• Informacje na temat:

    kasza mazurska

Przepisy na temat: kasza mazurska
  • Kasze na stół

    ...: zawiera białko, cenne kwasy tłuszczowe, magnez, wapń i inne mikroelementy. 3. Jęczmienna: najgrubsza to pęczak, drobniejsza - mazurska lub perłowa. Jęczmień zawiera sporo witaminy PP, potas i magnez. 4. Pszenna: z tego zboża wytwarzane są kasza manna oraz kuskus - obydwie o bardzo wysokiej zawartości glutenu. 5. Kukurydziana: drobna, bezglutenowa i wyjątkowo smaczna. 

  • Ważne kasze

    .... ● gryczana: zawiera białko, cenne kwasy tłuszczowe, magnez, wapń i inne mikroelementy. ● jęczmienna: najgrubsza to pęczak, drobniejsza - mazurska lub perłowa. Jęczmień zawiera sporo witaminy PP, potas i magnez. ● pszenna: z tego zboża wytwarzane są kasza manna oraz kuskus - obydwie o bardzo wysokiej zawartości glutenu. ● kukurydziana: drobna, bezglutenowa i wyjątkowo smaczna.

  • Kasza to samo zdrowie

    Jęczmienna Najgrubsza jej odmiana nazywana jest pęczakiem, drobniejsza to mazurska lub perłowa. Jęczmień zawiera sporo witaminy PP, potas i magnez. Spożywanie kaszy jęczmiennej obniża poziom cholesterolu we krwi, a duża ilość błonnika przyspiesza trawienie. Jaglana Jest bezglutenowa, poza tym lekkostrawna i bogata w mikroelementy (magnez, wapń, żelazo), witaminy i białko. Powstaje...

  • Nietypowe dania z kaszą

    Kasza daje nieograniczone możliwości kulinarne. Każdy gatunek z powodzeniem możemy wykorzystać do przyrządzenia głównego dania lub dodatku do obiadu.

  • Sprawdzone sposoby na kaszę

    ...1. Kasza gotowana w zupie wchłania dużo wody, dlatego też na jedną część kaszy weź dziesięć części wody. Jeśli gotujesz zupę na dwa dni, możesz dodać jeszcze więcej wody, bo kasza mocno zagęszcza zupę. 2. Do zupy możesz dodać zarówno kaszę jęczmienną (perłowa mazurska, pęczak), pszenną (kasza manna, kuskus), jak i jaglaną. Najmniej nadaje się do zupy kasza gryczana, bo ma zbyt charakterystyczny...

  • Pyszne kasze w menu malucha

    .... ● gryczana: zawiera białko, cenne kwasy tłuszczowe, magnez, wapń i inne mikroelementy. ● jęczmienna: najgrubsza to pęczak, drobniejsza - mazurska lub perłowa. Jęczmień zawiera sporo witaminy PP, potas i magnez. ● pszenna: z tego zboża wytwarzane są kasza manna oraz kuskus - obydwie o bardzo wysokiej zawartości glutenu. ● kukurydziana: drobna, bezglutenowa i wyjątkowo smaczna.

  • Kipi kasza...

    ...się dopasować do wieku dziecka oraz do jego upodobań smakowych. Sprawdź, jakie właściwości mają poszczególne kaszki. Jaglana To najbardziej polecana dla dzieci kasza. Ze względu na to, że nie(...) drobnoziarnista kasza o intensywnym, żółtym kolorze jest równie delikatna jak jaglana i podobnie jak ona nie zawiera glutenu. Kaszę kukurydzianą można podawać maluszkowi po ukończeniu 6.-7. miesiąca...

  • Kasza z boczkiem i grzybami

    Smaczna i sycąca

  • Arancini, gołąbki i rurki francuskie, czyli co można zrobić  z kaszy i z kaszą

    Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" niebanalne dania z kaszą w roli głównej. Wśród propozycji znalazły się arancini po polsku, czyli...

  • Kotleciki z kaszy, cukinii i zielonego groszku

    Takie kotlety z kaszy można zabrać do pracy i zjeść na zimno.

Artykuły na temat: kasza mazurska
  • Kasza jak na lekarstwo

    ...​Uznaje się ją za jeden z najzdrowszych pokarmów. Im grubsza kasza, tym mniej tucząca.

  • Ciekawe urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. SKŁADNIKI - 4 ½ łyżki kaszy manny - 360 ml mleka - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 150 ml zimnej wody - garść borówek - ilość zależy od upodobań PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wraz z cukrem waniliowym. Zagotowujemy.Krok 2Kaszę mieszamy z wodą. Wlewamy ją do gotującego się mleka, pamiętajmy, aby cały czas mieszać....

  • Kasze w diecie antyrakowej

    ...występuje w kilku różnych rodzajach: pęczak, pęczak kujawski, kasza jęczmienna wiejska, kasza perłowa mazurska i kasza perłowa prażona. Gryczana Zawiera rutynę, która działa przeciwzakrzepowo. Chroni(...)Są bogatym źródłem witamin i minerałów, m.in. magnezu, cynku, wapnia, żelaza, potasu, fosforu, selenu, witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Im grubsza kasza (np. gryczana, pęczak), tym...

  • Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach? Fot. 123RF/Picsel W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix. Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach. W...

  • Lepsza kasza

    ...„Kipi kasza, kipi groch, lepsza kasza, niźli groch” śpiewają dzieci w przedszkolach. I mają dużo racji! Jednak gotowanie kaszy to nie kaszka z mleczkiem. Każdy rodzaj wymaga innego traktowania. Jakiego?

  • Różnego rodzaju kasze bardzo często goszczą na naszych stołach. Nie powinno to nikogo dziwić, gdyż są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich produktach jak chociażby kasze, które od wieków były podstawą polskiej tradycji kulinarnej. Na szczęście wiele wskazuje na to, iż trend ten...

  • Jak dobrze ugotować kaszę?

    Te pomysły ułatwią ci życie.

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Jak dobrze ugotować kaszę?

    Te pomysły ułatwią ci życie.

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...