• Informacje na temat:

    karp w galarecie z rodzynkami

Przepisy na temat: karp w galarecie z rodzynkami
  • Karp w galarecie po żydowsku

    Sposób przygotowania: 1. Rybę opłucz. Włoszczyznę obierz, włóż do garnka. Dodaj po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy i łyżkę rodzynek. Całość zalej wodą,  ugotuj wywar. Włóż pokrojonego karpia. Gotuj na wolnym ogniu 20 min. 2. Wyjmij karpia. Wywar przecedź, rozpuść w nim żelatynę. Pokrój ozdobnie 1-2 marchewki. Na półmisku ułóż dzwonka karpia, posyp je rodzynkami...

  • Karp w galarecie

    Wigilijny karp w galarecie z dodatkiem rodzynek.

  • Karp w galarecie

    Składniki na 6 porcji: - 1 sprawiony karp (max.1,5 kg), - duży pęczek włoszczyzny (bez kapusty), - 1 cytryna, - 1 cebula, - 3 łyżki rodzynek, - 1,5 łyżki żelatyny, - ziele angielskie, - listek(...), 1 łyżki rodzynek, przypraw i odrobiny soli ugotować wywar. Następnie włożyć do niego pokrojonego na porcje karpia i na wolnym ogniu pod przykryciem gotować 20 minut. 2. Żelatynę zalać niewielką ilością...

  • ...karp (ok.1,2 kg), włoszczyzna, 3 cebule, łyżka masła, 2 łyżki rodzynków, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy, cukier, sól, biały pieprz, łyżeczka wedety...

  • ...2 karpie po ok.1 kg; 2 cebule; 1/2 selera; 2 marchewki; sól, pieprz; ziele angielskie; 2 czerstwe bułki; 3/4 szklanki mleka; 2 jajka; 3 łyżki posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki płatków migdałowych; sok z cytryny; 2 czubate łyżki rodzynek; 4 łyżeczki żelatyny.

Artykuły na temat: karp w galarecie z rodzynkami
  • Bez karpia nie ma wigilii

    Powiedzenie, że tyle sposobów na karpia ile domów w Polsce jest sporą przesadą, bo najważniejszą rzeczą jest po prostu kupienie dobrej ryby, podobnie zresztą jak ze śledziem. Jak go znaleźć?

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może stąd wzięła się jedyna, potwierdzona przez...

  • Wigilijny karp to zaprzeczanie tradycji. Co jest autentycznym staropolskim obyczajem?

    W szczycie przedświątecznej gorączki zewsząd atakują nas reklamy z barszczem, choinką i karpiem, który urasta niemal do rangi symbolu gwiazdki. Tymczasem, wbrew temu, co próbują nam od lat wcisnąć marketingowcy, karp na wigilijnym stole jest stosunkowo młodym wynalazkiem.

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt. Czym może nas zaskoczyć świąteczny karp? Zaletą karpia jest jego odporność na nawet bardzo trudne warunki - zanieczyszczenia, karma słabej jakości czy odpadki nie zwiększą śmiertelności ani nie spowolnią rośnięcia. W związku z tym, w niektórych najtańszych, masowych hodowlach ryby...

  • ... moj wigilijny karp " po zydowsku "

    Swieta coraz blizej a w moim zoltym garku nic swiatecznego ... az mi wstyd . No to wkladam KARPIA PO ZYDOWSKU  bez ktorego , nie wyobrazam sobie w domu...

  • Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Przekonajcie się sami! Sernik z rodzynkami. Bez spodu Składniki: 1 kg sera białego 1 budyń śmietankowy 1 szklanka cukru pudru 20 dag masła 1 cukier waniliowy starta skórka z 1 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag rodzynek 2 łyżki mąki 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej 8 jaj Wykonanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.Białka ubić na sztywną...

  • Pan Bóg przymknie oko

    O krewetkach na wigilijnym stole, świątecznych wyprawach do kina, niechęci do karpia w galarecie oraz góralskich weselach opowiada Paolo Cozza.

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...

  • Karp w galarecie

    ..., zastudź. Na tym ułóż pokrojone na zapałkę warzywa. Zalej galaretą, zastudź. Na galarecie ułóż dzwonka karpia (najlepiej, aby były mocno ochłodzone), posyp je resztą groszku i rodzynek. Udekoruj(...)Warzywa obierz, rybę opłucz. Warzywa włóż do garnka, dodaj łyżkę rodzynek. Całość zalej wodą i ugotuj wywar. Następnie włóż do niego pokrojonego na porcje karpia i na wolnym ogniu gotować 20 min...

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Jak go zrobić, aby smakował naprawdę dobrze? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie światowej. Był najtańszą i najłatwiejszą w hodowli rybą, a więc mógł...