• Informacje na temat:

    kiedy wiązać czosnek

Przepisy na temat: kiedy wiązać czosnek
  • Prosta przekąska, którą można zrobić błyskawicznie, nawet kiedy w zasadzie nic nie ma w domu. Przy swej prostocie urzeka smakiem. Jeśli ktoś będzie się krzywił na sporą dawkę czosnku, to po pierwsze: jedzą wszyscy, więc nikomu nie przeszkadza, a po drugie: to wszak afrodyzjak…

  • Ogólne wiadomości o czosnku, oraz krótki film jak szybko obrać czosnek.

  • Drobno zmielony czosnek zamknięty w słoiczku, z którego będzięmy mogli korzystać przez długi czas. Poniżej przedstawiam najprostszą bardzo przydatną wersję czosnku w zalewie z oliwy.

  • Idealna przekąska do wódeczki.

  • w originale - Sir torshi - to jedna z najbardziej popularnych i w sumie wyrafinowanych przystawek w kuchni irańskiej.

  • Bardzo zdrowy, idealny dodatek do kanapek Polecam :)

  • Zwalczać przyczyny a nie łagodzić skutki.

  • CZY WIECIE, ŻE Z SAMEGO CZOSNKU LUB CEBULI TEŻ MOŻNA PRZYGOTOWAĆ WYŚMIENITE DANIA? I SĄ TO NIE TYLKO PROPOZYCJE DLA SAMOTNIKÓW. JEŚLI BOICIE SIĘ SILNEGO AROMATU POTRAW, WYSTARCZY, ŻE POCZĘSTUJECIE NIMI TAKŻE WSZYSTKICH WOKÓŁ

  • Sprawdzony przepis na "Czosnek marynowany"

  • Od trzech lat nie kupiłam czosnku, sama go zaczęłam sadzić. Tak przygotowany czosnek wykorzystuję zima do sałatek i wszelakich sosów. A olej o cudnym aromacie czosnku wykorzystuje do smażenia mięsa.

Artykuły na temat: kiedy wiązać czosnek
  • Gdy mocz zaczyna dziwnie pachnieć

    Zmiana zapachu może wiązać się z dietą, ale również świadczyć o problemach ze zdrowiem.

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...

  • Zdrowe elementy fit fast foodu

    Jakie produkty powinniśmy włączyć do diety, kiedy nie możemy oprzeć się jedzeniu typu fast food, a chcemy się zdrowo odżywiać - radzi Michał Wrzosek, autor książki "Szybko i zdrowo. Fast food w wersji fit".

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Jak wzmocnić swoją odporność na zakażenia

    ...nas szkodliwe.  Również witaminę C eksperci radzą przyjmować dopiero w sytuacji, gdy badania wykazały jej niedobór w organizmie albo kiedy występuje zwiększone zapotrzebowanie na nią (np. w efekcie(...) C występują w wielu warzywach i owocach.  Dr Grzesiowski przyznał jakiś czas temu na łamach Serwisu Zdrowie, że w sezonie nasilonych infekcji, kiedy praktycznie przez cały czas jesteśmy narażeni na...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponad dwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie. W zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia możemy znaleźć informację, że powinniśmy zjadać nie więcej niż 5 gramów soli dziennie. Jest to mniej więcej tyle, ile mieści się na łyżeczce do herbaty. Warto wziąć pod uwagę, iż liczba ta obejmuje nie tylko...

  • Jak solić, aby nie przesolić?

    ...solniczkę. Kiedy nie będzie jej w zasięgu wzroku, nie będziemy po nią sięgać. 1. Dodawajmy sól zawsze pod koniec gotowania. Starajmy się ograniczać przy tym jej ilości. Zamiast dwóch łyżeczek do...

  • Doskonale znamy smak kiszonych ogórków lub kapusty. Jednak nie warto na tym poprzestawać, gdyż w ten sposób możemy przygotować także inne warzywa. W ostatnim czasie hitem stał się kiszony czosnek. Fot. 123RF/Picsel Czosnek króluje w polskiej kuchni - dodajemy go do zup, sałatek, sosów i mięs. Jednak kiszony wciąż jest niezbyt popularny i stosunkowo rzadko gości na naszych stołach. Tymczasem okazuje się, że jest on nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jeśli do tej pory go nie jedliście,...

  • Zdrowa dieta dla kobiety w każdym wieku

    ...organizm z metali ciężkich, substancji rakotwórczych, pomagają wiązać nadmiar kwasu solnego w żołądku. Uwaga! 20 do 40 gramów błonnika dziennie sprzyja odchudzaniu. • Tłuszcze też są potrzebne,ale nie(...) źródłem witaminy C są: cytrusy, kapusta, natka pietruszki, żurawina, czerwona papryka, herbatka z dzikiej róży. Cenne właściwości mają też czosnek i miód. • Przykładowy jadłospis: Śniadanie: kawa...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...