• Informacje na temat:

    kasza ze szpinakiem i fetą

Przepisy na temat: kasza ze szpinakiem i fetą
  • Przepisy na bób, które sprawią, że się od niego uzależnisz

    ...składnikami i gotując przez około minutę. Potem dodajemy bób i wino, gotując do czasu chłonięcia trunku, a następnie dodajemy wywar. Całość dusimy aż kasza się ugotuje. W finale dodajemy resztę masła, doprawiamy do smaku, jednak należy uważać z solą, bo na koniec danie posypujemy świeżymi ziołami i słoną fetą. Bób można wykorzystać do przygotowania różnorodnych past kanapkowych - z dodatkiem kolendry...

  • Farsze do pierogów na szybko

    Ze szpinakiem 500 g mrożonego szpinaku, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, opakowanie sera feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Na maśle szklimy posiekaną cebulę i starty czosnek. Wrzucamy odsączony szpinak, chwilę przesmażamy. Studzimy. Dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Ruskie 7 ziemniaków, 250 g twarogu, cebula, sól...

  • Pieczarki z serem

    ...kilkoma pieczarkami, duszone warzywa, np. cukinia z papryką lub ziemniaki smażone z boczkiem albo różne kasze zasmażane z warzywami, np. marchewką lub szpinakiem. Czas przygotowania: ok. 40 minut...

  • Jeśli nie kiełbasa z grilla, to co?

    Aby odchudzić grillowe menu, postawmy na drób, ryby, warzywa i owoce. Nieśmiertelna kiełbasa czy kaszanka z grilla może ustąpić pola zdrowszym potrawom.

  • Sałatka z kuskusu i pomidorów

    .... Wlać bulion i 2 łyżki oliwy. Dodać kuskus, zamieszać, zdjąć z płyty i odstawić na 5 minut, aby kasza napęczniała. Pomidory, oliwki, ser i natkę pokroić. Szpinak dobrze wymyć. Ocet doprawić solą...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj z musztardą, udekoruj natką i podawaj. Z oliwkami i szpinakiem - 25 dag świeżych liści szpinaku (ale może być także mrożony) -opakowanie...

Artykuły na temat: kasza ze szpinakiem i fetą
  • Kotleciki z komosy

    ...1. Komosę ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Wymieszać z bułką tartą, jajkiem, posiekanym szpinakiem i fetą. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Uformować kotlety, smażyć na oleju na złoto. 2. Buraki pokroić w cząstki, marchew pociąć obieraczką do warzyw we wstążki. Wymieszać z rukolą. Polać sosem z jogurtu i soku z limonki, doprawionym solą i pieprzem...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Co jeść, gdy doskwiera osteoporoza

    ...jajeczną, szczypiorkiem, woda albo sałatka owocowa, herbata czarna. Obiad Zupa kapuściana, ziemniaki, dorsz zapiekany z żółtym serem, groszek zielony, kompot albo krem z marchwi, gulasz z papryką i kasza(...) i natki, grahamka, herbata zielona albo tarta ze szpinakiem, sok pomarańczowy. Zobacz także:

  • Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach? Fot. 123RF/Picsel W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix. Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach. W...

  • Farsze do pierogów na szybko

    Ze szpinakiem 500 g mrożonego szpinaku, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, opakowanie sera feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Na maśle szklimy posiekaną cebulę i starty czosnek. Wrzucamy odsączony szpinak, chwilę przesmażamy. Studzimy. Dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Ruskie 7 ziemniaków, 250 g twarogu, cebula, sól, pieprz. Cebulę drobno siekamy...

  • Różnego rodzaju kasze bardzo często goszczą na naszych stołach. Nie powinno to nikogo dziwić, gdyż są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich produktach jak chociażby kasze, które od wieków były podstawą polskiej tradycji kulinarnej. Na szczęście wiele wskazuje na to, iż trend ten...

  • Lecz się dietą

    ...i natką, sok. Albo omlet ze szpinakiem i serem feta.

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Jedz pysznie... razem z dzieckiem

    ..., magnez, potas, witaminy z grupy B, C, kwas foliowy i witaminę PP oraz K, E, B i D. Ułatwia wchłanianie żelaza z innych produktów, dlatego warto dodawać 1-2 łyżeczki do potraw mięsnych i kasz. Kasza jaglana - to źródło witamin z grupy B oraz żelaza, ma działanie zasadotwórcze. Mięso indyka - wartościowe źródło białka. Spaghetti ze szpinakiem i fetą 150 g makaronu spaghetti...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...