• Informacje na temat:

    kaszanka z samej kaszy

Przepisy na temat: kaszanka z samej kaszy
  • Są tak proste, praktycznie jednoskładnikowe! A w smaku... miękkie i pożywne! Genialnie łączą się ze wszystkimi owocowymi musami, serkami, ale również z warzywnym nadzieniem ;)

  • Biała kaszanka zrobiona z kaszy jęczmiennej i gryczanej, na mięsie z wieprzowej golonki, kaczki i kurczaka.

  • Bardzo smaczna, pikantna kaszanka. Idealna do smażenia i na grill.

  • Bardzo smaczna biała kaszanka na mięsie wieprzowym, z kaczki, wątróbkach indyczych z dodatkiem pasty z suszonych pomidorów i papryczek chili. Bardzo smakuje jako zimna przystawka.

  • Jak pierwszy raz zrobiłam to danie (bo nie bardzo wiedziałam co zrobić z resztami w lodówce) mąż po pierwszym kęsie powiedział zdziwiony "przecież to smakuje jak kaszanka" :) Więc niech tak będzie. Zapraszam na jarską "kaszankę" ;)

  • Sprawdzony przepis na "Kaszanka w jabłku"

  • Kaszankę z patelni pamiętam z dzieciństwa – jedno z ulubionych dań mojego taty :) Sama też lubię od czasu do czasu ją zjeść. Tylko zawsze jem na końcu, bo ja osobiście najbardziej gustuję w mocno wysmażonej. Zazwyczaj jest więc tak, że wszyscy przy stole jedzą swoje porcje, a moją kaszanka jeszcze się przypieka na patelni :)

  • Kaszanka paprykowa zrobiona z kaszy jęczmiennej i gryczanej z suszonymi pomidorami, ostrego sosu z papryczek skorpion i habanero oraz skwarkami z podgardla wieprzowego.

  • Biała kaszanka z trzech kasz, zrobiona na tylnej golonce. Polecam.

  • Kaszanka zapiekana w tortilli to pyszny pomysł na przekąskę albo nawet na obiad. Tak nietypowe podanie naszej polskiej kaszanki w meksykańskim placku. Miałam gotowe placki tortilli i takich też użyłam. To jest pomysł na ekspresowy obiad chociażby po pracy. Taką tortillę a’la quesadilla można podać z ogórkiem konserwowym. Podałam tu składniki na 1 porcję. Miałam jedną małą kiszkę kaszanki i dwa placki tortilli, jeśli potrzebujecie ich więcej to wystarczy zwiększyć ilość składników...

Artykuły na temat: kaszanka z samej kaszy
  • Maja Sobczak: Polacy "qmają" kaszę

    ...gryczaną i krupy w krupniku). Nie znam rodaka, który nie jadłby kaszy gryczanej. Nawet w sławetnym "Misiu" Barei serwowano gryczaną w miskach przykręconych do stołu w barze mlecznym, nie wspominając już(...) urzekło cię w kaszy jako produkcie spożywczym? - Tak naprawdę kaszę lubiłam od dziecka. Moja babcia i mama serwowały sporo kaszy, więc od zawsze kasza kojarzyła mi się z ciepłem i miłością. Jestem...

  • Kasza jaglana coraz częściej jest podawana na naszych stołach. Wszystko dzięki jej dobremu wpływowi na cały organizm. Jej walory smakowe docenili użytkownicy Smakera. Poznaj wyjatkowe przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Fot. 123RF/Picsel Właściwości kaszy jaglanej doceniono już w starożytności. Nic dziwnego, bo jest lekkostrawna i ma dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Kasza to również świetne lekarstwo na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych oraz idealne...

  • Co jeść, gdy brakuje żelaza

    ...owsianych, morelach suszonych, kaszy gryczanej, burakach, ciemnoielonych warzywach, ciemnym pieczywie na zakwasie. 100 g egzotycznej komosy ryżowej (quinoa) pokrywa 70 procent dziennego zapotrzebowania na...

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Kasza to niezwykłe źródło witamin. / fot. 123rf.com   Źródło witamin Kaszy nie można odmówić przede wszystkim bogactwa witamin i minerałów. Zawiera magnez, cynk, żelazo, potas oraz fosfor, a także witaminy z...

  • Wesele bez mięsa?

    ...ziemniaczanej, serwowanych w podgrzewanych bemarach. Można również zaopatrzyć się w jednym z coraz popularniejszych ostatnio sklepów typu vegan butcher - smalec z białej, a kaszanka z czarnej fasoli, pasztet z kaszy jaglanej oraz kiełbasy z seitanu, czyli białka pszenicznego, na pewno zaskoczą gości! Czy tylko trawa? Organizacja wesela wegańskiego (czyli bez żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego) nie...

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...

  • Czy tłuszcz może... odchudzać?

    Wędliny i podroby - Tłusta szynka, baleron, bekon, boczek, salceson, kaszanka, pasztetowa, pasztety, mięso tłuste, najlepiej wieprzowe. • Drób i ryby - Pieczony kurczak ze skórką, gęsi i tłuste(...), ciastka, kluski, makarony. To samo dotyczy wszystkich rodzajów kaszy oraz ryżu. • Słodycze - Nie jada się cukru i miodu, dżemu, powideł, cukierków, batonów, czekolad oraz słodkich napojów - coli...

  • Soki kojarzą nam się z bogactwem smaków i zapachów, zamkniętym w kartonie. Dziś możemy cieszyć się również świeżymi sokami, stanowiącymi koncentrat zdrowia. Fot. 123RF/Picsel Obecnie możemy wybierać do woli w różnego rodzaju sokach, nektarach i napojach, których pełno jest na sklepowych półkach. Soki to napoje wytwarzane z owoców - jeśli chcemy kupić prawdziwy sok, musimy na kartonie szukać informacji, iż jest on w 100% wytwarzany z owoców. Soki takie zabezpieczone są przed zepsuciem przez...

  • Sezon na grillowanie trwa w najlepsze! Chociaż lato oficjalnie jeszcze się nie rozpoczęło piękna pogoda na zewnątrz skłania wszystkich do wychodzenia z domu i korzystania z jej uroków. Fot. materiały prasoweGrillowanie na świeżym powietrzu to z pewnością jedna z ulubionych atrakcji większości Polaków. Czego nie może zabraknąć na ruszcie? Oczywiście kultowej kiełbasy, kaszanki oraz szaszłyków i to w różnych odsłonach.Polacy kochają mięsne potrawy, a większość z nich nie wyobraża sobie bez nich...

  • Tegorocznym zwycięzcą nagrody The National Chef of The Year został Kuba Winkowski - Polak pochodzący z Trójmiasta. Tytuł ten otwiera wiele drzwi, i sprawia, że zwycięzcy znajdują się w czołówce nie tylko angielskiej, ale i światowej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuba Winkowski, który od 15 lat mieszka i pracuje w Londynie, od najmłodszych lat wiedział, że jego kariera będzie rozwijać się w kuchni. Jak sam zapewnia, lubi jeść, a gotowanie sprawia, że czuje dreszczyk emocji. Jego zdaniem kluczem...