• Informacje na temat:

    karpie

Przepisy na temat: karpie
  • Karp w wykwintnym sosie

    Autorem tego przepisu jest szef kuchni Gospody 8 ryb - Łukasz Nowosielski. Możecie być pewni, że taki karp będzie jeszcze smaczniejszy!

  • Dzwonka karpia w migdałach

    Karp wigilijny to jedno z naszych ulubionych dań wigilijnych. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Co powiecie na taką wersję?

  • Karp w galarecie po żydowsku

    Smaczna wersja tradycyjnej potrawy wigilijnej. Łatwy do przygotowania - poradzą z nim sobie nawet osoby mniej biegłe w sztuce kulinarnej.

  • Wigilijny karp z ziołami

    Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

  • Karp w majeranku

    Tradycyjna ryba na wigilijny stół

  • Klasyczny karp w galarecie

    Karp dobry jest nie tylko podczas kolacji wigilijnej.

  • Pieczony karp z miodem

    Proste składniki, wyjątkowy smak.

  • Karp z migdałami

    Gotowy w godzinę.

  • Karp – król jednego wieczoru

    Nie ulega wątpliwości, że kolacja wigilijna rządzi się własnymi prawami. Nawet jeśli trudno doszukać się w nich logiki, chyba nikt nie ma potrzeby dyskutować ze świąteczną tradycją. Wieczerza poprzedzająca Boże Narodzenie to niepowtarzalna okazja, aby w gronie najbliższych zjeść dwanaście potraw i nie robić sobie z tego powodu żadnych wyrzutów.

  • Barszcz z uszkami nadzianymi karpiem

    Zaskocz rodzinę nietypowymi uszkami

Artykuły na temat: karpie
  • Karp faszerowany

    Chciałabyś przygotować pyszne dania i szukasz inspiracji? Zobacz, co na magiczny czas świąt proponuje Magda Gessler.

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • Krwawe święta, czyli smutny los polskiego karpia

    Stłoczone, poranione i żywcem pakowane do foliowych worków. Mimo że chroni je ustawa o ochronie zwierząt, a przetrzymywanie ich bez wody jest uznane za znęcanie, Polacy wciąż kupują karpie w foliówkach, dumni z bożonarodzeniowej tradycji. Tradycji, która ma zaledwie kilkadziesiąt lat.

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Na co zwracać uwagę w czasie jego kupna? Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może...

  • Chińskie karpie, niekorzystne zakupy na raty, oszukańcze promocje

    .... Sporo takich haczyków, groźnych dla portfela lub... dla zdrowia, czyha w ofertach zakupów na raty, w supermarketach, a nawet na bazarkach.   Chińskie karpie Ryby w Chinach najczęściej hodowane są...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt. Czym może nas zaskoczyć świąteczny karp? Zaletą karpia jest jego odporność na nawet bardzo trudne warunki - zanieczyszczenia, karma słabej jakości czy odpadki nie zwiększą śmiertelności ani nie spowolnią rośnięcia. W związku z tym, w niektórych najtańszych, masowych hodowlach ryby...

  • Wigilijny karp to zaprzeczanie tradycji. Co jest autentycznym staropolskim obyczajem?

    W szczycie przedświątecznej gorączki zewsząd atakują nas reklamy z barszczem, choinką i karpiem, który urasta niemal do rangi symbolu gwiazdki. Tymczasem, wbrew temu, co próbują nam od lat wcisnąć marketingowcy, karp na wigilijnym stole jest stosunkowo młodym wynalazkiem.

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może stąd wzięła się jedyna, potwierdzona przez...

  • Zamiast karpia

    Karp, bez którego wielu nie potrafi wyobrazić sobie wigilijnej kolacji, nie jest ulubionym przysmakiem najmłodszych. Co w takim razie można im zaproponować w zamian?

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Skąd wziął się ten zwyczaj, jak kupić dobrego karpia i kiedy smakuje najlepiej? Oto kilka rad i trzy przepisy na karpia, które sprawdzą się nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie...

Zdjęcia na temat: karpie