• Informacje na temat:

    kebab na grill

Przepisy na temat: kebab na grill
  • 5 szybkich, nietuzinkowych przekąsek z hummusem

    ...posmakuje zaproszonym gościom. Grillowane warzywa Nie potrzebujesz wcale worka z węglem i rozpałki, by móc zaserwować gościom warzywa z grilla. Równie dobrze możesz przyrządzić je w domu na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Co warto wrzucić na ruszt? Wszystko, co tylko przyjdzie ci do głowy. Tradycyjnie na grillu ląduje cukinia, bakłażan, szparagi czy papryka, jednak równie dobrze...

  • Kuchnia turecka

    ...grillowane na ruszcie (zgara) albo przygotowane jako kebab. Do tego dochodzi jeszcze pieczony kurczak (kzarm tavuk), a na wybrzeżu ryba (balk) pod wieloma postaciami. Jest kilka podstawowych przysmaków, bez spróbowania których nie możemy z Turcji wyjechać. Oto one: Döner Kebap - któż z nas nie jadł choćby raz w życiu kebabu sprzedawanego na ulicach wszystkich miast Polski? Pewien XIX-wieczny kucharz...

Artykuły na temat: kebab na grill
  • Od zasmażki do fusion

    ...w Jangcy upłynęło, zanim się przekonaliśmy, że to nie takie zdrowe. Glutaminian - mówi to państwu coś?  Z egzotyków dobrze przyjął się u nas kebab. Okazał się zwycięskim konkurentem PRL-owskich(...) dziadunia" i "kiełbasa od szwagra".  Jednym z ostatnich bastionów mięsożerstwa jest grill. To też zdobycz kulturowa ostatnich lat. Zwykle pieczemy karkówkę (wiosną markety zalewają dania "gotowe na...

  • W Japonii istnieje wiele technik grillowania, które zasadniczo nosi nazwę teriyaki. Teriyaki jest tak popularne w Japonii, że kanapki z grillowanym mięsem można kupić nawet w fast foodach. Fot. 123RF/Picsel Mięso marynowane jest w sosie zwanym tare, na który składają się: sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz dodatki w postaci cukru lub miodu, a niekiedy również imbiru. Grilluje się głównie ryby: marliny, tuńczyki, łososie i pstrągi, czasem też owoce morza, a także krewetki czy kalmary. W...

  • Ystad: Miasteczko uroczo nadające się do książkowych i filmowych morderstw

    ...odżywia się zbyt zdrowo - turyści, którzy chcą potraktować książki jako kulinarny przewodnik po okolicy, za często mogliby trafiać do przydrożnych grill-barów i budek z kebabem, hot dogami(...) miejscu popularna wśród mieszkańców restauracja i pub Upp eller Ner, gdzie z widokiem na stary ratusz można zjeść między innymi dania z grilla, przyrządzane na bazie lokalnego mięsa i ryb. Na bardziej...

  • Obok różnego rodzaju kiełbas, drób jest tym rodzajem mięsa, które najczęściej pojawia się na naszych grillach. To doskonały wybór! Ale czy wiecie w jaki sposób go przygotować, aby zawsze zachwycał naszych bliskich i znajomych? Oto kilka naszych propozycji. Mięso drobiowe to zawsze dobry wybór na grilla. Trudno jest znaleźć osobę, która byłaby w stanie oprzeć się piersi z kurczaka ściągniętej prosto z rusztu lub skrzydełkom przygotowanych w podobny sposób. Delikatne i chude mięso, które...

  • Michał Żebrowski: Czas świąteczny najpiękniejszy jest w górach

    ..., z grillem, pizzą i kebabem. Staram się kultywować czas świąteczny w atmosferze dziewiczej przyrody, uciekając od cywilizacji. Mam wrażenie, że przy okazji świąt część tej magii Podhala powraca. W górach...

  • Rozpoczynamy sezon na grillowanie. Z pewnością w waszych lodówkach już czekają kiełbaski, a inne mięsa powoli zaczynają się marynować. A co z wegetarianinami? Zadbaliśmy, aby także i oni mogli zjeść coś z rusztu. Fot. 123RF Wygląda na to, że użytkownicy Smakera kochają grillować. Wśród dodanych przez nich przepisów znaleźliśmy mnóstwo propozycji, które można przygotować właśnie w ten sposób. Wiele z tych propozycji to fantastyczne pomysły na dania bezmięsne, które pokochają wegetarianie. Co...

  • Urlop od wyrzeczeń

    ...razie takich regulacji brak. Za dużo mięsa Ile to kalorii? Karkówka (100 g): 389 kcal Kebab: 880 kcal Kurczak z rożna (100 g): 260 kcal Golonka (100 g): 587 kcal Schabowy (130(...) - przyznaje dr Dariusz Włodarek. Na wakacjach, niezależnie od kierunku naszych podróży, najpopularniejsze są dania smażone i z grilla. Podczas zagranicznych wyjazdów "all inclusive" często jemy mięso kilka razy...

  • Już w starożytności stosowano różne sposoby pieczenia mięsa - układano je na rozgrzanych kamieniach bądź pieczono na ogniu. Grill, jaki znamy, to jednak pomysł dosłownie ostatnich kilkudziesięciu lat. Fot. 123RF/Picsel Największe zasługi na polu grillowania mieli Indianie amerykańscy, którzy wymyślili pieczenie mięsa na drewnianej kratce ustawionej nad ogniem. Pomysł ten wykorzystał Amerykanin, George Stephen, który w latach 60. XX wieku skonstruował okrągły grill z metalową kratką w środku,...

  • Twoje dziecko tyje? Musisz reagować!

    ...zgłodnieje. Jeśli wraca samo do domu, zadbaj, by w lodówce było coś zdrowego: naleśniki z białym, nietłustym serem lub jajkiem, kawałki pieczonego lub grillowanego kurczaka, chudy jogurt, a na(...), np.siedząc przy komputerze. Nastolatek z nadwagą Ma swoje kieszonkowe, a po lekcjach może nieco "zboczyć" z kursu i wstąpić z kolegami na pizzę czy kebab. Poza tym rozpoczynająca się właśnie hormonalna...

  • Głodne kawałki Anthony'ego Bourdaina i legendarni The Ramones... Autor bestsellerowego Kill Grilla, znany w Polsce gospodarz programów podróżniczo-kulinarnych, powraca w brawurowym stylu! Posłuchajmy przez chwilę Bourdaina: "Jedzenie" i "grzech" to dwa słowa, które przynajmniej w świecie anglojęzycznym - są od dawna nierozerwalnie ze sobą związane. Jedzenie jest strawą dla zmysłów, jedną z cielesnych rozkoszy, i kiedy człowiek wie, że za chwilę zje coś dobrego, w jego ciele zachodzą zmiany...