• Informacje na temat:

    kiełbasa biała domowa

Przepisy na temat: kiełbasa biała domowa
  • Bigos z winem

    Czas na dobry, domowy bigos.

  • Rodzinne śniadanie

    Jajka z majonezem, biała kiełbasa, żurek i sałatka jarzynowa to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Anna Starmach zdradza najprostsze sposoby na wielkanocne przysmaki.

  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    ...ewentualnie zastąpić szklanym słojem.  Warto pamiętać o tym, że zakwas im dłużej stoi, tym jest kwaśniejszy.  Biała kiełbasa doda smaku Żurek w pierwotnej wersji był doprawiony jedynie czosnkiem, suszonymi(...) jest biała kiełbasa. Podczas przygotowywania żurku należy pamiętać, aby kiełbasa, którą dodajemy, była surowa. Surowe mięso w kiełbasie podczas gotowania „odda” zupie mięsny smak i aromat przypraw...

  • Delikatne leczo dla każdego (po 12. miesiącu)

    Dzisiaj podaję wam przepis na delikatne leczo dla maluchów. Jako dodatek możesz ugotować ziemniaki, kiełbasę, ryż lub podać je z pieczywem. Jest smaczne i pożywne.

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...posmaruj ją odrobiną miodu. Mniej tłusta: Biała kiełbasa będzie znacznie chudsza, jeśli w trakcie pieczenia jeszcze raz ją nakłujesz. Efektownie podana: Kiełbaskę zwiń w ślimaczki i każdy zepnij(...) ciasta: Nie oszczędzaj czasu na wyrabianiu ciasta drożdżowego. Musisz to robić tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia i dłoni. Wtedy ciasto się uda! Pyszny żurek i kiełbasa Gdy jest...

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...rodzaju babki, słodkie mazurki, żurki i biała kiełbasa podana na ciepło. Choć wiele potraw z różnych regionów kraju bazuje na podobnych składnikach (jajkach, kiełbasie, chrzanie, schabie lub boczku), to(...) cebuli, boczku i białej kiełbasy. Białą kiełbasę mieszkańcy Kujaw w Wielkanoc jedzą nie tylko jako dodatek do żurku. Popularnym specjałem jest także biała kiełbasa podawana w... słoikach. Może...

  • Kuchnia staropolska - mozaika smaków

    Łepkowskich zwanej "Białą", od niedawna można zasmakować tego, czym polska kuchnia stała. Podpłomyki z kurkami, albo "polska pita" serwowana z kaczką i sosem śliwkowym, domowa kiełbasa z kaszą gryczaną i boczkiem w sosie z jałowca, sałatka z polskimi ślimakami, albo rakami - to jedynie przedsmak tego, czym gospodarze restauracji "Biała - zjedz i wypij" będą raczyć gości, kiedy na przełomie...

  • Jak mazurek to tylko z Warmii i Mazur!

    Kulinarna podróż do Krainy Tysiąca Jezior!

  • Przysmaki z wielkanocnego stołu

    Tradycyjne świąteczne potrawy zazwyczaj bywają dosyć tłuste i słone. W takiej postaci nie są odpowiednie dla małych dzieci. Jednak jeśli nieco zmodyfikujemy dania, nawet roczny smyk będzie mógł ich skosztować.

  • Made in USA

    ...śniadanie Wypieki z amerykańskiej cukierni Hot dog zagrodowy Składniki: 4 bułki do hot dogów, 500 g kiełbasy (cienka biała lub jagnięca), 300 g boczku parzonego w plastrach, 2 jabłka...

Artykuły na temat: kiełbasa biała domowa
  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    Wielkanoc – wielu z nas nie wyobraża sobie jej bez klasycznego żurku z białą kiełbasą, mazurka czy faszerowanych jajek. A może tym razem zrobić coś inaczej? Chcesz nieco odświeżyć wielkanocny stół? Tradycyjnie czy nowocześnie – jeśli co roku masz ten dylemat, to ten tekst jest dla ciebie! Zainspiruj się!

  • Weekend na działce. Jak szybko posprzątać po rodzinnym grillu

    Nadeszła wiosna, a wraz z nią cieplejsze dni i sezon wypadów na grilla. Na świeżym powietrzu nic nie smakuje tak dobrze jak kiełbasa prosto z rusztu, dobrze przyrządzone szaszłyki czy karkówka. Aby wszystko znakomicie się udało, warto pamiętać o należytym zapakowaniu przygotowanych wcześniej potraw, a także zaplanowaniu późniejszego sprzątania, tak żeby nie zabrało zbyt wiele czasu.

  • Święconka na ciepło. Pomysły na podanie

    ...z poświęconego koszyczka. Mięsny smak podkreślą przecież nie tylko odpowiednio dobrane przyprawy, ale także dobra biała kiełbasa oraz jajka. Sięgając po te ostatnie zadbaj o to, aby pochodziły z wolnego(...) zwycięstwa życia nad śmiercią). Obowiązkowe są także kiełbasa i wędliny. Te mają oznaczać dostatek, płodność i zdrowie. Całość dekoruje się gałązkami bukszpanu i przykrywa białymi serwetkami. Niedzielne...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    ..., utrwalaczy i wzmacniaczy smaku. Pamiętajmy: prawdziwa, biała kiełbasa może być aromatyzowana jedynie przyprawami! Takie warunki spełnia między innymi kiełbasa biała Sokołów ze specjalnej linii Naturrino(...), który może przypaść do gustu osobom, dla których klasyczny żurek jest nieco zbyt intensywny. Kiełbasa Bez dobrej, białej kiełbasy - podobnie zresztą jak bez samodzielnie przygotowanego zakwasu...

  • Cisza, spokój i malownicze krajobrazy nad Bugiem

    ​Na samym skraju Polski, w sercu Parku Krajobrazowego Podlaski Przełom Bugu, rzeka tworzy rajski zakątek. Skrywają się tutaj atrakcje dla całej rodziny. Najlepiej zatrzymać się w jednym z wielu gospodarstw agroturystycznych, np. w urokliwych wioskach Bubel Granna, Bubel Łukowiska, Stary Bubel.

  • Joanna Moro: Wielkanoc spędzam w Wilnie

    ...pasztet z ciecierzycy i żur z białą kiełbasą. W Wilnie nie jada się zup, jego smak poznałam dopiero w Polsce. Przystrajam też stół. Od dziecka byłam domową dekoratorką. W Polsce króluje na nim biała kiełbasa. A u was? - W Wilnie jej nie ma, ale za to muszą być pyszne, czerwone kiełbaski, które babcia robi gościa z surowego, mielonego mięsa, a potem długo suszy. Jako dziecko bardzo lubiłam jej...

  • Nowe smaki na Wielkanoc

    Dla wielu pań domu okres świąteczny to intensywny czas przygotowań. Oprócz sprzątania i zaaranżowania wnętrza trzeba także pomyśleć jakimi smakołykami poczęstować gości i domowników. Może warto tym razem zaskoczyć naszych najbliższych nowym przepisem, bądź ulepszoną wersją tradycyjnych dań? Co powiecie na migdałowy mazurek z konfiturą fiołkową albo tartę makową?

  • Kuchnia polska to jest to! Od kilku lat odkrywamy ją na nowo, szukamy niecodziennych smaków i potrafimy je docenić. Coraz więcej Polaków zamiast zwyczajnego schabowego woli widzieć na talerzu gęś czy dziczyznę, woli jeść mniej, a wykwintniej, zaskakująco i interesująco, ale nadal po polsku.

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...ze święconką? - Razem z Wojtkiem. Lubiłam zaglądać, co inni mają w koszyczkach. A mieli przepych - kolorowe jajka, a nawet babkę wielkanocną. U nas było skromnie: chleb, jajko, sól, kiełbasa...