• Informacje na temat:

    kasza manna na szybki placek

Przepisy na temat: kasza manna na szybki placek
  • Placek z migdałami

    Ten placek smakuje wspaniale! Wykorzystaj nasz przepis i zachwyć gości.

  • Kasza na 10 sposobów

    ...). Przed podaniem lekko przestudź i połącz z przygotowanymi wcześniej owocami. Manna z malinami - lekkostrawna (Po 10. miesiącu) • 4 łyżeczki kaszy manny błyskawicznej • 1 szklanka(...) garnka z grubym dnem wlej mleko i wsyp kaszę. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy kasza zgęstnieje, odstaw ją i wymieszaj z owocami. Na obiad Kuskus z bakaliami - na słodko (Po 12

  • Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

    W skarbcu staropolskich receptur nie brakuje przepisów na wyborne ciasta wielkanocne. Dawniej nawet mniszki, które zwykle jadały znacznie skromniej, nie żałowały do nich jajek, bakalii i drogich przypraw.

Artykuły na temat: kasza manna na szybki placek
  • Placek z migdałami

    Placek możesz podawać tak jak szarlotkę – na ciepło z kulką lodów waniliowych i bitą śmietaną (ubij na krem 200 ml schłodzonej śmietanki 30 proc. z 2 łyżkami cukru pudru).

  • Tak przygotowana kasza manna zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. SKŁADNIKI - 1 szklanka jagód - 1 szklanka mleka - 3 łyżki kaszy manny - 2 łyżki cukru - ¼ łyżeczki kardamonu PRZYGOTOWANIE Krok 1Jagody miksujemy na gładki mus. Krok 2Do garnka wlewamy pół szklanki mleka, cukier i przygotowany mus jagodowy. Gotujemy na małym ogniu. Krok 3Do miski wlewamy pozostają część mleka i dodajemy kaszę mannę z kardamonem. Gdy mleko z jagodami się zagotuje, dodajemy mleko z kaszą. Gotujemy przez...

  • Leśne wypieki

    ...4 porcje: 200 g kaszy manny, 750 ml mleka, sól, 60 g masła, 4 jajka, 80 g cukru pudru, 500 g drobnych owoców (maliny, porzeczki, jeżyny, czarne jagody, ), cukier puder na wierzch, masło i kasza manna do(...) spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Do miseczki wbić jajko, wymieszać z pozostałym cukrem i śmietaną. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na okrągły placek (lekko tylko podsypując mąką). Formę...

  • Ciekawe urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. SKŁADNIKI - 4 ½ łyżki kaszy manny - 360 ml mleka - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 150 ml zimnej wody - garść borówek - ilość zależy od upodobań PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wraz z cukrem waniliowym. Zagotowujemy.Krok 2Kaszę mieszamy z wodą. Wlewamy ją do gotującego się mleka, pamiętajmy, aby cały czas mieszać....

  • Smaki dzieciństwa

    ..., bułka tarta lub kasza manna do przygotowania formy, 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Rabarbar dokładnie umyj, obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Staraj się wybierać łodygi w kolorze(...)° C piekarniku. Ciasto przestudź w uchylonym piekarniku. Szybkie ciasto rabarbarowe Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju np. słonecznikowego, 1 i 1/2 szklanki mąki...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Sernik z fantazją

    Ponadto: mąka (lub bułka tarta, lub kasza manna) i tłuszcz do przygotowania formy 1. Mąkę oraz cukier puder przesiej na stolnicę, wymieszaj. Dodaj pokrojone twarde masło i wszystko posiekaj nożem(...) placek i szybko wylep nim nasmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę do ciasta. Ponakłuwaj ciasto widelcem i od razu wstaw go gorącego piekarnika. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 200° C. Po wyjęciu...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich...