• Informacje na temat:

    keks z makiem

Przepisy na temat: keks z makiem
  • Keks owsiano-borówkowy

    ...maślano-jajecznej po 2-3 łyżki, na zmianę z mlekiem, miksując tylko do połączenia się składników.  2. Nastaw temperaturę w piekarniku na 175 st. Keksówkę lub inną foremkę wyłóż pergaminem. Borówki oprósz...

  • Puszysty keks jogurtowy

    ...składniki się połączą.2. Maliny oprósz mąką. Domieszaj do ciasta. Foremkę do keksów posmaruj tluszczem, oprósz kaszą manną. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 50 minut...

  • Najlepszy keks

    ...do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 55–60 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowy keks wyjmij. Studź ok. 20 minut w foremce. Potem przełóż go na kratkę kuchenną i poczekaj, aż zupełnie wystygnie. Zimny keks możesz oprószyć cukrem pudrem.

  • ...z proszkiem do pieczenia. Masę wymieszaj z mąką i bakaliami. Przenieś do wyłożonej pergaminem keksówki. Piecz ok. 1 godz. w temp. 180 st. Keks wyjmij z formy. Wystudź w pergaminie. Następnie zdejmij pergamin...

  • Keks z bananami

    Pyszne ciasto.

  • Pyszne ciasta z pełnoziarnistej mąki

    Nie samą białą mąką człowiek żyje. Jest tyle innych rodzajów: razowa, żytnia... Zapewniamy, że z nich także wyjdą wyborne wypieki, które zaskoczą smakiem.

  • Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe. Tym zajadano się pół wieku temu!

    ...mąką w temperaturze 190°C przez około godzinę. Keks Keks jest ciastem spożywanym już w starożytnym Rzymie. Przed II wojną światową szerzej znany był u nas cwibak lub zwibak od niem. zwieback, czyli piec dwa razy, gdyż dawniej po upieczeniu ciasto przekładano bakaliami i ponownie wsadzano nad ogień. Choć keks i zwibak różnią się nieco składem (keks pieczony jest z dodatkiem tłuszczu), to...

  • Co zrobić, żeby ciasta się udały?

    .... Jeśli ciasto jest na mące razowej, można tę ilość nieco zwiększyć. Ciasta z dodatkiem dużej ilości jajek i tłuszczu też potrzebowały większej ilości drożdży. Gęste ciasto ucierane (np. keks z bakaliami), pieczone w podłużnej foremce (tzw. keksówce) często pęka w drugiej fazie pieczenia. Zwykle powodem jest zbyt wysoka temperatura. Zapobiegnie temu zrobienie w środku surowego jeszcze ciasta...

  • Keksy z owocami

    ...x 32 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Napełnij ciastem. Wierzch wygładź. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu keks udekoruj startą skórką pomarańczową.

  • Pięć prostych ciast na Wielkanoc, które zrobisz w parę chwil

    ...i ostudzeniu posypujemy babkę cukrem pudrem. Keks Sposób przygotowania: Posiekane bakalie wrzucamy do miski i obtaczamy w paru łyżkach mąki (dzięki temu nie opadną na dół foremki). Rozgrzewamy piekarnik do 180° C. Foremkę keksową smarujemy masłem i podsypujemy mąką (lub wykładamy papierem do pieczenia). Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy masła. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia...

Artykuły na temat: keks z makiem
  • Keks królewski

    Po skosztowaniu wigilijnych dań pora na wypieki. Proponujemy wyjątkowy keks, strudel z jabłkami, korzenny piernik i roladę makową.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Keks na białkach

    ...na sztywną pianę i łączę z ciastem, bardzo delikatnie mieszając.  Blachę keksówkę smaruję tłuszczem i oprószam mąką. Przekładam do niej ciasto, wyrównuję. Piekę 50 minut w 180ºC. Ciasto wyjmuję(...). Keks odstawiam w chłodne miejsce, by lukier stężał. Agnieszka Rybak, Pruszcz Gdański Zobacz także:

  • Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast świątecznych. Warto jednak pamiętać, że potrzebna do jego zrobienia masa makowa może być wykorzystana także w innych potrawach. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego...

  • Świąteczny keks

    Przygotowanie: Przesiej mąkę, przygotuj bakalie. Jeśli masz gotową mieszankę keksową, pokrój ją na mniejsze kawałki, wymieszaj z 1-2 łyżkami mąki i odstaw na bok. Miękkie masło utrzyj z cukrem na(...) i wymieszaj drewnianą łyżką. Sodę połącz z mlekiem i dolej do masy. Dodaj bakalie. Ciasto przełóż do przygotowanej keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w temp. 180 stopni C ok. 60

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Keks marmurkowy

    Przygotowanie: Cytrynę sparzyć, z połowy zetrzeć skórkę, z całej wycisnąć sok. Jajka ubijać z cukrem 5-8 minut. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta, stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dolać olej, wymieszać ciasto mikserem. Rozdzielić na dwie części. Jedną część wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Drugą - z kakao i marmoladą. 2Podłużną foremkę-keksówkę (11x25 cm...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Czekoladowy keks z brandy, pieczony na drożdżach

    Sposób przygotowania: 1. Masło stop i wystudź. Czekoladę posiekaj. Do jednej miski przesiej mąkę ze szczyptą soli, kakao i drożdżami. W drugiej misce ubij jajka z cukrem pudrem na puch. Delikatnie połącz z suchymi składnikami. Dodaj czekoladę, masło, a na końcu brandy i śmietanę. Lekko wymieszaj.  2. Formę keksówkę o dł. 23 cm natłuść i wysyp mąką. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...