• Informacje na temat:

    katarzynka ciasto

Przepisy na temat: katarzynka ciasto
  • Pieprzny piernik

    ...jeszcze nie ostygły, raz jeszcze "zyngować", tym razem nie tylko piwem, ale i miodem... A dlaczego o tym teraz i dlaczego te pierwsze pierniki nazywały się katarzynkami? Dlatego, że zrazu, właśnie...

  • Katarzynka to bardzo dobre ciasto, które pełnie smaku osiąga na drugi dzień, po jej zrobieniu, gdyż ciastka muszą zwilgotnieć. Czy to Wasze smaki?, przekonacie się jak spróbujecie... Na pierwszy rzut oka przyznacie, że prezentuje się dość ,,zgrabnie"?

  • Baaardzo słodkie ciasto...

  • ciasto dla całej rodzinki, o smaku uzytych pierniczków

  • Moja interpretacja pierniczków Katarzynek jest mocno piernikowa, pachnąca cynamonem i imbirem. Są przy tym mięciutkie i bardzo wilgotne. W szczelnie zamkniętym pomieszczeniu mogą poleżeć nawet do tygodnia. Gwarantuje wam jednak, że znikną wcześniej.

  • Przepis wart wypróbowania: "Ciasto budyniowe z katarzynkami"

  • Smaczny pomysł na "Kawowe z katarzynkami"

  • Sprawdzony przepis na "Katarzynki z kremem"

  • To ciasto to po prostu "niebo w gębie". Zrobione jest z pierniczkami Katarzynkami, zawsze moim gościom bardzo smakuje

  • Smaczne, łatwe do zrobienia

Artykuły na temat: katarzynka ciasto
  • Katarzynka na święta

    ..., tego samego dnia rozrabiał ciasto i wkładał je do dzieży, w której pozostawało nawet dwadzieścia kilka lat, aż do czasu, gdy córka decydowała się na zamążpójście. Wtedy ojciec panny młodej(...) okazji. Ciasto piernikowe jest absolutnie niezwykłe. Choćby dlatego, że bardziej przypomina chlebowe niż cukiernicze. Co ciekawe, w oryginale w ogóle nie zawiera tłuszczu, dzięki temu nie jest tak...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Śladami słynnych polskich wypieków

    .... A niektóre z nich nazywane są do dziś Katarzynkami. Co zwiedzić? Na pewno Muzeum Piernika! Tu się dowiemy, jak je wypiekać. A jako że Toruń to miasto Kopernika, pamiętajmy, by... popatrzeć na...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Cudze chwalicie, swego nie znacie

    Katarzynka, córka tutejszego młynarza miała przygotować pyszności z okazji przyjazdu do Torunia króla. Gdy dowiedziały się o tym pszczoły dodały miodu do chleba i ciast... i tak oto mamy! Do dziś niektóre pierniki nazywane są Katarzynkami. Co wydarzyło się potem? Tego można się dowiedzieć w Muzeum Piernika założonym w 2006 roku, jako pierwsza tego typu inicjatywa w Europie. Muzeum, oczywiście...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Andrzejkowe wróżbobranie

    ...wybranka. Ciasto W wielu andrzejkowych wróżbach nie można się obejść bez ciasta. Dziewczęta własnoręcznie powinny przygotować bułeczki, pyzy lub ciastka. Trzeba rzucić kawałki ciasta domowym zwierzętom. Ta dziewczyna, której ciasto zostało zjedzone jako pierwsze, jako pierwsza stanie na ślubnym kobiercu. Jeżeli ciasto zostało tylko nadgryzione, oznacza to nieszczęśliwą miłość i rozstanie...

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...

  • Całego. Na jeden raz (nie pojmuję jak przy ptysiu powiedzieć można "nie mogę już"). Ptyś nie może być z bitą śmietaną. Musi miec ptysiowy-slodko kwaskowy krem. Brudzić mi usta i rozpływać się na języku. Może mieć ciasto w formie łabędzia - i tak zjem go na końcu.. Ptyś pamięta mnie z dzieciństwa. Zawinięty w szary papier - rarytas, który kupowała mi siostra w przyuczelnianej cukierni "Katarzynka...

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...