• Informacje na temat:

    kasza z peczakiem

Przepisy na temat: kasza z peczakiem
Artykuły na temat: kasza z peczakiem
  • Kasza pęczak z pieczarkami

    Sposób przygotowania: 1. Pieczarki pokrój w plasterki i zrumień na oleju. Pod koniec smażenia posól i posyp pieprzem. Przełóż do innego naczynia.  2. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj pęczak, chwilę smaż. Następnie wlej wodę lub bulion. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. W razie potrzeby dolej trochę wody lub rosołu.  3. Do miękkiego...

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...

  • Pożywna zupa z kaszą pęczak

    Z kaszy pęczak możesz przyrządzić wiele oryginalnych i pysznych potraw. Wypróbuj przepis na sycącą zupę dla całej rodziny.

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. Pęczak znów bije rekordy popularności. W jaki sposób włączyć go do codziennej diety? Fot. 123RF/Picsel Pęczak, podobnie jak np. perłowa, powstaje z jęczmienia. Z tą różnicą, iż pęczak to całe ziarna, które jedynie pozbawiono łuski. Możemy również spotkać tzw. pęczak kujawski, który dodatkowo został wypolerowany. Warto jednak wiedzieć, iż proces ten w żaden...

  • Gołąbki z pęczakiem i pieczarkami

    Przygotowanie: Przygotuj farsz. Pęczak przepłucz i zalej 21/2 szklanki (625 ml) osolonej wody. Gotuj, aż kasza zmięknie i wchłonie wodę (15-20 minut). Zostaw ją pod przykryciem na 10 minut. Cebulę pokrój i podsmaż na dużej patelni na oleju. Pokrój drobno pieczarki i dodaj do cebuli. Podlej sosem sojowym, dodaj sól, pieprz, oregano, majeranek i czosnek i smaż, aż woda odparuje...

  • Ciekawe urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. SKŁADNIKI - 4 ½ łyżki kaszy manny - 360 ml mleka - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 150 ml zimnej wody - garść borówek - ilość zależy od upodobań PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wraz z cukrem waniliowym. Zagotowujemy.Krok 2Kaszę mieszamy z wodą. Wlewamy ją do gotującego się mleka, pamiętajmy, aby cały czas mieszać....

  • Pierożki z dynią i kaszą pęczak

    ...z łyżką oleju i łyżeczką soli. Wsyp kaszę, zmniejsz ogień na minimum i przykryj garnek. Gotuj około 15-20 minut. Wyłącz gaz i odstaw kaszę na kolejne 15 minut. Po tym czasie kasza jest gotowa. Na...

  • Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach? Fot. 123RF/Picsel W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix. Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach. W...

  • Aromatyczna sałatka z kaszą i bobem

    Zielone ziarna bobu są niskokaloryczne, pożywne i bardzo smaczne. Sprawdzą się w każdej potrawie – gęstej zupie, farszu do pierogów, a także jako dodatek do sałatek.

  • Różnego rodzaju kasze bardzo często goszczą na naszych stołach. Nie powinno to nikogo dziwić, gdyż są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich produktach jak chociażby kasze, które od wieków były podstawą polskiej tradycji kulinarnej. Na szczęście wiele wskazuje na to, iż trend ten...

Zdjęcia na temat: kasza z peczakiem
Wideo na temat: kasza z peczakiem
  • Właściwości kaszy pęczak

    Justyna Mizera: Kasza pęczak jest kaszą jęczmienną o najwyższym stężeniu składników mineralnych. (TVN Meteo Active/x-news)

  • Pyszna kuchnia do 10 zł

    Daria Ładocha postanowiła przygotować w "Dzień Dobry TVN" dania, których koszt nie wyniesie więcej niż 10 złotych. Na stole pojawiły się potrawy takie, jak: zupa warzywna z kapustą i żółtą papryką, zupa krem z kukurydzy z imbirem i chili, kasza gryczana z fasolką, burakiem i serem oraz pęczak z pieczonymi warzywami. (Dzień Dobry TVN)

  • Anna Jagodzińska: Należy zacząć od solidnego śniadania

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” modelka Anna Jagodzińska i blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowały dania korzystnie wpływające na urodę. Zaprezentowały przepisy na koktajl z karotenem i witaminami, koktajl śniadaniowy, wegańskie brownie, sałatkę z pęczakiem, kaszą kuskus,  jarmużem, marchewką i orzechami laskowymi oraz sałatę z bobem i radicchio. – Niejedzenie prowadzi donikąd, to błędne koło. Należy zacząć od solidnego śniadania – powiedziała Jagodzińska. (Źródło: DD TVN/x-news)