• Informacje na temat:

    karp z pietruszka

Przepisy na temat: karp z pietruszka
  • Karp z migdałami

    Składniki: 8 dzwonek karpia 30 dag płatków migdałowych 2 jajka pół cytryny niepełna szklanka mąki łyżka masła olej sól pieprz Przygotowanie: 1. Karpia umyj, osusz(...) mąkę ze startymi migdałami, do trzeciego wsyp migdały. 2. Kawałki karpia obtocz w mące ze zmielonymi migdałami, potem w jajku, na koniec w migdałach. Na rozgrzanej patelni smaż rybę z dwóch stron, aż...

  • poświąteczny. nie/okazjonalny.

  • Jeden karp, jedna cebula, jedna pietruszka, ząbek czosnku, 300 gr prawdziwków (ewentualnie kurek lub boczniaków), pół łyżki masła, szklanka wytrawnego wina, szklanka śmietany, płaska łyżka mąki, sól, pieprz.

  • Ciekawy sposob na podanie pietruszki. Idealne na grilla czy jako dodatek do obiadu.

  • Karp w sosie piwnym

    Składniki na 4 porcje: - 2 kg karpia, - 4 łyżki soku z cytryny, - sól, - pęczek włoszczyzny, - listek laurowy, - 6 owoców jałowca, - łyżeczka pieprzu ziarnistego, - pół łyżeczki ziela angielskiego, - 100 g pierników, - 0,33 l ciemnego piwa, - pieprz, - cukier, - 15 g zimnego masła, - pietruszka do dekoracji Przygotowanie: Kawałki ryby o szerokości 5 cm skropić sokiem z cytryny...

  • Najsmaczniejsze wigilijne danie!

  • Składniki: - karp 1szt, - marchew - 1szt, - pietruszka - 1/2 szt, - seler - 1/4 szt, - por, - pieprz - kilka ziaren, - liść laurowy - 3 listki, - ziele angielskie - kilka ziaren. Na sos: - ciemne piwo (typu Karmi), - pierniki, - rodzynki (sporo), - sól, cukier, - sok z cytryny - do smaku. Przygotowanie: Zagotować wodę z jarzynami i ziołami. Do gorącego wywaru włożyć rybę...

  • Jest to moje ulubione danie Wigilijne

  • Karp w cieście

    Oryginalny sposób na karpia.

  • Tradycyjne danie Wigilijne. U mnie nie znane. Ale pokusiłem się o zrobienie. Zdjęcie spontan, sorki.

Artykuły na temat: karp z pietruszka
  • Klasyczny karp w galarecie

    ...(dzięki temu będzie klarowny). Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę, zielony groszek i 2 łyżki żelatyny. Wymieszaj. Karpia ułóż na głębszym półmisku, zalej wywarem. Gdy galareta stężeje, udekoruj natką...

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...

  • Karp po żydowsku Kuby Kuronia

    To potrawa mojej prababci Wandy, żony pradziadka Henryka. Z dużym sentymentem wspomina tego karpia mój stryjek Andrzej, zwany Felkiem. Wielu osobom ta ryba kojarzy się z Bożym Narodzeniem. W domu Kuroniów serwuje się ją na co dzień.

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może stąd wzięła się jedyna, potwierdzona przez...

  • ... karp wigilijny raz jeszcze ...

    ...... karpia wigilijnego ciag dalszy ... tym razem KARP SMAZONY W SOSIE SMIETANOWO- PIECZRKOWYM ... 2 karpie " po zydowsku " wsadzilam do salaterek, 2 karpie...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt. Czym może nas zaskoczyć świąteczny karp? Zaletą karpia jest jego odporność na nawet bardzo trudne warunki - zanieczyszczenia, karma słabej jakości czy odpadki nie zwiększą śmiertelności ani nie spowolnią rośnięcia. W związku z tym, w niektórych najtańszych, masowych hodowlach ryby...

  • Wiwat karp!

    Po francusku Składniki na 4 porcje: 800 g filetów z karpia, sok z 1/2 cytryny, 1 ząbek czosnku, 50 g masła, 100 g sera z niebieską pleśnią (Roquefort, lazur), 100 g posiekanych orzechów włoskich, 2-3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 200 g pomidorków koktajlowych, sól, pieprz, mąka do obtoczenia, olej do smażenia 1. Karpia oczyścić, opłukać, suto skropić sokiem wyciśniętym...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • Sposoby na przejedzenie

    Jak się oprzeć jedzeniu, kiedy na stole czeka 12 pysznych, tradycyjnych dań? Karp, kapusta z grzybami, ryba po grecku, śledzie, kutia, a potem uczucie pełności i ból brzucha...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...