• Informacje na temat:

    keksówka

Przepisy na temat: keksówka
  • Pasztet z cukinii

    ...1. Ser, cukinię i marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno. 2. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy olej, bułkę tartą, otręby, jajka, pokrojoną paprykę, nać pietruszki i przyprawy, mieszamy, by się połączyły. 3. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u nas keksówka o wymiarach 26 x 10) i umieszczamy w piekarniku nagrzanym...

  • Piernik przełożony marmoladą i polany polewą czekoladową.

  • Bakaliowe ciasto twarogowe

    ...1. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, kilka kropli zapachu, miękkie masło, twaróg, cukier waniliowy, wbijamy dwa jajka. Łączymy wszystko razem i zagniatamy ciasto (będzie lekko lejące). 2. Bakalie siekamy, dodajemy do ciasta razem ze skórką pomarańczową, mieszamy. 3. Formę (keksówka lub forma do babki) do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy mąką...

  • Czasem wystarczy tylko kilka składników, by sprawić radość największym łasuchom :)

  • Blok czekoladowy

    ..., dodajemy likier, mieszamy.  3. Do masy dodajemy pokruszone herbatniki i posiekane bakalie. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u nas keksówka). Wyrównujemy wierzch, zostawiamy...

  • Lubię mięso mielone, oczywiście zmielone w domu. Broń mnie Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego mięsa w sklepie. Do zrobienia tego dania, zainspirował mnie przepis na blogu Fabryka Pomysłów . Zrobiłem trochę inaczej i dodałem grzyby, które rosną w moim ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo.

  • Piękny deser

    Deser cieszy oczy, bo prezentuje się rewelacyjnie, jeszcze lepiej smakuje, orzeźwia, a co ważne, wcale nie jest skomplikowany w przygotowaniu.

  • Słodki smak dzieciństwa, wiele z Was pewnie pamięta babcine mleczne cukierki, to był smak… nie to co te sklepowe teraz. Wieki nie jadłam, a tak się akurat złożyło, że nie mieliśmy nic słodkiego, przypomniałam sobie o tych smacznych cukierasach, nie potrzeba wiele składników, a smak… chyba nie muszę nikogo przekonywać, coś dla małych i dużych.

  • Malinowy keks z wiśniami

    Owocowy keks na maślance zadowoli każdego łakomczucha. Łatwo go przygotować, ale uwaga: bardzo szybko znika!

Artykuły na temat: keksówka
  • Pasztet warzywny

    Upiecz w keksówce lub w okrągłych małych foremkach.

  • Żaroodporna brytfanna do pieczenia wykonana jest z opatentowanego szkła Termisil, które wykazuje się wysoką odpornością termiczną (od -50 do +500°C). Oznacza to, że naczynie możesz włożyć zarówno do zamrażalki, jak i piekarnika, czy mikrofali. Jest to duże udogodnienie, szczególnie w święta, w czasie, gdy najczęściej brakuje nam czasu. Jej forma znakomicie sprawdzi się do pieczenia smakowitych potraw, takich jak tarty, quiche, ciasta marchewkowe, wytrwane pasztety np. z królika, czy gęsi....

  • Carpaccio z buraków

    1. Buraki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Każdy zawiń w pojedynczy kawałek folii aluminiowej. Włóż buraki do keksówki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego...

  • Klops z jajkiem, zwany inaczej pieczenią rzymską, to znana i lubiana potrawa z mięsa mielonego. Doskonale smakuje podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest częstym bywalcem na świątecznych stołach. Duża porcja warzyw, mielone mięso, jajka, przyprawy i gotowe. Fot. materiały prasowe Składniki (forma keksówka 32x12 cm): · 1 kg mięsa mielonego z indyka · 3 duże marchewki · 1 puszka groszku zielonego Happy Frucht · 2 duże cebule · 4 ząbki czosnku · olej Rapso · 2-3 łyżki...

  • Makowcowe last minute. Sekret tkwi w proporcjach

    Zamiast jednej okazałej strucli makowej możesz przygotować trzy mniejsze w keksówkach. Takie makowce piecz krócej, około pół godziny, do zbrązowienia wierzchu.

  • 21 maja 2017 r. to wyjątkowa data, którą każdy miłośnik słodkości powinien zapisać w swoim kalendarzu. To właśnie tego dnia obchodzony jest… Światowy Dzień Pieczenia! Kochasz, tęsknisz, a może dziękujesz? Światowy Dzień Pieczenia stanowi doskonałą okazję do tego, by wyrazić swoje uczucia nie tylko za pomocą słów. Oto kilka sprawdzonych przepisów, za pomocą których obdarować możesz swoich najbliższych. 21 maja - upiecz bliskim radość!   1. Rozpieszczaj! Czyli czekoladowe smakołyki dla całej...

  • Nie uważacie, że połączenie nieco cierpkich wiśni z gorzką czekoladą jest bajeczne? A dodatkowo jeśli owe wiśnie mieszkają w spiżarni, zakwaterowane na półce z przetworami skazanymi na ciasta, nadchodzi taki moment, iż wyrok należy wykonać! Zatem egzekucję czas zacząć! Przygotuj dwie keksówki, bo jedna zniknie w tajemniczych okolicznościach i na nic zdadzą się komunikaty w "Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie..." :) a piekarnik chętnie użyczy miejsca na dwie blachy i lekcja ekonomii będzie...

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Chlebek bananowo-orzechowy

    Domowe smakołyki możesz przygotować z kilku prostych i niedrogich składników. Wypróbuj przepis na zdrowy, lekki chlebek bananowy.

  • Po kotletach mielonych i soczystej karkówce, w naszym serialu nadszedł czas na deser. Stefanka w wykonaniu Beaty Lipov z bloga Lawendowy Dom z pewnością przypadnie wam do gustu. Stefanka bez pieczenia na INTERIA.TV. Składniki: 200 g kaszy jaglanej 1 l mleka kokosowego 50 g brązowego cukru laska wanilii laska cynamonu ciasteczka owsiane kakaowe do dekoracji: 150 ml miodu płynnego 80 g orzechów laskowych 80 g orzechów włoskich 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej   Wykonanie: Kaszę...