• Informacje na temat:

    kiedy gotujemy wedzona kiełbasę

Przepisy na temat: kiedy gotujemy wedzona kiełbasę
  • Pięć pomysłów na błyskawiczne śniadania na ciepło

    Kiedy temperatura spada poniżej zera, a za oknem pada deszcz i wieje wiatr, nasz organizm potrzebuje zdrowych, pełnowartościowych i przede wszystkim ciepłych posiłków. Zwłaszcza rano, na tzw. rozruch. Wiemy jednak, że o świcie liczy się każda minuta, dlatego przychodzimy z pomocą i prezentujemy pięć pomysłów na błyskawiczne śniadania na ciepło. Dzięki nim łatwiej będzie stawić czoła jesiennym...

  • Domowa szynka z wędzarni, najlepsza, bez konserwantów.

  • Jeżeli masz dość przemysłowych kiełbas o nijakim (lub odwrotnie - o nadmiernym) smaku, nadzianych chemią i o strukturze pasztetu - zrób sobie sam kiełbaskę. Postanowiłem zrobić po swojemu. Będzie mocno naczosnkowana i pachnąca jałowcem.

  • Kiedy zostaje mi rosół zazwyczaj robię ten rarytasik naszej rodziny.

  • Kaszotto z kiełbasą, wędzonym boczkiem, cebulą i pieczarkami, podane z usmażonym na sadzone jajkiem kurzym i pomidorkami.

  • Szynka gotowana w wywarze warzywnym. Idealna zarówno do kanapek, jak i jako ciepły dodatek do dania głównego.

  • Domowa kiełbasa jest najlepsza. Przyprawiona tak jak lubimy. Z taką ilością peklosoli jaka wystarczy (sklepowe mają o wiele więcej). Dobrze uwędzona. Do grzania na śniadanie, na kanapki (również w wersji podsuszanej), do zup czy fasoli po bretońsku. Idealna.

  • Wędzenie przynajmniej dwa razy do roku. Tak to wygląda u mnie. Wiem, co jem to ważne, ponieważ w dobie konserwantów i ulepszaczy wpadamy w niezłą pułapkę żywieniową. Czytanie składników na opakowaniach sprawia, że już nie wiem, czy to, co jem jest tym, czym być powinno? Dlatego prosta zasada. piekę. wędzę i bardzo rzadko kupuję wędliny. Dzisiaj polecam odgrzebany przepis z mojego starego bloga na kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka.

  • Z przyjemnością prezentujemy nasz pomysł na Leczo z ryżem. Smacznego!!

  • Prosta przekąska, którą można zrobić błyskawicznie, nawet kiedy w zasadzie nic nie ma w domu. Przy swej prostocie urzeka smakiem. Jeśli ktoś będzie się krzywił na sporą dawkę czosnku, to po pierwsze: jedzą wszyscy, więc nikomu nie przeszkadza, a po drugie: to wszak afrodyzjak…

Artykuły na temat: kiedy gotujemy wedzona kiełbasę
  • Przepis na święta

    Marta jest z Warszawy, Darek miał przyjechać tu tylko na studia, ale został na dobre. Kiedy się spotkali, ona pracowała w dziale marketingu pisma o modzie, on właśnie założył swoją firmę piarowsko(...) wlej 5 l wody. Dodaj włoszczyznę, czosnek, suszone grzyby, kilka listków laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu 30 min. Dodaj białą kiełbasę i gotuj następne 30 min. Po tym czasie...

  • Nadziewane cannelloni (cannelloni ripieni)

    ...i odstaw na bok. Kiedy nadzienie ostygnie, dodaj pociętą w kostkę kiełbasę i wędzony ser scamorza. 3. W tym samym czasie przygotuj sos pomidorowy. Posiekaj warzywa, podsmaż na brązowo na patelni na...

  • I co z tym mięsem?

    ...podczas wędzenia. Dlatego jeśli lubisz kiełbasę czy szynkę, zjadaj nie więcej niż 150 g w tygodniu (plasterek to ok. 10 g). Czy sposób przyrządzania mięsa ma znaczenie? Tak. Im wyższa temperatura, tym więcej toksycznych związków wytwarza się nie tylko w czerwonym mięsie, ale też w drobiowym. Najbardziej niezdrową metodą przyrządzania jest grillowanie, kiedy żywność ma kontakt z ogniem. Efekt...

  • Kuchnia hiszpańska

    ..., 5-7 min. Następnie dodaj ryż, smaż mieszając około 3 minut. Wlej wino z szafranem, a kiedy ryż wchłonie wino, wlej gorący bu-lion (ryż powinien być w całości zakryty). Gotuj na średnim ogniu bez(...) maślanki. Rada: W różnych regionach Hiszpanii tortillę wzbogaca się, dodając do masy jajeczno-ziemniaczanej bób, szparagi, cukinię, paprykę, pomidory lub kiełbasę. Gulasz ziemniaczany z chorizo...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...smacznym rodzajem Reindlinga jest ten, który dzieci dostawały kiedyś na Wielkanoc od swoich matek chrzestnych. Był on nadziewany oprócz opisanego powyżej farszu także siekanymi orzechami. Na dnie(...) tłuszczem blasze. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni i przez 45 min piec w tej temperaturze. Kiedy nabiorą trochę koloru zredukować temperaturę do 200 stopni. Latem Erdäpfelknöppalan podaje się z kapustą na...

  • Smakołyki z Podlasia na wielkanocnym stole

    Biała kiełbasa glazurowana Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy, 2 łyżki oleju; glazura: 1/2 szklanki żurawiny, 4 łyżki startego chrzanu, łyżka czystej wódki Przygotowanie: Kiełbasę ponakłuwaj, włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj jeszcze około 15 min. Wyjmij, przestudź, posmaruj starannie olejem. Przygotowaną kiełbasę włóż do piekarnika...

  • Cypr od kuchni

    ...babkę drożdżową, jest tylko mniej słodki. Ze względu na ciepły klimat, do głównego posiłku Cypryjczycy zasiadają późnym wieczorem, kiedy przyjemny chłód zaostrza apetyt. Uczta (meze) składa się(...) jednogarnkowe, w których do wołowiny lub jagnięciny dodawane są ziemniaki, cebula oraz pomidory. Wszystko jest zapiekane parę godzin do momentu, kiedy mięso jest tak miękkie, że dosłownie rozpływa się...

  • Smakoszostwo dnia drugiego

    Pewnie macie za dużo - powiedział na nasz widok polski celnik, kiedy wraz z dwiema towarzyszkami kolonijnej niedoli wracałem z wyprawy po egzotyczne alkohole do Czech. Przebywaliśmy wówczas - dawno(...) Sancerre, w której bodaj każdy gospodarz te serki wytwarza, tak jak w podkrakowskich Liszkach prawie każdy robi kiełbasę lisiecką. Serek ma idealną wielkość na jedną porcję i pokryty jest cienką skórką...