porcje: 40 dag kiszonej kapusty, 20 dag wędzonej cienkiej kiełbasy, 20 dag wędzonego boczku, marchew, pietruszka, seler, cebula, 4 ziemniaki, 3 listki laurowe(...). Kiszoną kapustę wypłucz, posiekaj, dodaj do smażonego boczku i cebuli, duś jeszcze ok. 15 minut. 3. Kiełbasę pokrój na duże kawałki, czosnek przekrój na kilka części. Wrzuć kiełbasę i czosnek do zupy...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Ziemniaczane frykasy

    Odsmażane ziemniaki z szynką i ogórkiem Składniki na 6 porcji: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 3 łyżki oleju, po 15 dag szynki oraz wędzonego boczku, 6 łyżek mleka, 3 kwaszone ogórki, 4 jajka, gałka(...) skórki i pokrój w plastry. Boczek pokrój w paski i smaż z dodatkiem odrobiny oleju do zrumienienia. Cebule obierz, posiekaj, dorzuć do boczku na patelni. Następnie do smażącej się cebuli z boczkiem...

  • Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć. Fot.123RF/Picsel Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna...

  • Wyborna papryka

    Faszerowana, pieczona czy gotowana i tak w każdej wersji jest znakomita.

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...