• Informacje na temat:

    kartacze farsz

Przepisy na temat: kartacze farsz
  • Bezglutenowe kartacze

    ...kółka. Na każde nałóż po łyżeczce farszu i zlep po bokach. Wrzuć do wrzącej osolonej wody z olejem. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na sitko, by obciekły...

  • Smakowita moc ziemniaczanej kluski

    Jednym z pierwszych przysmaków regionalnych, których powinniśmy skosztować na Litwie, są cepeliny, ziemniaczane kluski z mięsnym farszem. Ta odmiana pyz znana jest w Polsce pod nazwą kartacze i uchodzi za specjalność Podlasia.

  • Kresowe cepeliny - krok po kroku

    ...i majerankiem. Z masy ziemniaczanej uformuj duże placuszki.  Na każdym połóż porcje farszu. Uformuj podłużne kluski. Gotuj ok. 25 minut  w posolonym wrzątku. Jakie ziemniaki do klusek? Najlepsze...

  • Ziemniaczane specjały

    ..., pieprzem i suszonymi ziołami. Nabieraj porcje ciasta. Formuj z nich placuszki. Nałóż porcję mięsnego farszu. Dobrze zlep, formując owalne kluski.  2. Kartacze włóż delikatnie do posolonego wrzątku(...) masy ziemniaczanej. Dużą formę na babkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż masę ziemniaczaną. Piecz ok. 95 minut w 200˚C.  Mazurskie farszynki Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz...

  • Regionalne przysmaki Polski

    ..., bowiem region ten słynie właśnie z ich uprawy. Najsłynniejszą potrawą jest niewątpliwie kulebiak, czyli pieróg nadziewany farszem, zwykle mięsnym, ale występują także formy wegetariańskie. Dodatkowo babka, kiszka ziemniaczana oraz kartacze, czyli owalne, nadziewane "pyzy" z mięsem. Prawdziwie lokalnym przysmakiem występującym tylko w okolicach Bugu są zaguby, czyli ciasto pierogowe z farszem...

Artykuły na temat: kartacze farsz
  • Najpiękniejsza panorama w Europie

    ...panorama Wilna, zwanego miastem kościołów. Litewska kuchnia proponuje same rarytasy. Najbardziej znanym daniem są tzw. cepeliny (na Suwalszczyźnie mówi się na nie kartacze), czyli ogromne pyzy z ziemniaków, nadziewane farszem z mięsa, cebuli i przypraw. Mniejsze, choć nie mniej znane są kołduny (uszka) nadziewane surowym mięsem i gotowane w zupie. Koniecznie trzeba przywieźć rodzinie kindziuk...