• Informacje na temat:

    kiedy dodać masło do zupy

Przepisy na temat: kiedy dodać masło do zupy
  • Zupa ziemniaczano-serowa z porem i grzankami

    Lepsza wersja zupy ziemniaczanej.

  • Wegetariańska uczta

    .... Gotujemy około 20 min. Zdejmujemy z ognia i dokładnie miksujemy. Dodajemy tymianek i rozmaryn. Zupę podajemy skropioną oliwą i pospaną jeszcze delikatnie ziołami. 3. Możemy także dodać po łyżeczce serka mascarpone na talerz zupy, wtedy ma łagodniejszy smak, takie rozwiązanie bardzo lubią dzieci. Sałatka z ciecierzycy Składniki: 400 g namoczonej dzień wcześniej suchej ciecierzycy 15

  • Jedz na zdrowie i nie daj się infekcjom. Jesienna dieta na odporność

    Jesień i nadchodząca zima to trudny czas dla naszego zdrowia. Mało słońca, leniwe popołudnia na kanapie i monotonne menu nie pozostają bez wpływu na układ immunologiczny, a przecież to on odpiera ataki wirusów kiedy wszyscy dookoła kichają. Kluczem do jego wzmocnienia jest odpowiednio skomponowana dieta, bogata w składniki mineralne i witaminy. Co jeść, by nasz organizm nie dał się zarazkom?

  • Zupa chlebowa

    .... Przypomina gęstą, zawiesistą zupę krem. Można ją przygotować jako danie bardziej wykwintne, dodając już na talerzu do zupy łyżkę śmietany, ew. trochę białego wytrawnego wina lub zmienić smak, dodając(...) płomień i gotuj jeszcze przez  10 minut, często mieszając. 2. Gotującą się zupę przypraw 1 ząbkiem czosnku (wcześniej obranym i posiekanym). Kiedy chleb całkowicie się już rozgotuje, zdejmij zupę z ognia...

  • Lekkie kartoflanki

    ...masło, wrzuć pory, smaż 2 min. Dołóż marchewki, ziemniaki oraz jabłka. Smaż 3 min. Zalej bulionem  i sokiem. Gotuj 20 min. Przypraw solą i pieprzem. aż warzywa będą miękkie. 2. Warzywa wraz z wywarem(...) z łososiem Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki i  włoszczyznę obierz, umyj, pokrój. Łososia umyj, skrop sokiem z  cytryny. Warzywa i masło włóż do garnka, dodaj listek, ziele i  ziarenka pieprzu, gotuj...

  • Przepisy na dania, które leczą

    ...do mięsa. Kiedy składniki zupy będą miękkie, wyjmij pora, cebulę i czosnek, a resztę zmiksuj z wywarem. Dodaj ugotowany makaron. Kasza przeciw zaparciom (po 12. miesiącu) Kasze (jak jaglana(...) wpływ na zdrowie. Kiedy więc maluch złapie katar, ma zaparcia albo lekarz stwierdzi u niego niedobór żelaza, warto wiedzieć, co podać dziecku, aby wesprzeć jego organizm w walce z chorobą. Przy...

  • Krem z białych warzyw i "podpalane" banany - propozycja dla dwojga

    ...śmietankowych. Migdały wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy. Cukier rozpuszczamy i karmelizujemy, dodajemy masło i pokrojone na cztery części banany. Całość podlewamy rumem i podpalamy. "Kiedy(...) warzyw. "Najprostsza forma białego kremu. Używaj tylko najjaśniejszych warzyw, by uzyskać pełną harmonię kolorów i smaków" - podpowiada autor. Składniki potrzebne do przygotowania zupy to: 2 pietruszki...

  • Sprawdzone przepisy na kaszotto

    ...wlewając bulion. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, dołóż pozostałe warzywa. Duś na wolnym ogniu 15-18 minut, od czasu do czasu mieszaj. Dopraw solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz kminkiem. Posyp(...) Intensywny, korzenny aromat lubczyku pasuje też do rosołu. Wzbogaci on również smak zupy pomidorowej, a nawet deserów z czekoladą. Marchewkowe kaszotto z gryką Sposób przygotowania...

  • Bouillabaisse

    ...gotuj śmietanę, aż zmniejszy objętość. Dodaj ziemniaki i marchewki, gotuj na małym ogniu do miękkości. Pokrój łososia w kostkę i dodaj do zupy. Wmieszaj zagęszczoną śmietanę i masło. Potnij sandacza(...)Przygotowanie: Wymyj i oczyść małże, odrzuć uszkodzone i otwarte. Posiekaj cebulę i przesmaż na oleju. Gdy cebula zmięknie, dodaj sól i białe wino. Zagotuj i dodaj małże. Są gotowe, kiedy się...

  • Zupa szczawiowa z jajkiem

    Sposób przygotowania: Starannie umyj szczaw, najlepiej kilkakrotnie, by dobrze wypłukać z niego ziemię. Osusz, pokrój. Na patelni rozpuść masło, zeszklij na nim posiekaną cebulkę, następnie dodaj szczaw. Po kilku minutach duszenia przełóż liście do garnka z gorącym bulionem. Wymieszaj żółtka ze śmietaną. Zahartuj tę mieszankę, dodając do niej po łyżce zupy, a następnie wlej do garnka. Gotuj...

Artykuły na temat: kiedy dodać masło do zupy
  • Pyszne zupy na rozgrzewkę

    ..., opłucz i pokrój w paseczki. Warzywa również pokrój w paski. Warzywa wrzuć do rondla, kiedy mięso będzie już prawie miękkie. Dołóż do zupy listki laurowe, ziele angielskie, tymianek i natkę. Przypraw do(...). Oprósz mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Rozprowadź 3 łyżkami zupy i wlej do garnka. Dodaj roztarty ząbek czosnku. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotową zupę rozlej do kokilek. Udekoruj...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    Przedstawiamy 5 przepisów z książki "W kuchni z miłością. Najlepsze włoskie przepisy Sophii Loren", w której znajdziesz ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa i desery.

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Zupa grzybowa

    ...grzyby pokroić w plasterki, usmażyć na łyżce masła na złoty kolor. Nasiona dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Tymianek opłukać, kilka gałązek zostawić, pozostałe posiekać, dodać do zupy. Gotową zupę zmiksować, kiedy lekko podstygnie, dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać, aby była gorąca. Na talerzach udekorować plasterkami usmażonych grzybów...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponad dwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie. W zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia możemy znaleźć informację, że powinniśmy zjadać nie więcej niż 5 gramów soli dziennie. Jest to mniej więcej tyle, ile mieści się na łyżeczce do herbaty. Warto wziąć pod uwagę, iż liczba ta obejmuje nie tylko...

  • Jak ułatwić sobie przygotowywanie posiłków

    ...oczyszczonej. Nie obawiaj się, że zmieni smak potraw - taka jej ilość w grochówce będzie niewyczuwalna.  Wyjęte z lodówki twarde masło nie daje się pokroić? Zetrzyj je na tarce. Maślane wiórki(...) z lodówki, kiedy jest twardy (miękki zaklejać będzie oczka tarki). I najlepiej bezpośrednio przed dodaniem do potrawy, żeby nie wysechł.  Panierka nie będzie oddzielała się od ryby, gdy do...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...wymieszać, dodać do odcedzonej z mięsa zupy, następnie dodać mięso. Kirchtagssuppe doprawia się winem i podaje z Reindlingiem (słodką karyncką babką). Potrawy z ciasta drożdżowego są w Karyntii(...) ziemniaki posolić. Dodać masło lub smalec. Następnie posypać masę drożdżami i wymieszać z 30 dag mąki i 3 jajkami. Przy pomocy łyżki formować na kształt bułeczek i układać rzędami na posmarowanej...

  • W naszym społeczeństwie krąży mnóstwo mitów na temat jajek. Kiedy tak naprawdę możemy je zjeść i jak rozpoznać te, które do spożycia się nie nadają? Fot. 123RF/Picsel W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne do spożycia. Co innego, jeśli kupujemy jajka. Tutaj, w pierwszej kolejności musimy zaufać terminowi ważności, jaki widnieje na opakowaniu, a następnie domowymi sposobami sprawdzić świeżość zakupionego towaru. Co powinno być dla nas sygnałem...