• Informacje na temat:

    kiedy dodac fasolkę szparagową do zupy

Przepisy na temat: kiedy dodac fasolkę szparagową do zupy
  • ​Doskonały składnik diety

    ...ją gotować na parze lub w piekarniku. Łącząc fasolkę z czerwoną papryką czy nacią pietruszki zwiększymy przyswajalność cennych pierwiastków. Dietetyczny zamiennik makaronów Niska wartość(...) jeść ją bez obaw już od siódmego miesiąca życia. Jak gotować? Jeżeli fasolka szparagowa ma być składnikiem zupy, to po przepłukaniu wkładamy ją do zimnej wody. Tylko wtedy aromat przejdzie do...

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • Młode jarzynki

    ..."szkliste". Wystarczy je wtedy krótko obgotować i podać z lekko zrumienioną na maśle tartą bułką. Fasolka szparagowa przestaje być "młoda", kiedy wzdłuż strąka pojawia się łyko - twarde włókno, które sprawia, że dzieci czasem niechętnie jedzą strączki. Ale jeśli polubią młodą fasolkę, poradzą sobie także z dojrzałą. Ogórki Doskonale nadają się do chrupania w całości, chociaż dla malucha lepiej...

  • Prosta,lekka i smaczna:))

  • Smaczna a do tego prosta do przygotowania zupa wegańska.

  • Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.

  • Szybka i i tania :)

  • Sezon na fasolkę szparagową powoli rozpoczyna się. Zawsze czekamy na te chwile, kiedy można ją w końcu przyrządzić. Dzisiaj proponujemy wytrawną tartę, na cieście francuskim, którą robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika ze stołu.

  • Wypróbowany przepis na "Krupnik z fasolką szparagową"

  • Z wytęsknieniem wyczekuję rozpoczęcie sezonu na fasolkę szparagową. Zupę można przygotować ze świeżej fasolki ,jaki również takiej z zalewy.

Artykuły na temat: kiedy dodac fasolkę szparagową do zupy
  • Gotuj razem z Sophią Loren

    Przedstawiamy 5 przepisów z książki "W kuchni z miłością. Najlepsze włoskie przepisy Sophii Loren", w której znajdziesz ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa i desery.

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • 22 rady by złagodzić bóle brzuszka

    Jak postąpić, gdy maluch ma kolkę? A co zrobić, kiedy męczą go zaparcie lub niestrawność? Wraz z pediatrą podpowiadamy, jak można ulżyć cierpiącemu malcowi.

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Jedz i bądź piękniejsza

    ...usuwanie toksyn. Do sałatek dodawaj rukolę. Są w niej glukozynolany, które chronią skórę przed promieniami UV. Gotuj zupy. Im więcej w nich będzie różnych warzyw, tym więcej antyoksydantów. Np(...). Kiedy zauważyła pani, że dieta "Eat Pretty" działa? - Pierwsze subtelne zmiany na lepsze zauważyłam już po kilku tygodniach. Moja cera przestała być tak wrażliwa jak dotychczas. Zaczęły znikać...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponad dwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie. W zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia możemy znaleźć informację, że powinniśmy zjadać nie więcej niż 5 gramów soli dziennie. Jest to mniej więcej tyle, ile mieści się na łyżeczce do herbaty. Warto wziąć pod uwagę, iż liczba ta obejmuje nie tylko...

  • Jedzenie - twój sprzymierzeniec

    ...mocno pieczonego czerwonego mięsa zwiększa ryzyko nowotworu. Kiedy jesz bardzo mocno przysmażone czerwone mięso, usuń wszystkie części, które się przypaliły. Są to związki ekstremalnie rakotwórcze(...)" oliwy. Oliwa ta z pewnością ma wspaniały smak, jednak jest tak samo kaloryczna jak inne oleje, jej łyżka do zupy zawiera bowiem 90 kcal. Jeśli dodasz do sałatki trzy łyżki oliwy, będzie to całkiem...

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • Z jednego garnka

    ...gulasz - danie węgierskich pasterzy bydła (bydło nazywano gulya). Z kolei dodatek sporej ilości papryki i ostrych przypraw tworzy paprykarz. Potrawa jednogarnkowa ma konsystencję pół zupy, pół dania drugiego. Podajemy ją w głębokich talerzach lub sporych bulionówkach i zjadamy łyżkami do zupy. Gulasz możemy też serwować na płaskich talerzach. Uwaga! Nie jest to propozycja dla osób na diecie! Takie...

  • W naszym społeczeństwie krąży mnóstwo mitów na temat jajek. Kiedy tak naprawdę możemy je zjeść i jak rozpoznać te, które do spożycia się nie nadają? Fot. 123RF/Picsel W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne do spożycia. Co innego, jeśli kupujemy jajka. Tutaj, w pierwszej kolejności musimy zaufać terminowi ważności, jaki widnieje na opakowaniu, a następnie domowymi sposobami sprawdzić świeżość zakupionego towaru. Co powinno być dla nas sygnałem...