• Informacje na temat:

    kiedy wprowadzic cukinie

Przepisy na temat: kiedy wprowadzic cukinie
  • Ryby -  bezcenny skarb z morskiej głębiny

    Dlatego tak ważnym jest aby zapewnić im jak najlepsze warunki rozwoju a co za tym idzie należy starannie troszczyć się o ich właściwe odżywianie. Okres poniemowlęcy, zwany również wiekiem wczesnego dzieciństwa, który przypada na 2 - 3 rok życia, to okres kiedy dziecko rozwija się już mniej intensywnie. Podstawa to zdrowe odżywianie Zmniejszone nieco tempo rozwoju malucha sprawia, że dzienne...

  • Ulubione letnie przysmaki

    ...). W foremkach do babeczek upiecz kruche ciasteczka. Kiedy wystygną, na dnie połóź łyżeczkę budyniu lub zrobionej w domu bitej śmietany. Wierzch przybierz malinami, pokrojonymi truskawkami, kawałkami brzoskwiń...

  • Gotowanie bez wpadek

    ...sok z nieświeżego czy podanego zbyt wcześnie owocu zaszkodzi niemowlęciu. Od kiedy można robić maluszkowi zupy na wywarach mięsnych? Wbrew potocznej opinii, rosoły i wywary nie są zdrowe dla małych...

Artykuły na temat: kiedy wprowadzic cukinie
  • Trwa sezon na najmniej kaloryczne warzywa

    ...także sałata. Najsmaczniejsza jest w sierpniu, kiedy możemy dostać sałatę z gruntu, w różnych smakach i odmianach. 100 g sałaty to jedynie 14,6 kcal. Czyż trzeba lepszej rekomendacji? Świetnie pasuje do...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponad dwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie. W zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia możemy znaleźć informację, że powinniśmy zjadać nie więcej niż 5 gramów soli dziennie. Jest to mniej więcej tyle, ile mieści się na łyżeczce do herbaty. Warto wziąć pod uwagę, iż liczba ta obejmuje nie tylko...

  • Rozszerzanie diety dziecka

    Wprowadzanie nowych smaków to ważny krok w życiu malca. Teraz kształtują się jego przyszłe nawyki żywieniowe. Co, kiedy i jak mu podawać?

  • Orzechy to smaczna przekąska, ale też źródło cennych substancji odżywczych. Dowiedz się, kiedy warto sięgać po poszczególne rodzaje. Fot. 123RF/Picsel Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych kojarzone były z mądrością i symbolizowały ludzką głowę, gdzie zielona skóra odpowiadała skórze, twarda skorupa - czaszce, natomiast orzech właściwy odwzorowywał mózg. Do dziś powszechnie uważa się, nie bez racji, że jedzenie orzechów pobudza umysł. Jednak na tym nie...

  • Rozszerzanie diety dziecka

    Wprowadzanie nowych smaków to ważny krok w życiu malca. Teraz kształtują się jego przyszłe nawyki żywieniowe. Co, kiedy i jak mu podawać?

  • W naszym społeczeństwie krąży mnóstwo mitów na temat jajek. Kiedy tak naprawdę możemy je zjeść i jak rozpoznać te, które do spożycia się nie nadają? Fot. 123RF/Picsel W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne do spożycia. Co innego, jeśli kupujemy jajka. Tutaj, w pierwszej kolejności musimy zaufać terminowi ważności, jaki widnieje na opakowaniu, a następnie domowymi sposobami sprawdzić świeżość zakupionego towaru. Co powinno być dla nas sygnałem...

  • Dieta SCD: Dieta Specyficznych Węglowodanów

    ...produktów dozwolonych. Należy pamiętać, że tak restrykcyjne diety eliminacyjne powinny być stosowane tylko w uzasadnionych przypadkach, kiedy schorzenie zostało potwierdzone wizytą u specjalisty(...) być stosowana przez 4-5 dni kiedy biegunki są mocno nasilone, ale w lżejszych przypadkach okres 2-3 dni uważa się za wystarczający. Potem dopiero przechodzi się na właściwą dietę SCD. Ze względu...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • ​Insulinooporność: Jak z nią walczyć

    ...czerpiesz energię, gdy już spalisz spożyte przed treningiem węglowodany). Kiedy organizm wydziela insulinę? Przede wszystkim wtedy, gdy zjadasz węglowodany. Mogą to być produkty zbożowe, nabiał (bo...

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...