• Informacje na temat:

    kiedy zrobić mieso na swieta

Przepisy na temat: kiedy zrobić mieso na swieta
  • Ciasto pachnące świętami

    ...sami. Prostota przede wszystkim  - Okres tuż po wojnie to czas, kiedy wyjątkowo dbano o tradycję - wspomina pani Janina. W jaki sposób? Na stole kładziono siano, dopiero na nim biały obrus. Dziś wspominamy te czasy z dość dużą nostalgią. - Współczesne panie domu rzadko kiedy mają dostęp do siana - wtrąca Asia, moja redakcyjna koleżanka, której rodzina opowiada mi o przygotowywaniu świąt...

  • Jan Kuroń po świętach poleca pizzę... z karpiem

    ...- co ważne - w mniejszych ilościach. - Wiem, że wtedy jest więcej roboty, ale jak czegoś jest niewiele to łatwiej jest nam to zjeść niż kiedy widzimy, że został nam jeszcze np. gar bigosu - zauważa(...) sobie poradnik,jak wykorzystać to, co nam ewentualnie zostanie - podpowiada PAP Life Kuroń. Jedną z propozycji Kuronia na to, co zrobić np. z karpiem, który nam został to... pizza. - Pizza...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...początku". Znaczy - nie było zupy. Albo: "Co, końca nie będzie!?". Tak pytał o kompot. A co księża lubili najbardziej? - Wszystko jedli. Proboszcz, kiedy pojechał gdzieś na odpust czy imieniny, to jak(...) dzień - pusto, wyżarł. Trochę powrzeszczałam, ale w końcu musiałam przygotować coś innego. Ustalały panie z księżmi, co będzie na obiad? - Kiedyś proboszcz pyta: "Co będzie jutro na obiad?". Mówię...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...- Włoch. Nie mogę się już doczekać! - mówi z entuzjazmem. Na co dzień Małgorzata pracuje w urzędzie. Spędza długie godziny przed komputerem. Ale jest też menedżerem lokalnej kawiarni. - Kiedy mam czas(...) oko!" - słyszałam w odpowiedzi. I lałam bez opamiętania - wspomina Aneta. - Z czasem szło mi coraz lepiej. Kiedy pojawiły się dzieci, skupiłam się na tym, żeby moja kuchnia była jak najzdrowsza...

Artykuły na temat: kiedy zrobić mieso na swieta
  • Święta na kredyt

    .... Co prawda mama wygląda na skrajnie zmęczoną, a budżet jest nadwyrężony do cna, ale w domu pachnie ciastem, choinka jest pod sam sufit i święta są znów jak z pocztówki. Kiedy jednak Julka zamieszkała(...). Psycholodzy podpowiadają, że kiedy czujemy, że przekroczyliśmy jakieś ramy (zdrowego rozsądku, własnych możliwości, umowy z samym sobą), to by odsunąć od siebie przykre emocje z tego wynikające, staramy...

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    .... Przede wszystkim lepszy od jogurtu jest kefir - udowodniono, że kefiry zawierają dużo więcej kolonii bakterii niż jogurty. Bardzo łatwo zrobić go w domu, wystarczy kupić dobry kefir, najlepiej w szklanej(...) sięgam po żytnią - jest tańsza, ale nie wszystko da się z niej zrobić, np. naleśniki czy pierogi nie wyjdą z maki żytniej. Możemy też zmieszać mąki. Pierogi możemy lepić z mąki orkiszowej. Farsz im...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponad dwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie. W zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia możemy znaleźć informację, że powinniśmy zjadać nie więcej niż 5 gramów soli dziennie. Jest to mniej więcej tyle, ile mieści się na łyżeczce do herbaty. Warto wziąć pod uwagę, iż liczba ta obejmuje nie tylko...

  • Bezpieczne święta przyszłej mamy

    ..., ginekolog-położnik, wyjaśnia, co zrobić, by korzystać ze świątecznych atrakcji, a zarazem zadbać o komfort swój i maluszka. Podróże Problem: Moi rodzice mieszkają za granicą. Czy mogę lecieć samolotem(...) zachować ostrożność. Ciąża to okres, kiedy kobieta ma obniżoną odporność, więc łatwiej może zarazić się różnymi chorobami. Uważa się, że wirusem ospy nie można się zarazić, jeśli pęcherzyki na ciele osoby...

  • Chude mięso to dla wielu z nas wyznacznik dobrego posiłku, ale nie zapominajmy, że to przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku i on sprawia, że potrawy smakują nam bardziej. Jeśli jednak musimy albo chcemy jeść chude mięso, warto wiedzieć, jak je wybierać i przygotowywać. Fot. 123RF / Picsel Chude mięso to takie, którego każdy kawałek o wadze 100g zawiera mniej niż 10g tłuszczu, a bardzo chude to takie, którego każdy 100-gramowy kawałek ma zawartość tłuszczu poniżej 5g. Trudno to zważyć, ale...

  • Święta w Europie

    ...i smaż kilka minut. Kiedy kapusta zacznie się rumienić, skrop ją obficie octem, zamieszaj i odparuj. Duś, aż kapusta lekko zmięknie (możesz podlać ją wodą). Na koniec dodaj żurawinę i dopraw do smaku solą...

  • Orzechy to smaczna przekąska, ale też źródło cennych substancji odżywczych. Dowiedz się, kiedy warto sięgać po poszczególne rodzaje. Fot. 123RF/Picsel Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych kojarzone były z mądrością i symbolizowały ludzką głowę, gdzie zielona skóra odpowiadała skórze, twarda skorupa - czaszce, natomiast orzech właściwy odwzorowywał mózg. Do dziś powszechnie uważa się, nie bez racji, że jedzenie orzechów pobudza umysł. Jednak na tym nie...

  • Bieganie: Kiedy i co jeść?

    Pamiętasz, jak twoja matka przykazywała, byś jadł trzy solidne posiłki dziennie i nie podjadał między jednym a drugim? Zapomnij o tym! Optymalnym rozwiązaniem jest pięć lżejszych posiłków dziennie w odstępach trzech do czterech godzin. Jednak niech to nie stanie się twoją obsesją. Każdemu zdarzają się zwariowane dni, kiedy przestrzeganie tej zasady nie jest możliwe.

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...