• Informacje na temat:

    karp podstawowy

Przepisy na temat: karp podstawowy
  • Karp ze śliwkami

    Jednym z podstawowych dań wigilijnych jest karp. W nadchodzące święta można zaserwować tę rybę w trochę innym wydaniu - ze śliwkami. Przepisem na "śliwkowego" karpia dzieli się Paweł Kibart, uczestnik II edycji programu "Top Chef".

  • Smażona, wędzona, z folii czy na parze?

    ...miejscem, gdzie powinno się karmić malucha. Zalecane dla małych dzieci są łosoś, makrela atlantycka, dorsz, morszczuk, mintaj i sola. Spośród słodkowodnych zaleca się karpia, węgorza i pstrąga. Ryba...

  • Paleta smaku - sushi

    ...w okolicach jeziora Biwa. Było to tzw. nare-sushi, ale spożywano wówczas tylko ryż a rybę (karpia) wyrzucano. Przygotowanie go trwało od dwóch miesięcy do ponad roku. Dopiero 400 lat później zaczęto używać(...) kwadratowe arkusiki, na które nakłada się ryż oraz pozostałe składniki. Kolejny składnik sushi to surowe ryby. Umiejętność selekcji świeżej ryby jest jednym z podstawowych tematów szkolenia personelu...

Artykuły na temat: karp podstawowy
  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może stąd wzięła się jedyna, potwierdzona przez...

  • Wigilia po europejsku

    Boże Narodzenie jest jednym z najuroczyściej obchodzonych świąt w Europie. Jednak, co kraj, to obyczaj i nie wszędzie spędza się Wigilię z karpiem i kapustą z grzybami na stole.

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt. Czym może nas zaskoczyć świąteczny karp? Zaletą karpia jest jego odporność na nawet bardzo trudne warunki - zanieczyszczenia, karma słabej jakości czy odpadki nie zwiększą śmiertelności ani nie spowolnią rośnięcia. W związku z tym, w niektórych najtańszych, masowych hodowlach ryby...

  • Wigilia po europejsku

    Boże Narodzenie jest jednym z najuroczyściej obchodzonych świąt w Europie. Jednak, co kraj, to obyczaj i nie wszędzie spędza się Wigilię z karpiem i kapustą z grzybami na stole.

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując listę ryb, które świetnie sprawdzą się na wigilijnej kolacji. Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie powojenny minister...

  • Jedzenie jak narkotyk

    ...konkretnych z uwagi na okoliczności, np. karp na wieczerzy wigilijnej, jajka na śniadaniu wielkanocnym;   - pełni szereg funkcji społecznych: wspólny posiłek z rodziną i przyjaciółmi.   Jedzenie(...) kiedykolwiek wcześniej. Nikt z nas nie przeżył epidemii na taką skalę, jaka toczy się w na naszych oczach. Budowanie odporności jest naszym pierwszym i podstawowym obowiązkiem, budujmy ją od kuchni...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • Wigilia w wersji light dla całej rodziny

    Wigilia bez karpia, pierogów, uszek czy sałatki jarzynowej to żadne święta. Ale co, jeśli jesteśmy na diecie? Te i wiele innych dań bez konsekwencji dla figury może pojawić się na wigilijnym stole pod warunkiem, że dostosujemy się do kilku podstawowych wskazówek. Wystarczy odpowiednio zaplanować gotowanie, a niektóre składniki zastąpić po prostu innymi. Lżejsze wersje potraw bożonarodzeniowych są...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...