• Informacje na temat:

    kasza gryczana biała niepalona

Przepisy na temat: kasza gryczana biała niepalona
  • Szybkie, smaczne, a do tego jeszcze zdrowe danie, które w wersji podstawowej może być dla wegetarian. Dodanie sera sałatkowego wspaniale podkreśli smak kaszy, a podanie jej z kawałkiem dobrej kiełbasy, podniesie wartość kaloryczną i nasyci również mięsożerców.

  • Od razu zapowiadamy, że to nie tylko dodatek do obiadu. Kasza niesamowicie smakuje bez żadnych mięs itp.

  • delikatniejsza w smaku biała gryczana kasza bardzo dobrze komponuje się z warzywami i wszelkimi przyprawami tworząc z dodatkiem masła aromatyczną mieszankę rozgrzewającą :-)

  • Kipi kasza...

    ...mikroelementy. Występuje w kilku odmianach. Łamana jasna kasza gryczana jest doskonała jako dodatek do mleka lub zupy. Z kolei kasza palona z pełnego ziarna (ma charakterystyczny, brązowy kolor), ugotowana(...) się dopasować do wieku dziecka oraz do jego upodobań smakowych. Sprawdź, jakie właściwości mają poszczególne kaszki. Jaglana To najbardziej polecana dla dzieci kasza. Ze względu na to, że nie...

  • Proste danie z kaszy gryczanej.

  • Mała czarna

    ...wystarczą. Biała czy czarna? Ważne sprostowanie dla przekonanych: pijąc kawę z mlekiem budują swoje kości - zawarte w kawie szczawiany wiążą wapń z mleka i uniemożliwiają jego wykorzystanie przez organizm człowieka. Niestety, tworzą się przy tym kryształki szczawianów, które mogą się odkładać w drogach moczowych. Dla kogo biała kawa może jednak okazać się lepszym wyborem? Dla osób...

  • Smaczne i rozgrzewające danie na przekąskę.

Artykuły na temat: kasza gryczana biała niepalona
  • Czy jeść kaszę gryczaną?

    Dziś na naszych stołach króluje kasza gryczana prażona, a biała pojawia się sporadycznie. Może czas to zmienić?

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Kipi kasza...

    ...mikroelementy. Występuje w kilku odmianach. Łamana jasna kasza gryczana jest doskonała jako dodatek do mleka lub zupy. Z kolei kasza palona z pełnego ziarna (ma charakterystyczny, brązowy kolor), ugotowana(...) się dopasować do wieku dziecka oraz do jego upodobań smakowych. Sprawdź, jakie właściwości mają poszczególne kaszki. Jaglana To najbardziej polecana dla dzieci kasza. Ze względu na to, że nie...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Sześć sposobów ochrony przed chorobą Parkinsona

    ...na zażywaniu raz dziennie tabletki z tymi składnikami. Kuracja powinna trwać około trzech miesiący. Należy ją powtarzać co pół roku. Warto regularnie sprawdzać poziom tych trzech minerałów. Kasza gryczana Jest niezwykle cennym naturalnym źródłem witaminy B6, która chroni przed rozwojem Parkinsona. Powinna pojawiać się na talerzu nawet trzy razy w tygodniu. Choć popularna jest kasza gryczana...

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...

  • Pajączki - wzmocnij naczynka

    ...najważniejsze składniki diety wzmacniającej i uszczelniającej naczynia krwionośne oraz niszczącej wolne rodniki - przyczynę większości chorób.  Rutyny dostarczą ci: kasza gryczana, cebula, bataty, cytrusy...

  • Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach? Fot. 123RF/Picsel W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix. Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach. W...

  • Polskie produkty kontra cholesterol

    ...utrudniającego przyswajanie cholesterolu w przewodzie pokarmowym, zawiera chroniące układ krążenia przeciwutleniacze. Lepsza jest kasza niepalona (biała). Jaglana: Zawiera lecytynę - dzięki niej(...) soku z aronii, by obniżyć poziom całkowitego cholesterolu i podnieść poziom dobrej frakcji, HDL. Owies w jadłospisie: Najlepsza forma profilaktyki Płatki, otręby i kasza owsiana to potężna broń...

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich...